oskmar

Alla inlägg under juli 2018

Av Elsa Mårtenzon - 15 juli 2018 17:10

 

I går kväll sjösatte Michael båten, bättre sent än aldrig. Bilden är sedan 2014.

 

 

 

Ja, då var jag tillbaka igen! Nä, jag har inte varit borta, bara från bloggen och Facebook. Jag kom inte ut på nätet i går kväll, hade jag vetat hur jag skulle göra hade det tagit en minut att åtgärda. Men tyvärr, jag vet inte allt - det skulle vara bra om jag gjorde det, men har insett för länge sedan att jag är ingen allvetare.

 

Det var en varm och solig dag igår lördag också, så varmt att jag gick in redan halv tre på eftermiddan och höll mig mest inomhus resten av dagen. Det åskade och regnade på fredagkväll, inte alltför mycket precis, det torkade bort i regnmätaren på förmiddan igår. Allt är så uppbränt på gården och potatisblasten har börjat vissna. Inte bra, men det finns dem som det är värre, jag skulle inte vilja vara bonde nu. Det lilla hö som är oslaget nu är ju inte alls till någon nytta, det är knappast grönt längre och ingen näring i det heller då.

 

I dag har det varit något skönare väder, det har varit moln ibland och vinden har fläktat lite mera.

Nu är klockan 17.45, det är 25 grader varmt i skuggan och ett tunt, tunt molntäcke över stor del av himlen. Vinden är svag och kommer från nordost. Solen skiner.

 

Till elvakaffet i går var vi ett helt gäng och likadant till elvakaffet i dag. Det är roligt när folk får semester och det är sommar, då kan kaffepannan vara på ofta och vi blir många, då trivs jag. Tänk om det vore så hela året!

 

I dag har jag fått höra att det ska bli bröllop på byn, det är också roligt. Det händer inte alltför ofta att det är giftermål i Bellvik numera.

 

Dagens namn är: Ragnhild och Rangvald, ingen med det senare namnet kan jag komma på.

Men Ragnhild, född i Bellvik och dotter till Magnhild och Laur Östlund, hon var deras femte barn i en barnaskara på åtta stycken. Inte förvånande att det var mycket folk som bodde i Bellvik på den tiden.

Ragnhilld flyttade redan som 11-åring från Bellvik till en moster i Espnäs och där blev hon kvar och bildade familj så småningom. Jag har aldrig sett Ragnhild, inte konstigt eftersom hon for från Bellvik när hon var barn.

 

Ha en fin sommarkväll och njut medan möjligheten finns, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 13 juli 2018 16:40

 

Bilden från en Allsångskväll på Näset. Med bl a Sten, Judits son, som intar en kopp kaffe och en tunnbrödsmacka. Fotograf Dieter.

 

 

Ja, i dag har åskan mullrat i omgångar men inget regn har vi fått, endast några få droppar som var varken till eller ifrån. Himlen har varit mörk med åskmoln här och där men här har åskan och regnet väjt för sjön, vilket är ganska vanligt. Det var en riktigt stark knall som lät som det var ovanför hustaket, men det blev inget mera. En blixt har jag sett, jag gillar åskan därför har jag gått runt ute här och blöt blev jag inte, märkte knappt regndropparna som föll, så få var det. 

Nu är klockan 17.30, det är 22 grader varmt och just nu solsken. På sjön är det en mycket svag vind som nu vänt från nordväst till sydost. Mycket moln men med små, små luckor på några ställen. (Vinden har vänt igen medan jag skrivit, till nordväst.)

 

I dag blev jag bjuden på elvakaffe hos Kerstin. Hon hade nygräddade jättegoda tekakor, så gott som nytagna ur ugnen. Inte illa att bli bjuden på så färskt bröd. Det kunde få hända mig oftare.

Tusen tack Kerstin för fikat och en trevlig pratstund!

Nu är det roligt att åka genom byn för nu är det folk hemma i alla stugor som står tomma övriga året. Tänk om det var så hela tiden!

Jag hörde röjsågar på f d Karlssons gården, så arbete pågår för fullt och det är ju också positivt att det blir öppnare landskap i byn. 

Det byggs ett nytt fritidshus i byn i sommar, naturligtvis är det glädjande också.

Det som är på plussidan gläds jag åt, om jag så bara ser det på håll, men det är bra för Bellvik.

 

Det är stora demonstrationer i London, igår och idag, för att britterna visar sitt missnöje mot att Trump bjudits in och för hans rasistiska politik. Han hade till och med mage, när han blev intervjuad i går, att önska en annan premiärmister i England än den nuvarande May. Precis som om det skulle vara hans sak. Men, det sägs nu på nyheterna att Trump och Theresa May gått hand i hand i dag. Oj då!

Nu får väl världen hålla andan inför hans besök i Moskva och möte med Putin på måndag.

 

Dagens namn är: Joel och Judit, ingen Joel känner jag till.

Men Judit, född 1926 i Bellvik. Hon var en syster till min far och således min faster. Hon bodde större delen av sin tid i Dorotea där hon arbetade och hade sin familj. Men även en tid i Vilhelmina.

 

Ha en fin fortsättning på fredagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 juli 2018 20:18

 

Min härliga utsikt som jag njutit av i 32 år nu, även när jag var barn.

 

 

Även i dag har det varit varmt och solsken, över alla bräddar. Det har nog varit omkring 28 grader eller mer även den här dagen, har inte kollat på termometern utan går på känslan. Det gick inte att sitta stilla i solen, det kom lite moln till slut och har blåst litegrann som blev räddningen.

Nu är klockan 21.10, det är 22 grader varmt i skuggan och det vete fasen om inte vinden har vänt till nordvästlig nu. Det känns betydligt svalare än under dagen. Det finns en hel del mörka moln i både sydost och över Tåsjöberget, verkar som att de får regn där. 

Det skulle mer än gärna få regna här också, hela natten. Är det något det är brist så är det regn.

 

Jag har varit ute på sjön ett par timmar i dag, ett par år sedan senast, det var jättehärligt i värmen. Det blir ju inte så varmt när man är nära vatten och på vatten. Ann Cathrine satt vid årorna och jag njöt. Det är tyst när åror används, då hör man bara vattnets kluckande mot bottens botten och ett stilla plask när årorna klyver vattenytan, härligt.

Det är barndomsminnen för mig, påminde mig om när jag som barn följde med mormor och morfar när de vittjade näten tidiga mornar. Då sken solen och det var varmt, så var det alltid när man var barn, det är det man kommer ihåg. Jag fick ju förstås inte följa med när blåste och regnade.

 

Ikväll har jag varit bjuden på pizza på Näsudden, nu börjar jag känna mig skyldig att göra något själv och inte bara äta på andra. Jag "skötte" mig bättre förr, då stod jag mera vid spisen än vad jag gör nu, när de kommer hit.

 

Dagens namn är Herman och Hermine, jag kan inte komma på några med de namnen i Bellvik eller Nybäcken, eller som jag känner.

 

Ha en riktigt solig och skön sommarkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 11 juli 2018 18:41

 

Ute på vandring med kameran i sena sommarkvällen...

 

 

Ja, nog är det sommar nu alltid, ingen som helst tvekan!

Solen har gassat och värmt från en blå himmel, med lite moln ibland, det har varit omkring 27-28 grader i dag också, luften dallrar av värmen.

Från morron var det så mycke moln så jag började planera vad jag skulle uträtta under dagen. Men ack nej, det blev inget alls av det, det räcker med det lilla såna dagar, när man har förmånen att få välja.

Nu är klockan 19.30, det är 25,5 grader varmt i skuggan och sjön ligger spegelblank framför mig. Det blir inte lätt att sova kommande natt heller, jag hade 27 grader varmt i sovrummet i natt, trots att jag hade tre fönster öppna och fläkten en meter från skallen. Solen gör vad den kan under hela eftermiddan och kvällen på övervåningen.

 

Jag har tänkt tillbaka i dag på när vi var tvingade att slita med slåttanna, i sån här värme. Det var hemskt, svetten bara rann och man kunde inte äta, bara dricka vatten, tills man mådde illa. På den tiden var det ingen modern slåtter, det var med handkraft och hästkraft som jobbet skulle göras, innan pappa köpte en traktor. Efter det var det inte tystnaden och hästens frustande som gällde. Inte heller någon större lättnad för oss kvinnor, vårt jobb förändrades inte av en traktor.

 

I dag har Trump varit i Bryssel och där gjorde han ingen glad. Det var verkligen bistra miner bland kvinnorna och männen när de gick förbi kamrorna. Jag har sagt det förut och jag säger det igen- hade de ingen annan att välja som president i ett så stort land? Han gör ju inte annat än ställer till oro i världen.

Han ska ju avsluta sin turné med en resa till Ryssland och träffa Putin, hur nu det ska sluta med en sån oberäknelig som Trump?

 

Dagens namn är: Eleonora och Elinor, ingen med de namnen kan jag komma på som funnits i Bellvik eller Nybäcken.

 

Ha en förträfflig onsdagkväll i den strålande kvällssolen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 10 juli 2018 21:36

 

Så här uppbränt är gräset hos mig, det ser bedrövligt ut. Stackars bönder som inte får något att skörda till sina djur. Jag läste i en kommentar på FB i dag, en kvinna som tyckte att bönder alltid klagade, om det regnade och om det var för torrt och om det var kallt och om det var varmt. Man kan ju undra vad hon använder sitt huvud till?

Fräckt!

 

 

I dag har luften stått stilla och det har varit 27-28 grader i skuggan. Sjön har inte rört sig det minsta, förrän vid sex-tiden ikväll, då blev det en liten krusning på vattnet, ett litet tag. Det har inte gått att sitta stilla i solen i dag.

Nu är klockan 22.10, det är 23 grader varmt i skuggan och sjön är helt lugn igen, inte den minsta rörelse på vattnet. Det är vackra moln på himlen som är guldfärgade i kanterna, av solens sken.

 

Jag passade på att fara tidigt till Dorotea i morse, för att det skulle finnas parkeringsplatser vid ICA och för att jag inte skulle behöva bära tunga varor till bilen  längre sträcka än nödvändigt.

Då var det gott om platser, när jag åkte hem började det tätna, det är nämligen marknad i Dorotea den här veckan.

En annan sak, jag har ingen större lust att befinna mig i Dorotea såna här vackra dagar. Borta bra men hemma bäst.

 

Så härligt att de redan fått ut alla ungdomarna ur grottan i Thailand och att det gått över förväntan, mycket snabbare än vad de först trodde. Och att det blev hela världens sak, händelsen talade verkligen till folks hjärtan.

Det är bra att det finns goda människor, man hör så mycket hemskheter numera att man blir mörkrädd. Men det kommer ju från ett visst klientel, som verkar tycka att all humanintet är av ondo.

 

I dag har Lovisa fyllt 20 år och jag har varit ditbjuden på smörgåstårta i kväll. Tiden går fort, det känns som att det är tio år sedan hon föddes

Innan jag var och uppvaktade Lovisa var jag bjuden på hamburgare på Näsudden. Då gäller det att äta lagom på bägge ställen om man ska orka, jag är inte så stor i maten precis. Men gott var det på båda ställen.

 

Dagens namn är: Andre och Andrea, nej, jag känner inte till några med de namnen, varken i Bellvik eller Nybäcken.

 

Ha en superfin sommarkväll i superfint väder, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 9 juli 2018 17:53

 

I torsdags kom Freja och hennes dagisfröken på besök. Freja roade sig mest med penna och papper, att skriva namn och att teckna och det gjorde hon med bravur. Hon hade stort förtroende för sin fröken, utan tvekan så trivdes de tillsammans.

Eva sa att hon hade världens bästa jobb och det kom från hjärtat.

 

 

Ny vecka och det går för fort!

Dagen har varit varm med mycket sol men även en del moln ibland. Det regnade i går kväll, inte så mycket men välkommet. Det är tre mm i regnmätaren, pyttelite i den torra jorden.

Nu är klockan 18.30, det är 20 grader varmt i skuggan och nästan inga moln på himlen.

Sjön rör på sig ganska bra och det kommer från nordväst.

 

Jag har gjort ett bullbak i värmen i dag, gjorde det enkelt för mig med en pannbulle och bara en och en halv plåt småbullar. Pannbullen blir så saftig och god och dessutom går det fort, så får det bli ibland.

 

Nu är det oroligt i Englands parlament, två ministrar har avgått på ett dygn. De är inte överens om hur Brexitförhandlingarna fortgår, de två avhoppade ministrarna tycker att det går för sakta. De skulle varit kvar i EU, de kommer knappast att komma på grönare kvist utanför. Men det var ju invandringen till landet som utlöste utgången och det var nog krångligare än vad de trott. Det kan gott få bli en minnesbeta för dem innan det blir flera "kvirhôka" som tror att guldet växer utanför EU. Jag tror att vi behöver varandra i det läge som råder runt om oss numera, Det behövs säkerligen mera samarbete och inte mindre.

 

Nu har fyra pojkar till räddats från grotteländet i Thailand, jag hoppas det går vägen med alla, att de hinner ut i tid för monsunregnet som blir värre och värre.

 

I dag är det nog många som påbörjat sin semester, bl a på Näsudden, så nu har jag fått flera grannar för ett tag framöver. Semesterveckor brukar gå fort, som oljade blixtrar. Jag minns ju själv när första veckan var över, då rasade det bara i väg det som man väntat på ett helt år.

Ja, sånt är livet, det går runt, runt och man ska vara glad så länge det gör det, då är det som regel frid och fröjd.

 

Dagens namn är: Jörgen och Örjan och de namnen kan jag inte komma på några bekanta härifrån som bär.

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses och hej då!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 8 juli 2018 18:43

 

I helgen har det äntligen blivit en väg, det som hittills mest sett ut som en kärrstig. Resultatet över förväntan. Det är inte vägen som går upp till landsvägen, utan den finns här nere. Jättestora stenar och stubbar är bortplockade. Och den är rejält breddad. Det gjorde du bra Michael, med hantlangare.

 

 

I dag har sjön legat lungt och stilla framför mig större delen av dagen. Det har varit varmt och växlat lite med moln och sol, men en fin dag ändå.

Nu när klockan är 19.15 är det 21  grader varmt i skuggan, samt en svag krusning på sjön. På himlen är det för tillfället mest moln. (En kvart senare är sjön spegelblank, och så vacker.)

 

Jag har inte gjort särskilt mycket nytta den här dagen, suttit i solen en del och läst en bok. Jag har vandrat runt här en hel del i syfte att röra på mig, dagens ranson.

På sena eftermiddan kom det två museibesökare när det var dags för mig att äta middan. När de hörde det bad de att få komma en annan dag istället och sedan åkte de hem till sig. De kommer säkert igen.

 

Vilken lycka att de kunnat få ut fyra av barnen i den thailändska gruvan i dag. Men alla de återstående?  Det skulle bli ett längre uppehåll innan de kunde få chansen, låter inte bra. Det regnar jättemycket där och det innebär ju större fara för de resterande barnen. Det är väl bara att hoppas på det bästa. Det är en mycket komplicerad räddningsaktion sägs det på nyheterna.

 

Det här var sista dagen på Almdalsveckan och jag har läst gårdagskvällen tal av den dagens politiker och fick rysningar i hela kroppen. Sååå mycket falskhet och lismande som han uttalade så är det skrämmande. Vakna folk! Medans tid är!

 

Dagens namn är: Kjell och två stycken med det namnet kan jag komma på direkt i Bellvik.

Den förste är Kjell Edin, född 1921 i Bellvik. Han tog värvning när han gjorde sin militärtjänst och arbetade vid försvarets forskninganstalt FOA i Stockholm i sin yrkeskarriär, där han också var gift och hade sin familj.

 

Den andre Kjell från Bellvik såg jag senast i gårkväll på Mattis och Mikaels konsert i byns gamla skola. Han bor med sin familj i Dorotea och jag ser dem på sjön ibland när de är här och fiskar.

Jag har naturligtvis berättat om deras föräldrars liv i Bellviksboken.

 

Ha en bra söndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 7 juli 2018 21:58

Mina blommor mår inte riktigt bra i sommar. Det är alldeles för torrt och jag tänker inte börja vattna för det behövs så mycket för att det ska göra verkan.

 

 

 

  Hej igen! Sol har vi haft hela dagen. Men, det har gått vita vågor på sjön igen, det blir jag less på, blåssommar det är vad det är den sommaren.

Det är varmt i luften men blåser för mycket tycker jag.

Nu är klockan 22.45, det är klar himmel och solen belyser holmarna på andra sidan sjön. Vinden har mojnat litegrann och det är 11 grader varmt.

 

Ikväll har jag varit på Matti Norlins och Mikael Rönnbergs härliga konsert på Bellviks gamla skola. De är både humoristiska och musikaliska och bjuder verkligen på sig själva till 100 %.

Tyvärr var fotbollen och andra tillställningar överallt och runt omkring besvärliga konkurrenter i kväll, det var inte lika mycket folk som förra sommaren. Men de lovar att det här kommer att vara en tradition om somrarna framöver - så det går flera tåg. Men ett helt år är länge att vänta förstås.

Men, på måndag är de i Dorotea på marknaden och senare i veckan som kommer är de på campingen i Hoting.

Om jag får önska, så tycker jag att de ska börja i Bellvik nästa sommar och ta resten av ställena efter det. 

Maria, Caroline och Hege hade gjort jättegoda bakverk som serverades under fikapausen, bara det var värt besöket i kväll.

Jag tror att det gick bra med skivförsäljningen i alla fall, det är 32 låtar på skivan så den är verkligen fullspäckad

 

Och fy att Sverige förlorade mot England i kväll. Men de har gjort sååå bra ändå.

 

Dagens namn är: Klas och Arvid och Sara Östlund hade en som som hette Klas,

född i Bellvik 1905 som elfte barn i en syskonskara på 13 stycken.

Inte konstigt att det fanns gott om folk i byarna förr med så stora barnaskaror i var och varannan gård. Nu sitter det en eller två i varje gård i stort sett. Det var friska krafter förr i tiden.

 

Ha en bra fortsättning på lördagkvällen och sov gott när det blir dags, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards