oskmar

Alla inlägg under augusti 2018

Av Elsa Mårtenzon - 7 augusti 2018 17:53

 

En härlig solnedgång! Från kvällen vi var ute på Michaels båt och följde bl a solens väg på himlen under kvällen. Till sist övergav den oss och vi drog hemöver.

 

 

 

Hej igen!

Inge större fel på vädret i dag heller. I morse låg sjön helt stilla och det var en mycket vacker morron, som det varit många av i sommar.

Det har varit omkring 20 grader eller mera under dagen och solsken, lite vind senare under dagen som bara var skönt.

Den här sommaren har åtminstone jag kunnat sitta ostörd för ohyra när jag varit ute. Det har inte varit så mycket av det slaget på Näset andra somrar heller.

Men den här sommaren är ju olik alla andra och jag har haft alla fönster uppe på övervåningen på nätterna och inte en enda mygga har kommit in. Jag har heller inte sett eller hört en mygga ute här heller. Förrän i dag när jag gick och och åt hallon vid skogskanten, då var det en som flög omkring mig.

Nu är det nästan inga moln alls på himlen och det är 19, 5 grader varmt, ytterst svag vind på sjön, nästtan vindstilla. En utmärkt sommarkväll, igen!

 

Klockan sex i morse svensk tid, slog Trump till mot Iran med hårda sanktioner. Han till och med hotar andra länder, som EU och Sverige t ex, att om de handlar med Iran så kommer inte USA ha några som helst affärer med de länderna. Han förbjuder Iran att handla med amerikanska dollar. De som drabbas av detta är framför allt befolkningen i Iran, men det bekommer nog inte Trump, helt utan empati som han verkar vara. Följden för övriga länder har vi inte sett än, men det kan innebära många förlorade arbetstillfällen.

Kärnenergiavtalet som Obama och Europa bl a träffade med Iran, det sa han ju upp tidigare i år och det här blir nu följden av det. Han har gett sig den på att det som tidigare administrationer i USA infört och avtalat med andra länder om, det ska han sätta stopp för. Kan man kalla det annat än ett handelskrig från Trumps sida nu. Fy för denna gubbstrutt! 

Han såg ju också till att USA gick ur klimatavtalet som träffades i Frankrike härom året.

Nu brinner Kalifornien som aldrig förr och 38 000 människor har evakuerats från sina bostäder, men  Trump har väl inga som helst funderingar kring att det kan vara klimatförändringar som det beror på, han är ju klimatförändrings-förnekare också. I dag har jag hört så många på radion och TV:n, experter som utalat sig om den företeelsen, det låter mycket skrämmande. Men de som inte vill tro, de lyssnar ju inte så klart.

 

Jag har tänkt i dag på mannen från Kalifornien som var hit 2013 och som köpte Bellviksboken. Hur har det gått för honom och hans familj? Han var ju hit för att se var hans mormor bott, som emigrerade till Amerika i slutet på 1800-talet.

Det är klart att Kalifornien är stort, men vad är det som säger att inte just där han och hans släkt bor också kan ha drabbats. Hoppas inte!

 

Dagens namn är: Dennis och Denise, inga med de namnen har bott i Bellvik.

Men Michael hade en klasskompis som var hit med honom ibland när de var barn, det är det närmaste jag kan komma namnet Dennis.

 

Ha en fin och solig tisdagkväll du också, det har jag, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 6 augusti 2018 18:57

 

Jag skulle inte alls haft något emot en sån gryta med hallon. Den här är sedan 2013 och Göte hade plockat dem. I år finns det inga hallon vad jag sett, har hittat några vid vedboden, men de är små och maskätna, för torrt för hallon också.

 

 

 

En dag med lite sol men mycke moln, det går bra det också efter all värme och sol vi haft.

Jag tömde regnmätaren på 10 mm i dag efter gårdagens- och ev regn under natten. Under dagen i dag har det varit uppehåll och på eftermiddan har solen visat sig mer och mer.

Nu är klockan 20.15, det är 15,5 grader varmt och solen tittar fram då och då. Vinden kommer från norr och är svag.

 

Ja, jag har också avblåst semestern i dag och jobbat åt mig själv. Jag bakade på förmiddan och haft storstädning på kylskåpet på eftermiddan och det blev väldigt gott om plats. Många burkar och tuber med utgångna datum som tagit plats i onödan. Hädanefter ska jag kolla oftare, då blir det lättsammare. 

Ja, och så har jag lagat middag för fyra dagar, en har jag ätit upp och tre till frysen. Jag är inte så glad i färdiglagad fryst mat, men är ju så illa tvungen att äta den ändå.

 

Ingen fikagäst till elvakaffet i dag, lite ovanligt blir det att vänja sig vid efter sommaren när jag haft sällskap i stort sett varje dag vid fikabordet. Men nu går jag in i en lite annan tid framöver. Alla jobbar och har nog med sitt, då får jag roa mig själv bäst jag kan. 

Ja, det går nog det också, jag sitter inte och lipar och tycker synd om mig själv, det har aldrig varit min stil.

 

Men det är då första sommaren i mitt liv som vuxen, som jag inte syltat och tagit hand om några bär alls. När Göte fanns här blev det alldeles för mycket bär alla somrar, vi hann aldrig äta upp dem och skänkte bort mycket. Göte gillade att plocka bär och det gick inte att bromsa honom när de börjat mogna. Favoriterna hans var hjortron, hallon och lingon. Blåbär var han inte så benägen att plocka, det var vi för det mesta utan, lite till blåbärspaj då och då.

Vi hade rätt så stora jordgubbsland i början när vi flyttat hit och skulle sälja tänkte vi för dem hann vi ju inte äta upp alls. Det blev ingen försäljning, vi skänkte bort dem. Vi blev less så småningom  på att äta så mycket jordgubbar och därför krymte vi ner landen. Nu saknar jag jordgubbar men har inga.

I år får jag nöja med vinbär för det finns mer än nog på mina buskar. Men de har aldrig varit så små som detta år, för torrt för dem också. 

 

Dagens namn är: Alfons och Inez, båda namnen har förekommit i Bellvik.

Alfons, född 1891 i Bellvik, föräldrar var Arvid och Sara Östlund. Alfons skaffade sig aldrig någon familj, bodde i Bellvik hela sitt liv.

 

Inez, dotter till Hilda Wiklund som var en syster till min farmor. Hilda begav sig till Stockholm som ung och Inez växte upp hos sina morföräldrar, Petter och Stina Lisa. Inez begav sig också till Stockholm där hon gifte sig och fick två barn. Inez dog dog rätt så ung. Hennes barn har nog inte Bellviksboken. Jag tror inte de vet att den finns och jag har ingen aning om vad de heter heller och kan därför inte ta kontakt med dem. De skulle behöva läsa om sina rötter i Bellvik, tycker jag.

 

Ha en fin fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 5 augusti 2018 17:41

 

Åskmoln under pågående åskväder i veckan, ser riktigt häftigt ut. Och det blev ett häftigt åskväder och regn också. Det mesta jag sett på länge, länge. Tor körde så det rök...

 

 

Från klockan elva i dag har det regnat tills för ett par timmar sedan. Det har varit omkring 12-13 grader, lite ovanligt för oss den här sommaren. Men vi ska väl börja vänja oss nu, det är så dags.

Nu är det 14 grader varmt och himlen har en hel del blått inslag. På sjön är det rätt så  lugnt, lite lätta vågor som kommer från norr.

Nu medan jag sett sex-nyheterna har vädret ändrat sig och det spöregnar ganska rejält med stora vattenpölar som resultat.

 

I dag hade jag besökare här på elvakaffe, vi var fem stycken omkring kaffebordet och inomhus för ute regnade det för fullt.

 

Lite nytta har jag åstadkommit i dag, med strykjärnet. Lämpligt väder för lite jobb nu,  det får väl vara slut på slödagarna som pågått under värmen nu. Men man har ju haft att skylla på, värmen har ju varit både jobbig och skön.

 

I morron börjar väl de flesta jobba efter sin sommarsemester. Säkert tycker de flesta att tiden gått alltför fort. Men det går ju knappast för någon att klaga på vädret denna sommar, för de som vill ha sol och värme. Badtemperaturen i vattnet har ju också varit perfekt så alla som velat har kunnat bada även sena kvällar. Det är ju inte precis det vi är vana alla somrar, den här har varit utöver det vanliga.

Men inte bra för alla och i alla sammanhang, idag har en flera nya skogsbränder startat söderut igen t ex. Och bönderna är nog inte särskilt nöjd med sommaren heller, vilket jag har full förståelse för.

 

Ute i världen händer mycket, men det lämnar jag därhän, det händer så mycket att jag hinner inte följa en bråkdel ens. Det mesta är tråkiga nyheter, men det är ju bara det som rapporteras också. Vi får stå för det som är glädjande själva. 

 

Dagens namn är: Ulrik och Alrik, det blev enkelt för mig för några med de namnen har inte funnits varken i Bellvik eller Nybäcken.

 

Ha en trevlig fortsättning på söndagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 4 augusti 2018 17:43

 

Nuu grönskar det ii dalens famn... Ja, nu har grönskan kommit åter efter all torka, det ser betydligt trevligare ut efter regnet i veckan. 

 

 

I dag har det varit ganska molnigt ibland och lite sol av och till. Det har även fallit lite regndroppar på förmiddan, men det var inte många.

Nu är det 20 grader varmt och mycket blått på himlen, vinden kommer från norr och är måttlig. Bra väder tycker jag, 20 grader är väl bra värme nog.

 

Det blev inga 50 grader i syd Europa som de varnade för i går, men alldeles för varmt ändå för att det ska vara hälsosamt, över 40 grader.

 

I dag skrapas det och målas på Näsudden. Det är Michaels hundkoja och redskapsbod som får en nödvändig uppfräschning. Det kommer att göra skillnad på hela stället. Det är Jan Peter och Michael som skrapar, tråkigaste jobbet, och Ann Cathrine som målar, det trevligare jobbet.

Det blir spännande i morron när de börjar med den rätta färgen, idag är det ju grundmålning.

 

I dag har det inte hänt mycket omkring mig, ingen fikagäst klockan elva och inte har jag uträttat nämnvärt mycket heller, en riktig slödag.

Men jag har läst mycket under dagen och det har jag inte blivit dummare av. Man lär så länge man lever, som tur är. Och så är det ju bra att hålla skallen i trim så det inte grötar ihop sig. Ju äldre jag blir ju mer vill jag veta och det är en himla tur, för mig.

 

Jag tyckte att jag hörde något väldigt bra i dag. Tim, Freja, Malin och Ann Cathrine hade varit på Östersunds Zoo torsdag och fredag. Malin och Ann Cathrine hade klagat till varandra att Östersunds Zoo inte var så bra den här gången.

Men då hade Tim sagt: "Jag tycker att det var bättre än ingenting."  Det är bra Tim, man ska vara tacksam för det lilla också och inte klaga i onödan. Förståndig pojke!

 

Dagens namn är: Arne och Arnold, ingen Arnold kommer jag på. 

Men Arne Isidor, född 1912 i Bellvik. Familjen Hellqvist bodde på av hans far Oskars upptagna nybygge året1912, siste nybyggaren i Bellvik, mitt i skogen. Platsen hette Rarningsberget eller Röjningsberget som skrivs på kartan.

Familjen hade en barnaskara på 11 barn och fadern blev tidigt änkling med sina elva barn. Men med en mycket bra hjälp av sina äldre barn och klarade det hela utan att behöva splittra barnaskaran.

En otrolig gärning som naturligtvis finns att läsa om i Bellviksboken på familj79.

 

Ha en trevlig lördagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 3 augusti 2018 20:11

 

En bukett blommor till Ulla och Dieter som tack för en trevlig eftermiddag!

 

 

 

Det är nästan så att man inte tror att det är sant! Vecka efter vecka och dag för dag, ja, faktiskt månad efter månad och det är sol och varmt. Visserligen har vi fått ett behövligt regn i veckan en kväll och en natt, men dagen efter var det solsken och varmt igen.

Dagens väder har också varit soligt och fint, lite mera lagom temperatur men fullt tillräckligt. Lite moln ibland men mest sol ändå, lite lagom vind som var skönt i värmen.

Nu är klockan 21.40, det är 18,5 grader varmt, mycket blått på himlen, nästan är sjön som en spegel, en liten, liten krusning bara på vissa ställen.

 

Vilken trevlig eftermiddag jag har haft!

Jag blev hembjuden till Dieter och Ulla i Nybäcken klockan två idag och kom hem 20 minuter över sex i kväll. Vi pratade och pratade i över fyra timmar, bara intressanta ämnen. Lite språkförbistringar mellan Ulla och mig förstås. Ulla pratar inte mycket svenska och jag pratar ingen tyska, men Dieter var en utmärkt tolk, så det gick hur bra som helst ändå.

När klockan var kvart över sex då bestämde jag mig för att åka hem. Då hade vi kommit fram till andra världskriget, men skulle vi fortsatt där hade det tagit fyra timmar till.

Det får vi ta nästa gång, det har alltid intresserat mig. Och jag har alltid tänkt att många borde intressera sig för såna hemskheter i avskräckande syfte.

Jag pratade mig hes, det berodde delvis på att jag inte sagt ett ord förrän klockan två på eftermiddan.

Såå himla mycket tack för en trevlig eftermiddag Dieter och Ulla!

 

Jag kom hem så sent tyckte jag så det blev två stekta ägg till middag och ett glas vatten. Men det var bastant fika de bjöd på så jag var inte hungrig. Då man ingenting uträttar ska man inte äta så mycket heller, eller hur?

 

Snart ska jag se Poldark, som jag tycker är en bra serie, börjar 21.00 och skyndar mig avsluta här.

 

Dagens namn är: Tage, var ursprungligen från Backsvedjan, men har bott i Hoting. Han ägde stugan i Nybäcken som Mikael Rönnberg köpt och som de tillbringar mycket tid i.

Det tackar jag för, det ger Nybäcken mera liv. Och så har ju han och Matti "infört" konserten på Bellviks gamla skola om somrarna som en tradition.

Tages fru var hit i början på veckan och köpte Bellviksböcker och Nybäcksböcker.

 

Min farfar hade en halvbror som också hette Tage och som bodde Arksjö.

 

Ha en härlig fredagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 2 augusti 2018 19:56

 

I kväll ställer jag frågan: Känner du igen dig B Nilsson?

 

 

Nu kommer torsdagens inlägg, har ju skrivit onsdagens tidigare i kväll. Ligger efter på grund av åskväder och internetfrånvaro.

 

Det har varit varmt och kvavt med fuktig luft i dag också. Tror fasen att det är fuktig luft efter allt regn i går kväll, 65-70 mm!

Inget regn i dag, men en del moln på himlen. Där emellan solsken och en helt blank sjö, där man kunnat se fiskarna gå upp till ytan och hämta insekter att äta. Samtidigt passade fiskmåsarna på att dyka ner och ta sig en fisk då och då. Jag gillar inte fiskmåsar, de ska inte vara här, de hör inte hit.

Nu är klockan 21.00, det är 21 grader varmt, en del moln och spegelblank sjö. Vacker kväll!

 

I dag fick jag sällskap av Ingrid till elvakaffet, vi satt ute i solen och plågade oss i värmen. Och plågade oss ännu mer med att ta en promenad i samma värme uppför backen till Näsudden.

 

Men, det är ju ändå småsaker vår värme här i Sverige, ikväll säger de på nyheterna att det kan bli 50 grader eller mer, på sina ställen i Portugal och Spanien i helgen.

 

Åh herre jösses, 20 grader mer än vad vi hade förra veckan, där vill inte jag vara! Det är ju dessutom förenat med livsfara och det är fullt förståeligt att det är svårt att överleva det.

Jag tycker det var svårt nog att överleva 30 grader i sovrummet i natt, med stängda fönster pga regnet och avstängd fläkt pga ingen el-ström. Det är inte lätt att sova under de omständigheterna, man blir bara för mycket för sig själv och vet inte vad man ska göra av sig. Jag gladde mig åt att det blev morron så småningom efter en lååång natt. Hoppas det blir en bättre natt denna.

 

Dagens namn är: Karin och Kajsa. Det har funnits minst två med namnet Karin i Bellvik. En som var granne med den här gården och mormor och morfar, som alla kallade "Johan Lindmans Karin", född 1859 i Långfors, Högland, dog 1915.

De hann inte vara grannar så länge för mormor och morfar gifte sig 1906, det blev bara några år det. Och Johan Lindman dog året efter sin fru. Jag har förstås berättat om dem i Bellviksboken.

 

Nästa Karin i Bellvik var Karin Wallin, som lämnade Bellvik i sin tidiga ungdom och jag tror inte jag har sett henne sedan hon gick på skolan i Bellvik. Jag har hört att hon inte lever längre.

 

Det andra namnet är jag också bekant med, eftersom jag har en kusin vars fru heter Kajsa, de bor i Dorotea.

 

Ha en fin fortsättning på torsdagkvällen, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 2 augusti 2018 18:19

   

Fina moln på blå himmel...

 

 

Ja, har jag klagat över torkan i sommar så fick jag så jag teg denna dag! 

(Nu skriver jag för onsdagen, i går alltså)

 

Det åskade i flera timmar, började redan på eftermiddan. Blixtrarna kom tätt och det small ordentligt ibland. Men som det regnade i går kväll tror jag inte att jag varit med om förut. När jag kollade regnmätaren i morse var det 65-70 mm i den. Det var ytterst nära att det svämmat över i den, så jag kan tänka mig att en del studsat utanför den också.

Det bildades små sjöar lite överallt på gården och en rinnande bäck från brunnen som jag har på gården och fram till vedboden, på grund av lutningen på marken. 

På biltaket studsade regnet 30-40 cm upp, det blev rejält tvättat, jag når inte upp att tvätta det annars, men nu fick jag hjälp från naturens krafter.

Jag gick från fönster till fönster och kollade så länge det varade och stod ute på bron och njöt av krafterna som omgav mig. Det var mäktigt!

Men el-strömmen den försvann i ett tidigt skede och ingen dator funkade, eller rättare sagt internet var putsväck, tills för en stund sedan när "datadoktorn" Bernt kom och fixade. Han är en ängel!

Elströmmen kom tillbaka någon gång under sena natten.

 

Det var så varmt hela dagen i går, en sån där kvävande åskvärme som driver fram svetten om man så bara sitter på en stol, tryckande värme.

För att inte tala om natten, när det inte gick att ens ha öppna fönster pga regnet och ingen fläkt pga bristande el- ström, som lindrade värmen. Det ääär inte skönt att sova i 30 graders värme! Det gååår inte sova, jag blev glad när det äntligen vart morron på den femte dagen - torsdagen.

 

I går kväll var Mary, Bert och Kerstin hit och sa, hej då och i morse åkte de till Stockholm och Östersund. För mig känns det tommare då, för jag har träffat dem väldigt många gånger under den här tiden. Men jag får vänja mig, det brukar jag vara duktig på.

 

Onsdagens namn var: Per, och då gratulerar jag Per Andersnäs i Linköping, som nyss varit i Bellvik en vecka. Han och hans fru hälsade på flera gånger, de gick ner till sjön och badade och då är det nära till mig på en kopp kaffe, de har också åkt tillbaka nu.

Roligt med sommargäster, men mindre roligt när de far sin kos.

 

Jag hoppas du hade en fin onsdagkväll igår!

Jag satt i mörker med ficklampan och löste korsord tills halv tolv. Då gav jag upp "ficklampslyset" och avslutade dagen med att läsa i sängen - med ficklampan som hjälp, inge vidare lyse att läsa i.

(Senare ikväll ska jag skriva dagens rapport, nu ska jag se nyheterna.)

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards