oskmar

Direktlänk till inlägg 13 december 2020

December 20201213 Luciadagen

Av Elsa Mårtenzon - 13 december 2020 17:02

 

Titta det snöar, titta det snöar och det är så roligt hurra...

 

 

Nu har det kommit en del snö, jag var ut och tittade nyss och såg att det kommit 1 dm minst under dagen. Och det var riktigt täta snöskurar ett par gånger och där emellan har det snöat på utan uppehåll. Än så länge är det kall snö och jag hoppas att det håller i sig med minusgrader, men det är så få grader så man vet aldrig hur det går.

Just nu är det 2,9 minusgrader och när jag går ut på bron och tittar ser jag att det faller en och annan flinga nu också, men det är glest mellan dem nu.

 

Nils Gunnar och Ingrid var nyss hit med en dunk vatten åt mig, tacksamt, för än är jag utan vatten i kranarna. Jag hoppas verkligen att det ordnar upp sig senast tisdag, men har jag otur kan det nog dröja längre också.

 

Jag var dum nog och hämtade köttfärs ur frysen på fredagkväll innan jag visste att vattnet skulle ta en paus i kranarna. I dag kände jag att jag måste ta hand om det, så jag har gjort köttbullar.

Dem hade jag kunnat leva utan, det är inte så roligt att diska när man ska värma vatten på spisen och man inte kan skölja under rinnande vatten. Det är tur att man är född på gammelti´n och har krånglat förr, jag är inte helt bortkommen när det gäller krångeltider.

 

I morse såg jag det finaste Luciafirande jag någonsin sett på TV. Det var inspelat i mitten på november i Jukkasjärvi och allt skedde utomhus på en hembygdsgård, timrade hus som bakgrund och vacker natur med en sol som kliver upp lite över horisonten.

Det var så vackert och proffsigt genomfört med musik och sång från Musikgymnasiet i Boden och barnkören från Kulturskolan i Kiruna, sååå duktiga. Det var en mycket stämningsfull och vacker Luciamorron!

 

Det gjorde att jag i dag har påmint mig när jag blev vald till Lucia när jag gick på skolan i Bellvik.

Det var omröstning bland eleverna och jag vann den, jag tyckte nog inte att det var så märkvärdigt, så hade det varit åren innan också så det hörde liksom till bara.

Men en kväll innan det var dags kom fröken hem till oss och berättade att hon fått ett brev från en av mammorna, som tyckte att det var inte rätt val av Lucia, eftersom jag inte var blond. Men det var hennes flicka, varför hon tyckte att fröken skulle ändra på det.

Fröken tyckte att det kändes fel eftersom det var elevernas val som skulle vara rådande. 

Jag skulle få vara Lucia ändå, men inte ha ljus i kransen, som fröken gjorde av lingonris. En liten kompromiss av feghet för att inte reta någon.

Jag må ju säga det, att det gjorde mig inte så mycket och mamma brydde sig inte heller när hon kom och berättade det hela. Mamma hade annat och tänka på än en sån liten petitess, med tre små barn och massor att göra.

Till saken hör att jag såg vem som kom med brevet som det stod tillhanda på och lämnade till fröken några mornar innan.

För mig blev det mer en liten rolig grej som jag kommer ihåg som om det var igår, men nämnde det aldrig till någon förrän nu på senare år.

Jag har ju ärvt min mors minne och ser tydligt brevet hon lämnade över, men det blev inte till det gagn som det var tänkt.

 

Dagens namn är: Tredje Advent, Luciadagen står det i almanackan. 

Jag säger grattis till er som heter Lucia!

 

Ha en trevlig söndagkväll, vi ses!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 12 maj 14:44

  Dimman svävar över sjön som på en augustimorron, men det är ju maj månad nu, har den gått vilse?      Under natten regn och på morgonen dimma över sjön. Blir det värme nu som utlovats så kommer grönskan som ett brev på posten, även här! J...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 11 maj 16:53

  Klockan sex i morse var solen redan högt på himlen!      För det mesta har det varit solsken idag, ibland har molnen skymt solen men inte så länge. Det har inte blåst som igår och det var därför riktigt skönt när jag var ut på min vandring....

Av Elsa Mårtenzon - Fredag 10 maj 16:46

  Just nu, solen strålar!        Det har varit växlande molnighet under dagen, men med mycket solsken. Det har blåst småspik och idel kalla vindar från norr, jag har hållit mig inomhus. Just nu är det 6 plusgrader och endast några lätta s...

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 9 maj 16:00

  Så här grått är det hos mig just nu, men snön krymper mer och mer.        Dagen har inte bjudit på en enda solstråle idag, jag har sett regnskurar bland bergen, möjligtvis har de smugit sig hit också. Och nu var jag ut och kollade och vis...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 8 maj 16:09

  Upplyftande start på dagen, nää, tvärtom!    Nää, vintern hade inte rasat ut, den bara lurades. Det snöade hela natten och det har snöat hela dagen i dag. I morse låg det nog 5-6 cm snö framför bron och då var det ett par minusgrader. I...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards