oskmar

Alla inlägg under november 2018

Av Elsa Mårtenzon - 22 november 2018 18:23

 

Månen vandrar på fästet blå och tittar in genom rutan.

Då tänker jag understundom så och knäpper sakta på lutan.

Vad du är lycklig du måne klara som får så högt över jorden fara

och blott se på, och blott se på.

 

Ja oj vad mycket månen får se, mycket som inte är så roligt att se kan jag tänka...

 

 

 

 

Strålande solsken i dag och grant värre. Frosten har glittrat allt vad den fömått.

Det var drygt 15 grader kallt i morse och när solen kom fram över bergen färgade den frosten i guld. Vråltjusigt!

Inte ett moln på himlen på hela dagen och den var ljust turkosgrön på morron med en ton åt svagt rosa nedanför det turkosa.

Just nu tittar månen in genom köksfönstret där jag sitter och skriver och nu är den helt rund och jättestor.

Fortsätter det så här blir det en stjärnklar natt och kallt. Nu är det 15 minusgrader.

 

Ja, efter veckans sondering för att få fram en regering har det inte rört sig en millimeter heller. Det står och stampar på samma ställe som förra veckan.

Och det kunde man ju lätt räkna ut, men det blev ju en chans att skylla på andra i alla fall. 

Det blir ju spännande i morron att höra vad talmannen kommer med för nytt förslag. Hans så kallade verktyg börjar väl att sina nu vad jag förstår.

Nu börjar jag tveka på om det hinner bli någon regering före jul, innan riksdagens juluppehåll.

Vi får väl önska oss en regering av tomten om inte annat.  

 

Och i morron är det Black friday och jösses vad folk ska vädra sina plastkort då.

Jag ska då inte använda mitt kort, jag ska vara hemma och njuta av lugnet och friden. Jag har alldeles för mycket grejer och flytta på när dammet ska väck.

Affärsfolk är duktiga på att komma på hur de ska få folk att handla. För bara ett par veckor sedan var det ju någon"singeltjosan", som fick folk att handla som galningar. I Kina hade de handlat för flera miljarder på några timmar. Inte är det konstigt att sopbergen växer över alla bräddar.

 

Dagens namn är: Cecilia och Sissela, nää, jag känner inte till en enda med de namnen. Det skulle väl vara Cornelius` Cecilia Lind då , men jag är inte närmare bekant med henne heller.

 

Ha en fortsatt bra torsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 21 november 2018 16:44

 

Synd att jag inte har en superkamera som kan fånga glittret på busken. Men nu är den verkligen "vinterbonad" med flera lager lurviga snökristaller, som glittrar bländande i lampskenet. Ett naturens underverk, bland alla andra.

      Utrycker bara glädjen över att få nöjet att uppleva det vackra ute i naturen! 

 

 

 I dag blev det ingen sol alls, får väl duga ändå då!

Det har varit omkring 10 minusgrader hela dagen och dimman har lägrat sig över sjön, allt har varit mjölkvitt. Det var mycket bättre igår!

Dimman började komma i går kväll redan, för vid tolvtiden var månen mer eller mindre höljt i ett dunkel. Ikväll får jag nog tyvärr inte se månen.

Ops - nu ser jag månen genom dimman!

 

Just nu är det 10,5 grader kallt och frosten har ökat på, grenarna är ännu lurvigare nu. Ingen vind alls, om det skulle blåsa så ryker ju den fina frosten.

 

I dag har Ikeaanställda fått en tråkig "juklapp", det ska sägas upp 7 500 anställda i hela världen, varav 650 i Sverige. Inte roligt att få det beskedet strax före jul, inte roligt närhelst det inträffar förstås. 

Förklaringen till det hela från Ikea är att näthandeln ökat så mycket, då behövs inte lika många anställda i affärerna.

Ja, näthandeln är på både gott och ont och det är ju inte bara Ikea som drabbas. Affärer i stadskärnorna får ju också stänga igen sina dörrar för att försäljningen via affären minskar och går via nätet istället. 

Det blir ju billigare för konsumenterna, men ingenting som bara är till godo för alla tydligen.

Ikea meddelar samtidigt att de även måste anställa folk som ska jobba med  handeln på nätet, det kanske jämnar ut sig en del.

 

I morron får vi väl veta hur den senare sonderingen går för att få fram en regering. Jag tror nog inte att det blivit något resultat, det rör sig mer och mer mot ett extra val.

Och tyvärr blir det nog inte så mycket annorlunda resultat. Det verkar som politiken kommit in i en återvändsgränd, dessvärre och inte bara i Sverige.

Det är för mycket hat som spridit sig bland folken och det späs på hela tiden, särskilt från ett visst gäng, den så kallade trollsvansen.

Tråkigt och en onödig kostnad med ett val igen. 

 

Dagens namn är: Helga och Olga, ingen med det senare namnet kan jag komma på.

Men Helga, född 1896 i Bellvik, gift med August Karlsson, född 1893 i Bodums församling. Helga och August hade sex barn.

Deras barn och barnbarn har varit Bellvik trogna och byggt sommarstugor på fastigheten som August och Helga ägde. Så många småstugor har det blivit att många turister som åker genom Bellvik på somrarna har stannat och velat hyra för de har trott att det varit en camping.

Det är alltid roligt när stugorna fylls på somrarna för då lever Bellvik upp.

 

Ha en fin fortsättning på onsdagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 20 november 2018 17:29

 

På en gata av guld hade jag kunnat vandra tidigare i kväll, men jag försökte inte göra det, känns lite osäkert än så länge. Men vackert var det. Underbara måne!

 

 

 

En sagolikt vacker dag har det varit! Solen har belyst frosten och det har glittrat enormt om den. 

Stjärnklar natt med månsken, fulländat!

Det var 10 grader kallt i morse och en vacker gryning när den kom.

Just nu är det 10 grader och vackert månsken. Is över hela sjön idag.

 

Jag har varit till Dorotea i dag och det rök om den frusna landsvägen som om det var den värsta snörök efter vägen, men det var frusen grusväg som rök.

Skönt att slippa geggig väg, hoppas att den får vara frusen nu tills det våras.

 

På affären träffade jag flera bekanta i dag som jag pratade med, för det mesta är inte mina bekanta ute och handlar samtidigt som mig. Jag träffade bland annat Elsie, som berättade att hon och Göran brukade läsa min blogg, jag har liten aning om vilka mina läsare är, men idag fick jag veta två i alla fall.

Ja, jag känner till några flera också, men det är sällan de lämnar några spår efter sig.

 

Nu lyser det i mormors stuga också, eller på övervåningen av museet. Det är inte mormor som är där utan Ingrid som sitter där och väver mattor.

Det skulle var mysigt med en granne så nära, men den tiden är förbi, mormor lämnade det huset 1955. 

Det var nämligen mormor och morfars gammelfolkstuga som de flyttade till när Enar och Eivin, sönerna, tog över jordbruket. Före det bodde de i det hus som jag bor i nu.

Det här huset som jag huserar i är byggt 1817, det har jag inhugget bevis på. Det nedre huset, museet, är byggt under 1700- talet. Historisk mark och historiska byggnader. Det passar mig alldeles ypperligt.

 

Dagens namn är: Pontus och Marina, inga som helst bekanta med de namnen har jag.

 

Ha en superkväll och lev och må väl, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 19 november 2018 17:05

 

I kväll får det bli en solig bild från 2014 den 29 oktober.

 

 

 

Dimma hela dagen, jag har knappt sett ner till sjön från morron och till mörker.

Frosten lägger sig på och runt allt när det är kallt och dimma. Grenarna på buskarna och träden blir grövre och grövre.

Det gör inget för det blir så vackert i lampskenet på kvällen med allt glitter på. Och om solen skulle råkar skina så blir inte det så dumt heller.

Det var 7 grader kallt i morse och nu har sjön frusit. Det började i går och fortsatte under natten, i morse var det bara ett stråk här utanför stranden som var öppet. Men nu är det fruset helt vad jag har kunnat se, men jag skulle inte få för mig att prova den.

Alltså den 19 november 2018, då var sjön frusen i Bellvik.

 

Just nu är det 6,5 grader kallt och det glittrar så grant om all frosten ute.

 

Men nog måste det väl vara dags att börja ta tag i allt fusk som förekommer i Sverige och i övriga länder.

I dag har vi fått veta att svenska staten också blivit lurade på en massa pengar, hittills har journalister tagit fram att det är 600 miljoner, men de tror att det är långt mycket mer. 

I Danmark har det upptäckts att staten lurats på 18 miljarder och i Tyskland såå många fler miljarder, det pratas om ca 70 miljarder. Om det är sammanlagt i Europa eller om det var bara i Tyskland, det har jag inte hunnit med att höra riktigt.

 

Ikväll har jag hört på nyheterna att det är många som skaffar sig dubbla identiteter, för att kunna lura till sig bidrag från flera håll. 

För att inte tala om alla skattesmitare - och ändå är det de som klagar mest på skatten.

 

I den här svängen måste jag berätta om när jag bodde i Hoting på 1970 och 80- talet. Jag hade börjat att förbereda för målning och tapetsering på Anders och Jan Peters rum på övervånigen.

En dag gick in till Erik och Gustaf på kontoret med en bunt sandpapper i näven och frågade om jag fick köpa bunten, tipsade dem om att de kunde dra av det på lönen, eller jag tar med pengar och betalar i morron.

Jag blev utskrattad av dem båda.

"Nog är du den enda som kommer in hit och vill köpa sandpapper, de som behöver sandpapper tar med sig det hem när kvällen kommer", sa Gustaf.

Jaha, där fick jag för att jag inte ville bli ertappad som tjuv!

Men jag kände mig lite som en tjuv ändå, fast de sa att jag fick bunten. Jag bar den öppet och tänkte nu tror de att jag bara tagit den.

Jag fattar inte att folk har så rymligt samvete att de kan lura staten på miljarder i skattepengar - fy och usch på dem! Det är pengar som ska gå till sjukvård, skola och äldrevård!

 

Dagens namn är: Elisabet och Lisbet, det har säkert funnits någon här som haft namnet Elisabet, men av det blev det Lisa.

Så var det med min fars mormor.

Kristina Elisabet, född 1862 i Sörstrand, hon fick heta Stina Lisa av folket på byn och i husförhörslängden också.

Stina Lisa var gift med Zakarias Petter Wiklund, född 1853 i Bellvik. Paret hade nio barn. 

 

Lisbet, jag hade en kusin som hette Lisbet, född i Stockholm. Dotter till Alice och Teodor Thellenberg. Lisbet dog redan som ung, jag såg henne en sommar som litet barn när Alice var hemma från Stockholm och hälsade på hos farfars.

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 november 2018 16:56

 

Tidig gryning och färgsprakande himmel. Men, jag var för lat och öppnade bara fönstret och tog en bild. Jag skulle gått ner till sjön och inte haft skogen i vägen.

Men, tur att jag inte var i det läget som i utrycket mamma brukade använda.

"Kvicka själar sa gamkärn, då han kaste kattonga in i bakommen"!

 

 

 

Efter en natt med stjärnklar himmel och månsken så har dagen varit solig mestadels och kallare än vi varit vana ett tag nu.

Morgonen var helt fantastisk med så starka röda färger på himlen att man blev bländad. Och sjön var lika bländande röd också.

Det har varit vindstilla hela dagen. På sjön har det börjat bildas en tunn hinna av is under dagen, kanske fryser sjön i natt.

Just nu är det 6,8 grader kallt och det har varit minusgrader hela dagen och hela natten.

Kommer vintern nu?

Det får inte bli jättekallt för jag har bilen för långt från motorvärmaruttaget. Ja, jag kan ju hämta en skarvsladd så klart.

 

Jag var ut på bron för att kolla vädret nu. Men oj vad det glittrar vackert om frosten!  Buskarna och träden på gården är sååå lurviga av frosten och glittrar som julgransglitter. Tjusigt!

 

Den enda som jag sett till och som jag pratat med i dag är Michael. Han har funderingar på att flytta hem till Hoting nu. Och det är klart sommaren är slut för länge sedan nu så det är väl dags.

Han trivs så bra i sin stuga så därför har han dröjt länge med flytten, den blev inte av i helgen som han planerade tidigare i veckan.

 

Jag har ägnat dagen åt att städa det rum på övervåningen som barnbarnen brukade övernatta på när de var här utan föräldrar.

Numera kör barnbarnen hem efter sina besök här, inget är sig likt på den fronten heller. Men det är tidens gång och den går tyvärr inte att bromsa. Enda barnbarnet av fyra som inte nått körkortsålder är Norton, men han ligger inte över heller nu, det är så nära till Knackaitorpet.

 

Dagens namn är: Lillemor och Moa, jag känner inte till några med de namnen.

Den enda Moa jag känner till är Moa Martinsson, men hon bodde inte här.

 

Ha en bra söndagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 november 2018 17:05

 

Vackra färger på himlen när solen tackade för sig.

 

 

 

På förmiddan fick vi se solen och det var en vacker gryning. Det var ju några dagar sedan sist, emottages tacksamt.

Det var 5 grader varmt igår kväll när klockan var 12 och i morse var det 4,7 plusgrader.

När solen gick ner i eftermiddags var det färggrann himmel, inget "kvir" över vädret i dag.

Det har varit nästan helt stilla på sjön under dagen, nu är det lite vind märker jag när jag står på bron. Det är 2,2 plusgrader och mörkret har lägrat sig över Näset.

Och månsken!

 

Jag har fortsatt i dag att rota bland grejer och papper som jag inte rört på flera år.

I dag har jag hittat ett brev daterat 2012 08 01.

Det börjar så här:

 

"Det var ett mycket trevligt samtal med dig, som gäller våra förgreningar i det förgångna.

Den gemensamme förfader Skule Torssteinssons födelse, omkring ca 970 e kr" o s v.

 

"Det är väldigt svårt att återge omfattningen av mitt arbete kring mina förfäder i en enda handvändning, men så mycket han jag säga, att från 1996 har det blivit ca 130 fulla A;4 - pärmar kring släkten" o s v.

(Det kan man kalla släktforskning!)

Han avslutar brevet så här:

 

"Med mycket stora kramar och djupt hjärtliga hälsningar från en släkting i Härnösand!" 

Bo Bylund Härnösand

 

Jag läste brevet och berättade om det för Ingrid, Nils Gunnar och Gunnel.

När jag fyllde år sommaren efteråt fick jag i födelsedagspresent av Nils Gunnar och Ingrid en resa till Haverö Kyrka, där Skule står staty, en staty i trä.

 

Vi var dit och hälsade på Skule alla fem, Nils Gunnar, Ingrid, Gunnel, Björn och jag. Det blev en mycket trevlig dag.

 

Skule hade blivit ihjälslagen av bönderna i Haverö när han var där för märka ut gränsen mellan Sverige och Norge. Han är begravd under kyrkans golv.

 

Jag citerar ur alla de kopior Bo Bylund sänt mig följande:

 

"Skule  Torsteinsson, kungafostraren var en klok och kraftfull man och mycket fager till utseendet. Han blev styrelseman för Olavs hird, talade på tingen och deltog med konungen i rikets styrelse," o s v.

 

Ojoj, va fin släkt jag har har, men det är länge sedan och "ränderna" har nog gått förlorade. Jag känner inte av dem i alla fall, 

 

Men det var hårda bud på den tiden. Var det nödvändigt att hugga huvudet av Skule? Han var ju inte ute olagligt, gränsen skulle dras och han blev utsänd att göra det.

Fy på bönderna i Haverö!  

 

Dagens namn är: Naemi och Naima, ingen med det andra namnet i mina byar.

Men, Naeimi, född 1929 i Bellvik, gift med Yngve Östlund, född 1924 i Bellvik.

De har en son som bor i Hoting. Yngve hr slutat sina dagar, Naemi lever fortfarande.

Jag har naturligtvis berättat om familjen i Nybäcksboken.

 

Ha en fin fortsättning på lördagkvällen, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 16 november 2018 16:54

 

Murriga novemberfärger och ingen snö. 

Ursäkta bildkvaliten, men jag ids inte byta, har nog zoomat för hårt.

 

 

 

Det har varit en vit vägg mellan sjön och mig hela dagen. jag har verkligen känt mig omringad av dimma i dag.

Plusgrader från morron till kväll, ja, under hela natten också. 

Just nu är det 1,5 plusgrader och under dagen har det varit omkring 2-3 grader varmt.

Jag har haft en blus hängande på brokvisten idag, under tak och med fönster och den är genomsur, så fuktigt är det i luften.

 

Hela dagen har jag sorterat halvgamla foton och bränt upp massor i spisen. 

De färgkort som man tog i början var bara skräp. De som jag slängt hade tappat färg eller bytt färg.

Det är annat med svart/vita foton, så bra som de håller kvaliteten framför färgfoton. Såna har jag från slutet av 1800- talet och de är hur tydliga som helst jämfört med de som jag bränt i dag. Trots att det inte var väl de allra bästa kamerorna på den tiden. Det är klart att en del är sämre, men de flesta är fullt godtagbara och känns mycket  värdefullare.

 

Theresa May har det verkligen hett om öronen nu på grund av Brexit- förhandlingarna. 

För att stå ut med detta måste man nog vara mer än stark. Men för min del kan jag tycka att de skulle inte ens börjat med Brexit överhuvudtaget.

Det ju dessutom större delen av befolkningen som ångrar det påbörjade utträdet ur EU i dag och kräver en ny folkomröstning i frågan. 

 

Förresten, nu är Anna Kindberg Batha med i en intervju på radion om sin nyutkomna bok, om tiden som partiledare i moderaterna. Som kvinna i politiken, tycker hon att det varit tufft. Ja, det är hon inte den enda kvinnan som vittnat om.

Trots att vi är inne på 2018 så är det tydlig skillnad, konstigt nog, vad gäller kvinnor och män. Är vi inte alla människor? 

 

Dagens namn är: Vibeke och Viveka, jag kan inte komma på några i "mina byar" som haft det namnet.

 

Ha en trevlig fredagkväll, vi ses och hej då!

 

Av Elsa Mårtenzon - 15 november 2018 17:56

 

I går morse var det lite frostnupet, men inte nu längre. Och det ser ut som att det ska var plusgrader framöver också, när jag kollar på YR i alla fall.

 

 

 

 

Det blev ett kortvarigt besök av lite vinterkänsla och nu är det över igen!

I dag har det regnat ett tag och sedan blev det lite ljusare på himlen. Det har varit plusgrader hela dagen och så är det fortfarande.

Just nu är det 0,5 plusgrader och vad jag kan se i mörkret så är himlen tät med moln.

 

På förmiddan varvade jag veckostädningen med ett antal presskonferenser och på eftermiddan har jag varvat matlagningen med resten av presskonferenser.

Jag började med en saftsås, den hann jag innan nästa tur med TV.n

Sedan gjorde jag en ostkaka i omgångar mellan TV:n och ingredienserna till den och tillredningen.

En mesestek på det  o s v. 

Mesestek, varför heter den så? Jo, därför att det är norsk mesost i såsen, såsen blir jättegod.

 

Det har varit, om jag inte räknar fel nu, inte mindre än nio olika framträdanden av partiledare och ett med talmannen.

I dag har det tagit en annan vändningen, men som jag ser det lika osäkert ännu.

Det har nu börjat komma lite mera hårda ord mellan dem som kallat sig som "en familj". Hur lätt blir det att överbrygga det nu?

Ja, det hela verkar väldigt svårlöst!

Det enda som kan lösa upp de knutarna nu är väl maktgirigheten, skulle jag tro.

 

Dagens namn är: Leopold, inte kan jag komma på någon i Bellvik eller Nybäcken som haft det namnet. 

 

Ha en fortsatt bra torsdagkväll, vi ses!

 

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards