oskmar

Alla inlägg under november 2018

Av Elsa Mårtenzon - 6 november 2018 16:34

 

Den här bilden visar när Ann Cathrine och Kerstin simmade över till Käringholmen för ett par tre år sedan. Jan Peter följde med i båten om de inte skulle orka fram, men det var det ingen fara för. I dag skulle det nog vara betydligt kallare i vattnet än dagen som de simmade över sjön. Det var i juli månad och normalt badvatten.

 

 

 

 

När vädret ser ut så här då känner man verkligen att det är november.

Jag har alltid tyckt att den månaden är tråkigast och den längsta av dem alla. Då är dagarna mörka och med trista grå/bruna färger i naturen. Visst är december en mörk månad också men då har vi så många ljus och stjärnor som lyser upp det hela.

Den här dagen har det varit lågt i tak, det känns som att taket hängt ner på träkronorna. Det har varit disigt och dimmigt och duggregn ibland. Sjön har varit totalt stilla hela dagen och spegelbilden på den har jag ju glatt mig åt.

Det har varit runt nollan på termometern, kanske någon halv grad minus genast på morron.

Nu sedan mörkret infallit är det 0,3 plusgrader. Jag var ut på bron och kollade himlen och just nu ser jag inte den minsta lilla glipa i molntäcket.

 

Jag brukar fara in till Dorotea och handla på tisdagar, men idag har jag struntat i det av olika anledningar, bland annat halkan. Jag vet inte om de sandat landsvägen och då är den inte så rolig att köra. Dessutom brukar trottoarena i Dorotea vara glashala att gå på och utanför affärerna är det inte stort bättre.

Mitt kylskåp ekar tomt vid det här laget, men jag har ringt och bett Lovisa köpa en liter mjölk åt mig.  Jag behöver inte så mycket mer för jag har två frysboxar fulla med mat. Jag svälter inte ihjäl i första taget. Jag äter för att överleva och lever inte för att äta.

 

Inget är sig likt denna höst med tanke på valet, varken i kommuner, landsting eller till riksdagen. Det verkar bli alla möjliga konstellationer, vi får väl se hur länge det går innan det brakar ihop.

På riksnivå verkar det hela lika oklart fortfarande enligt nyheterna i kväll. 

Och det är inte bara i Sverige heller som allt ändras, utan i hela Europa för att inte tala om USA och det senaste valet där för två år sedan. Det val som pågår där i dag och blir klart i natt sägs ju vara väldigt spännande. I morronbitti vet vi hur det gick...

 

Dagens namn är: Gustaf Adolf, en med det namnet har det funnits i Bellvik.

Gustaf Adolf, född 1884 i Bergvattnet, flyttade till Bellvik med föräldrarna, där de köpte en fastighet. Han var gift med Sara Linnea, född 1894 i Rudsjön, Backe. Paret hade ett barn.

 

Ha en fin fortsättning på tisdagens kväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 5 november 2018 17:09

 

I torsdagsmorse hade svanar överläggningar i solskenet nere vid stranden. Möjligtvis funderar de på att ge sig i väg söderut. Jag har inte sett dem sedan dess, men de kan vara på annat ställe på sjön förstås.

 

 

 

 

Den här dagen har varit så grå som det bara går. Solen har försökt bryta sig i genom molnen två gånger, först i morse och vid tvåtiden på eftermiddan, men den förmådde inte fullt ut. Därför har det varit tät dimma hela dagen, ibland har jag sett sjön men för det mesta inte alls. Det har hållit sig nära nollan på termometern, men är inte där längre.

Vi har kommit dithän att lamporna behöver vara tända från det man kliver upp på morron och tills man går till sängs, på natten nån gång.

Det är just nu 2.3 minusgrader och mörkt som i en svart säck, dimmarn ligger kvar.

 

Det är ett fruktansvärt före ute gården hos mig, jag var ute och gick mitt på dagen och behövde både broddar och sparken. Det går inte att sparka för isen är uppblandad med singel och det slår gnistor om medarna när jag skjuter den framför mig.

Dessutom har det frusit till stenhårda spår och knölar, som inte jag rår på.

 

I dag har talmannen lagt fram ett nytt förslag och gett en partiledare uppdraget, för andra gången, att försöka bilda regering, igen.

Jag tror inte mycket på det försöket heller, det verkar fortfarande lika låst. Jag befarar att det måste till ett extraval till slut och det är heller inte bra.

Ja, vi får väl se vart det bär!?

 

Och så får man väl vänta och se vad valet i USA ger för resultat natten mot onsdag?

 

Dagens namn är: Eugen och Eugenia, båda namnen har förekommit i Bellvik.

Eugen Wiklund, född 1898 i Bellvik. Han var den som kom att starta konsumbutiken i Bellvik, vilken han skötte till att hans hälsa sa ifrån. Han startade affären i sin fars hus. 1938 byggdes "konsumhuset" som även innehöll lägenhet för Eugen. Byggmästaren var Viktor Edin.

Eugen gifte sig alldeles i slutet på sitt liv med Gunhild Eriksson från Sandviken, paret fick en dotter vars namn är Margareta.

 

Anna Eugenia Göransdotter, född 1885 i Rörström, hon kallades Genia. De började nybygget i Röjningsberget mitt i skogen, de var sista nybyggarparet i Bellvik.

De fick elva barn som tyvärr blev moderlösa tidigt, deras mor dog i difteri redan i 44 -års ålder. 

Familjen har ett eget avsnitt i Bellviksboken under rubriken, "Olika människoöden".

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 4 november 2018 18:39

 

Morgonstund har guld i mun. Vacker gryning i morse....

 

 

 

Ja, då var vägmötet klart och jag har stökat undan disken efter oss.

 

Sjön har varit blickstilla precis hela dagen och det har varit plusgrader, men moln på himlen.

Det var en supergrann gryning som speglade sig i sjön, då var det färg i alla fall.

Nu är klockan 19.30,  jag ser inte utanför lyktans sken, men innan det blev mörkt var sjön fortfarande helt stilla. När jag går ut på bron ser det ut som att det är dimma över sjön. På termometern läser jag 1,8 plusgrader.

 

I dag har jag knappt varit ensam någonting. Michael har varit hit flera gånger och Malin, L G, Tim och Freja har varit hit och hälsat på under dagen.

Och ikväll har vi varit sju personer under vägmötet.

 

Dagens namn är: Sverker, ingen med det namnet har funnits i de byar som jag "bevakar".

 

Det blev kort text i kväll, kanske lika bra att jag inte tröttar ut dig varenda kväll.

 

Ha en fortsatt bra söndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 3 november 2018 18:23

 

Naturens egna konst, alldeles gratis...

 

 

 

Har inte en aning om det varit sol eller molnigt i dag, jag har varit för upptagen med älgkött. Det har inte snöat i alla fall, det har jag märkt varje gång jag hämtat kött i det andra köket.

Nu är klockan 19.00, det är 1,5 grader kallt, under dagen har det varit på plussidan.

 

I går kväll kom Anders hit och gav mig älgkött efter deras styckning i går. Han körde det ner till köket i museet och jag var inte ner och tittade i går kväll, det är så halt att jag ville inte halka dit i mörkret.

Därför låg jag och gruvade mig i natt, sov bara ett par timmar, för att det skulle vara mycket och jobbiga bitar. Men jag blev glatt överraskad i morse när jag var dit och hämtade första omgången. 

Det var precis lagom mycket för mig och jättefina bitar.

Jag satte igång att putsa och skära till lagom bitar vid tiotiden.

Strax före elva ringde Gunnel och sa att de skulle komma och hälsa på när de hade varit på graven och tänt ljus.

De kom vid ettiden och då hade jag gjort det mesta av skärandet klart och gjorde en paus för fika. 

Till slut hade jag köket fullt med folk och fick hjälp med både paketering och malning av köttet. 

Det gick som bara hejsan alltihop och hjälpredorna bestod av Gunnel, Björn, Anders och Nils Gunnar. Michael var även här ett par svängar.

Jätteskönt att det är klart och i frysen, det var jättefint kött som fått hänga i tre veckor och bör vara riktigt mörat. Nu har jag 18 påsar köttfärs på halvkilot, stekar och grytbitar av alla de slag.

Tusen tack till er alla som hjälpte mig!

 

Dagens namn är: Hubert och Hugo, ingen Hubert känner jag till.

Men, Hugo Näsström, född 1898 i Bellvik, gift med Helfrid Kristina, född 1911 i Mon, Ormsjö.

Det fanns sju barn i familjen. Nu står tyvärr den gården obebodd, det är synd för det är en så fin gård.

 

Ha en fin fortsättning på lördagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 2 november 2018 18:20

 

Gammal stubbe "ysti Skogen", jag undrar vem som sågade ner det här trädet för länge sedan? Det ser ut att vara gjort med en timmersvans, inte med en motorsåg.

 

 

 

Det här har varit en riktigt gammeldags novemberdag, när lamporna har varit tända hela dagen och det har ändå inte räckt till.

Just nu har någon öppnat himlens alla portar helt och hållet och regnet öser ner, trist.

Termometern står på 2 plusgrader  och det råder ett förtätat mörker över den plats jag förfogar över.

Ja, om jag inte hade ett rejält gårdslyse förstås, den lampan lyser upp ordentligt ända till skogen och hela gården, tack och lov.

Och nu går jag inte ut på gården utan broddar under skorna, det är helblankt och blött på det.

 

Jag fick ett telefonsamtal från Hälsingland för några timmar sedan, som räckte i en och en halv timme. Vi diskuterade livsåskådningsfrågor, politik och demokrati. Vi har inte samma politiska ideologi, men kan diskutera ändå lungt och sansat utan att det blir upphetsat och grinigt. Det är härligt att man kan diskutera politik utan att bli gramse på varandra. Att kunna skilja på sak och person är en förutsättning för det och till syvende och sist håller vi med varandra i mycket. Det gäller att vända och vrida på saker och ting och att vara realist. Alla har vi ju rätt men på olika sätt, jag tyckte att jag hade rätt och han tyckte att han hade rätt. Men vi enades i mycket och det är viktigt att hålla sig till sanningen och fakta så långt man kan.

Samtalet slutade med att, vi hörs. Och då blir det fortsatt diskussion men vi kommer inte att bli ovänner.

 

Ture har varit hit i dag i egenskap av revisor i Näsets Vägförening. Vi ska ha vägmöte klockan 17.00 på söndagkväll nämligen, här hos mig som vanligt.

Ture och jag pratade inte politik, vi höll oss till nostalgiämnen, om hur det var när vi var barn och när vi var ungdomar.

 

Dagens namn är: Tobias, känns inte som att jag känner till någon med det namnet som har haft anknytning till varken Bellvik eller Nybäcken.

 

Ha en riktigt trevlig fredagkväll, vi ses och hej då så länge!

 

Av Elsa Mårtenzon - 1 november 2018 17:49

 

Freja och Tim demonstrerar syskonkärleken. Inte riktigt alltid som de är så här sams, men för det mesta.

 

 

 

Det blev en dag med sol, som plåster på såren för ett par dagar med sämre väder, det var inte illa.

I morse var det 1 minusgrad, under dagen har det varit ett par plusgrader och måttlig vind.

Nu är klockan 19.30 och det är 2,5 minusgrader och kolsvart mörker.

 

Jag hade tur i dag, Jan Peter kom mitt på dagen och frågade om vi skulle fara på kyrkogården och tända ljus och lyktor. Jag befarade att det skulle vara glashalt och visste inte riktigt vilken dag jag skulle välja.

Gunnel ringde tidigare på dagen och vi bestämde att lördag skulle vi fara dit. Men nu slapp jag gruva för halkan när det blev i dag redan och jag slapp köra själv.

Jag tände ljus på inte mindre än åtta gravar, det blev mammas och pappas,

Anna Gretas, Enars, Götes , Gerdas, farfars och farmors, morfars och mormors och Petter och Stina Lisas. Jag hade "långtbrinnande" ljus så jag hoppas att de brinner över hela helgen.

Det var väldigt halt på vägarna på kyrkogården, jag fick gå bredvid i djupsnön i stället.

 

Sedan åkte vi upp till Malin och L G:s och där blev jag bjuden på middag. Två flugor i en smäll. Det var så länge sedan jag var dit och det var riktigt roligt att träffa hela familjen.

I morronkväll skulle Tim och Freja på Halloween-disco på hotellet - för barn. Mamma och pappa är naturligtvis med. Freja hade fått en spännande klänning för dansen och ett diadem, med anspelning på just halloween. Tim glömde visa mig vad han skulle ha på sig, det är säkert något spännande det också.

 

Dagens namn är: ? Nää, i almanackan står det Allhelgonadagen.

 

Ha en riktigt bra torsdagkväll, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards