oskmar

Alla inlägg under november 2018

Av Elsa Mårtenzon - 14 november 2018 17:01

 

Frost på marken i dag. Nu får det gärna fortsätta med minusgrader framöver...

 

 

 

I morse var det faktiskt minusgrader, drygt 3 grader. Det har varit dimma i stort hela dagen. Omkring tvåtiden såg jag sjön och gjorde iakttagelsen att det var helt lugn vattenyta som holmarna speglade sig i.

Men strax därefter kom dimman igen över sjön.

Just nu är det 3 minusgrader och dimman ligger tät runt gården, jag känner mig omgärdad.

 

Ja, som väntat blev den för dagen föreslagne statsministern bortröstad i riksdagen i morse, det övertydligt också.

Den som har den högsta svansföringen av alla hade svårt att dölja sin skadeglädje, för egentligen är det så som han känner mest. Han vill ju helst att det ska bli ett extra val så småningom av det här debacklet och han då ska gå med en storseger ur det och kunna till och med bli statsminister.

Men må Gud bevara oss för det!

Jag har läst såå mycket på Facebook efter valet och sett vad trollsvansen jobbar för nu, med all kraft.

Jag hoppas många i dag hörde hotet från talarstolen i riksdagen från den skadeglade och att de tar sitt förnuft till fånga.

Aldrig har jag känt mig så orolig för utgången av ett val, jag tänker då inte på mig själv, utan de barn och unga som ska växa upp i ett samhälle där det är okey att hata sina medmänniskor. Och där man bara ska tänka på sig själv.

 

Dagens namn är: Emil och Emilia, Jag kan inte komma på några med de namnen i varken Nybäcken eller Bellvik.

Den ende som får mig att le när jag läser namnet Emil, är Astrid Lindgrens buspojke i sagan, Emil i Lönneberga. Och det är inte illa att ha haft nöjet att både läsa om och sett den Emil!

 

Tusen tack Ingegerd i Lit för att du gjorde dig besväret att skicka tidningsurklippet!

 

Ha en bra fortsättning på onsdagkvällen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 13 november 2018 16:46

 

I kväll får Tim, mitt ena barnbarnsbarn lysa upp min blogg...

 

 

Inte utan att man blev vederkvickt i sinnet i dag. Varför det då? Jo det har ljusnat på himlen och solen blev till och med synlig som hastigast.

Det har stor betydelse hur vädret är på mer än ett sätt, det är alltid härligare om ljuset segrar.

Det var nära 5 plusgrader vid sextiden i morse och sjön låg helt stilla, det har den för övrigt gjort hela dagen.

Just nu är det 2,8 plusgrader och det är mörkret som råder. Jag ser stjärnor på himlen, alltså finns det luckor bland molnen.

 

Jag har varit till Dorotea i dag och nu hade jag sommarföre på vägen. Förra veckan var det is när jag körde dit. Stor skillnad på en vecka, vi hoppar över vintern ett tag.

 

Jag skulle berätta om Teodor förra veckan, men det blev så mycket annat och återkommer därför. Jag har under tiden kommit på en med namnet Teodor som har sina rötter i Bellvik. 

Det är Teodor Backlund vars far var född i Bellvik och hette Agne Backlund.

Teodor och hans bror och syster spelade på ett musikcafé som vi hade i Bellvik för ett antal år sedan. Det var därför jag kom ihåg honom när jag tänkte tillbaka på olika aktiviteter som vi haft i Bellviks Bygde & Intresseförening.

 

Den andre Teodor som jag skulle berätta om, var en brunnsgrävare och var från Avaträsk. Han var här och grävde en av brunnarna på gården, den som skulle stå för vattnet till djuren i ladugården.

För övrigt den brunn som jag var en 100- dels sekund ifrån döden för.

Jag var 4-5 år och ramlade ner i den, men hade turen att den var smal och murad med stenar på sidorna och på stenarna råkade mina fötter hamna på vägen ner.

Precis som mormor fick tag i mina ärmar på min klänning halkade mina fötter av stenarna. Hon kunde dra upp mig och räddade därmed livet på mig, det var meningen att jag skulle leva vidare. Tack mormor för att du räddade livet på mig!

 

Tillbaka till brunnsgrävaren Teodor som var från Avaträsk och kallades för "Dôrre".

Det minne jag har av honom var när han en kväll satt i det här köket där jag nu sitter. Han bläddrade i något som jag minns som en bok och jag minns det som att han satt på en stol mitt på golvet, när han utbrast:

"Å e henne ha vi sjalve satan!" 

Morfar frågade vem han menade och han svarade: "Molotov".

Säkert en bild på honom i boken.

 

Det här hände när det andra världskriget pågick.

Ursäkta svordomen, men den skyller jag på `n Dôrre. 

Men visst är det väl knepigt att just dessa ord etsade sig fast i mitt minne och sitter kvar där än efter så många år. Och synen av gubben som jag ser framför mig som lång och reslig.

 

Det var inte den sommaren som jag var på väg ner i brunnen, kanske sommaren efter.

Jag hoppas att det inte var här på bloggen som jag berättat minnet tidigare, jag tror det var på hemsidan. Och blir det för andra gången här så bjuder jag på minnet en gång till då.

Ibland blir jag tveksam när jag känner att det här har jag berättat förut och blir osäker om det är här eller när jag hade hemsidan kvar och skrev på den.

 

Dagens namn är: Kristian och Krister, ingen Kristian har bott i "mina byar". Men det fanns en med det namnet som höll på "sno för á Gunnel" för många år sedan.

 

Det finns en Crister i Bellvik, han bor i Piteå men har en fastighet i Bellvik som han och hans sambo vistas i rätt mycket.

Hans far och mor är Aina och Sigge. Grattis på namnsdagen Crister!

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 november 2018 16:54

 

Den här biden är sedan november 2009 och det var inte mycket snö då heller som synes, men mera än i dag när den regnat bort helt och hållet.

 

 

 

Precis hela dagen har det regnat och det har varit lågt i tak, ända ner på trädtopparna.

Det var 4,5 grader varmt i morse vid sextiden, det liknar absolut inte en vintermånad, som vi varit mest van vid in i november.

Men inget är sig likt längre, varken det ena eller det andra.

Just nu är det 5,3 plusgrader och det regnar fortfarande. Mörkret är svart när jag tittar mot sjön, dit inte ljuset från gårdslyktan når.

 

Jag tittade på Macrons tal till världen igår kväll på TV:n. Han förklarade bland annat skillnaden på patriotism och nationalism och det var en i skaran av världsledare som tog åt sig och visste vem det var riktat mot. Han såg argare ut än de som är allra argast, inte en glad nationalist i det läget. Kan du gissa vem det var?

Den mannen har inte insett att man inte ska gå fram med sitt eget land som "first", vi måste samarbeta över alla länder och hålla god ton mot varandra om fred ska råda.

Det verkar svårt nog ändå, ja, för det mesta helt omöjligt.

 

Regeringsfrågan står och stampar i Sverige, det som lagts fram i dag av talmannen kommer inte att ändra på läget. Ovanligt för Sverige, det var bättre förr. Och vad det beror på det får var och en bedöma, jag har min åsikt klar.

 

Dagens namn är: Konrad och Kurt, ingen med det första namnet känner jag till.

Men Kurt har funnits både i Nybäcken och Bellvik.

 

Kurt, född 1931 i Tåsjö, på den gård där hans mor Signe hade pigtjänst, när Signe sliutade sin jobb i Tåsjö blev Kurt kvar. När han skulle börja skolan då flyttade han till sin mor och hennes make i Nybäcken.

Men Kurt vidgade sina vyer långt utöver Nybäcken. I sina unga år följde han med sin kusin Harry Wallin till USA. Han började att arbeta hos Harry, men efter några år sadlade Kurt om och började jobba som byggnadsarbetare. Det yrket var han inte alls hemma på, men det gick vägen tydligen.

Han skrev ett brev till Göte där han beskrev hur han fick jobbet som byggnadsarbetare. Han hade skaffat sig begagnade verktyg och en begagnad verktygslåda och det skulle ge sken av att han var en van byggare. Och det gick vägen, för det blev hans resterande framtid i USA, så länge hälsan stod honom bi. Kurt var aldrig hem till Sverige under alla åren, släkten väntade att han skulle komma som han lovade, men det blev aldrig av. Däremot hans änka kom och hälsade på släkten efter Kurts död, hon hade även besökt Nybäcken som då var tömd på folk sedan länge.

Jag har naturligtvis berättat om Kurt och hans familj i Nybäcksboken.

 

Kurt Östlund, född i Bellvik, son till Magnhild och Laur i en syskonskara på åtta stycken. Kurt flyttade så småningom till sin frus hemgård i Nappsjö, där han slutade sina dagar. Paret hade inga barn.

 

Ha en fin fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 11 november 2018 16:50

 

Av den här snön finns inte ett dugg kvar, som var omkring 1,5 dm till att börja med. Den trodde jag skulle ligga kvar när det kom så mycket på en gång. Men icke sa Nicke!

 

 

 

Nu är snön borta och is är det bara i hjulspår på gården och knappt där heller. Gräset lyser grönt igen med inslag av grå/brunt.

Såna vintrar kan jag inte minnas från min barndom, så visst har det gjort skillnad. Då var det vinter när det skulle vara vinter, riktig vinter med 30-40 grader kallt ibland och kanske töväder ett par gånger under vintern.

 

Det var 5 plusgrader klockan sex i morse och ibland har det spöregnat under dagen, det är stora vattenpölar på gården här och där.

I dag har inte sjön varit spegelblank, vinden har kommit från söder, gradantalet har varit omkring 4-5 under dagen. Just nu är det 4,5 plusgrader.

 

I dag är det den elfte dagen och den elfte månaden och 100 år sedan det blev fred efter första världskriget. Det har firats under dagen av länders företrädare och lagts kransar för att hedra krigsoffren och för att minnas.

Men varför, varför är det inte slut på alla krigen för länge sedan? Borde det inte ha slutat med det kriget? Hade det inte varit nog många krig före det första världskriget och i och med den freden borde det ha tagit slut på krigslusten för all framtid.

Men det vet vi ju att det tog inte många år förrän andra världskriget började. Och det blev ju sju resor värre! 

Och som det nu kryper fram fula trynen ur olika vrår i världen har vi all anledning att bäva för vad som kan hända. Samhällsklimatet blir hårdare och grymmare och hatet florerar männskor i mellan dagligen dags i sociala medier. Det verkar som att man gör vad man kan för att överträffa varandra i hårda ord och fula påhopp. Hur kan människor vara så urbota korkade att de ställer till bråk och krig?

Jag kan för mitt liv inte begripa varför det ska krigas, det finns inga vinnare i krig. Det är bara att titta på Syriens krig, landet är en grushög som kommer att kosta miljarders miljaders pengar att bygga upp igen. För att inte tala om alla människoliv som offrats och alla som är krigsskadade för livet, samt alla som blivit tvugna att fly från sitt hemland.

Och det obarmhärtiga i Jemen, det är ofattbart! Har de inget hjärta i kroppen, ser de inte de utsvultna barnen som lider? Vansinne, vansinne, vansinne!

 

Dagens namn är: Mårten, ingen med det namnet i Bellvik eller Nybäcken vad jag kan komma på.

Grattis till alla pappor i dag!

 

Ha en fin fortsättning på söndagkvällen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 10 november 2018 16:49

 

Det här är tre andra flickor som for till Stockholm i sin ungdom och blev kvar där. (Se vidare nedan) De här tre hette Sandin som ogifta och det är Elna, Maja  och Hilma. De var mostrar till Gerd som jag berättade om igår. Jag har ingen aning om vem mannen är.

 

 

Det var regn på morron och under dagen har varit uppehåll men gråmulet.

Snart är all snö borta och det döljer sig grönt gräs under snön.

Just nu är det nära 4 grader varmt, ingen vind och mörkt som i en svart säck, utanför gårdslyktans sken.

 

I dag har det varit fart och fläkt här. Malin, Ann Cahtrine och L G har bakat tunnbröd, de har nyss åkt hem.

Tim och Freja har provbakat också, det var inte första gången, snart tar de över.

Klockan åtta på morron gjorde Michael och jag eld i bakugnen och kaminen och klockan nio kom resten av gänget. Sedan har det varit full rulle tills för en stund sedan.

 

I nedre huset sitter Ingrid och väver mattor. så till och med där är arbetet på gång.

 

Jag undrar hur många mattor mormor har vävt i det huset? Hon vävde inte bara mattor, utan lakansväv, handduksväv, gardintyger, överkast, fälltäcken och draperier. Samt ylletyger som det syddes kläder av. men det var då det. På den tiden gjordes allt från grunden, från det man klippte ullen av fåren- till ylletygerna.

 

Bomullsvävarna, det köptes garnet till så klart, det fanns ju inga bomullsodligar här. Lin odlades här för länge sedan som bereddes efter konstens alla regler och blev till tyger också. Jag tror att det var en så jobbig procedur att de slutade med det. Jag har inte sett några spår efter såna vävar här i alla fall. Det gick ju att köpa färdigt lingarn.

Ja, fy vad de fick stå i och jobba på den tiden!

 

Nu tänker jag ta ledigt resten av kvällen!

 

Dagens namn är: Martin och Martina, jag kan inte komma på någon med det första namnet. Jo, Kerstins och Lennarts son heter Martin och bor i Östersund. Kerstin har sina rötter i Bellvik på Wallins gården. Trogna besökare i Bellvik om somrarna, både barnen och Kerstin. Tyvärr finns inte Lennart med i bilden längre och han saknas oss.

 

En med namnet Martina fanns i Bellvik, det var Sara Lindmans dotter, som växte upp hos sina morföräldrar Erik och Märta Näsström. Hon, som så många andra unga flickor från Bellvik, begav sig till Stockholm tidigt och där skaffade hon sig familj och blev kvar, hon dog rätt ung. Jag tror knappast att jag har sett henne, kanske någon enstaka gång eftersom jag har en svag aning om hur hon såg ut.

 

Ha en trevlig fredagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 9 november 2018 16:24

 

Ja, inte har det varit klar sikt i dag, men den fick duga. Jag har ju inte makten att göra något åt vädret, det är någon annan som gör det. Annars hade väl solen fått skina om jag skulle ha bestämt!

 

 

 

Ja, det har varit lika grått väder i dag om inte ännu gråare. Termometern har visat omkring 3 plusgrader och jättetät dimma hela dagen.

Just nu är det 2,8 plusgrader och kolsvart mörker. Det har varit skymning hela dagen.

 

Det sporrar inte till promenader utomhus precis, isigt på vägarna och fuktigt i luften. Jag har motionerat inomhus, riskerar inga benbrott. Roligare kan man ha.

 

År 2012 i februari fick jag en beställning på en Bellviksbok från Gerd, dotter till en kusin till min mor, som bor/bodde i Lidingö.

Häromdagen hittade jag kortet från henne, där det stod följande:

"Det känns lite omtumlande för mig. Men är så glad för samtalet med dig. Mina tankar är så mycket i Bellvik sen barndomen. Ser fram emot Bellviksboken.

Många kära hälsningar Gerd, Nannys dotter."

 

Ja, det var ju en mycket glädjande läsning för mig så klart. Och vid det stannade det av ett tag.

Men samma år till julen kom ett julkort där det står:

 

"Sänder en varm kram!

Tacksam!

Glädje för den fina Bellviksboken som ligger på mitt bord med en förstoring av våra barn.

Jag är i Bellvik varje gång när jag läser i den och tittar på bilder av mina Kära.

Tack snälla Elsa!

Gerd"

 

Det är inte utan att jag känner skam över mig själv! 

Hur många gånger har jag inte tänkt under åren som gått, att jag ska ringa Gerd. Inte förrän i går kom jag till skott. Jag hade hennes tel, nr sedan bokbeställningen och slog numret -  helt dött.

Då tog jag hjälp av Eniro.se och Hitta.se och fick inga träffar alls, varken på henne eller hennes man.

Något har hänt under åren och inga bekanta har jag som känner till henne och som jag kan fråga. Vi har ju aldrig haft någon kontakt med varandra före bokköpet, annat än att jag följde mamma dit, när de var hemma hos hennes mormor på somrarna, när vi båda var barn. Vi var nog samma årgång tror jag. Då sneglade vi bara på varandra, blyga båda två.

Jag försökte övertyga henne om att åka till Bellvik för att hälsa på när vi pratade 2012. Hon skulle fundera på det och det stannade vid det, det blev bara en fundering.

 

Det här är ett bevis på att det är bättre att ringa en gång för mycket än att inte göra det alls. Det räcker inte att man tänker att jag ska göra det, man måste göra allvar av det också. Nu är det nog tyvärr kört.

Glädjen för mig nu i det hela är, att jag skrev boken som hon var både glad och tacksam över.

 

Dagens namn är: Teodor och Teodora.

Jag känner till en som hette Teodor som var här på Näset när jag var barn, men det ska jag berätta om i morron.

 

Ha en trevlig fortsättning på fredagens kväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 8 november 2018 16:34

 

Jag struntar i att lägga in en bild på tråkigt väder och tar en sommarbild i stället.

 

 

 

Ingen ljusning i dag heller därovan, det har varit halvskumt hela dagen.

Dis och dimma och då är det inte riktigt dagsljus heller tycker jag, inte den här årstiden.

Det är plusgrader natt som dag och har varit så i flera dygn nu.

Vintern lyser med sin frånvaro och det vore inte så dumt om det kunde vara några minusgrader i stället.

Just nu är det 2,5 plusgrader och däromkring har det hållit sig i dag. Sjön har varit spegelblank hela dagen, som igår och dagarna förut också.

 

Var det någon mer än jag som såg på Trumps presskonfens i går? Så fruktansvärt - som en despot bär han sig åt. Jag hoppas verkligen inte att vi i Sverige ska hamna i det läget att politiker ska stoppa den fria median - då är det mer än illa. Det finns ju uttalanden åt det hållet.

Politiker får bära sig åt så att de inte behöver få obekvämma frågor, så det så!

 

Och i dag har vapnen talat i USA igen, en galning sköt ner 12 personer, det blir bara värre och värre och oftare och oftare. USA är ett delat land i allra högsta grad nu och hatet sprids mer och mer. Och vad beror det på? Ja med sånt tonläge på presidenten är det inte så konstigt tycker jag. Hat föder hat och en del politiker göder hatarna. Fruktansvärda tider nu, när det gäller sån´t. När ska folket vakna, de som röstar fram den sortens politiker?

Det sprider sig mer och mer och vi har det väldigt nära inpå oss också.

De är många av dem som fått ta sitt pick och pack och lämna sina uppdrag redan, helt nytillträdda och som blir tagna på bar gärning. Det blir nog svårt att rensa gissar jag, jag tror det sitter i väggarna som de rör sig inom. Det har nog varit deras språkbruk i många år vid det här laget.

 

Så tråkigt att de inte hittat den tolvårige pojken som försvann i tisdags. Hoppas att han hittas! Välbehållen!

 

Dagens namn är: Vendela, jag känner inte till någon med det namnet från Bellvik eller Nybäcken.

 

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 7 november 2018 17:29

 

Inte mycket till vinter, blött, plaskigt och halkigt...

 

 

Det våras, eller vad är det frågon om?!

Det har regnat av och till idag och varit dimma och dis runt om. Sjön har varit helt stilla från morron och är så fortfarande. Det går inte påstå att vi har höststormar, inte än så länge i alla fall.

Just nu är det 2,5 plusgrader och i dag har det varit omkring 2-3 plusgrader.

 

Jag har varit till Dorotea i dag och det var inte det mista halt på vägen dit. De hade sandat och delvis var det bart på vägen.

Jag planerade att köpa nya dubbskor i dag, men det glömde jag för trottoarena var helt fria från is och likadant utanför affärerna. Därför glömde jag köpa skorna, det får bli nästa gång.

 

Mellanårsvalet i USA är nu avgjort och Trump jublar över vilken enorm vinst det blev för honom och republikanerna.

Han är ju verkligen en rolig figur, han ser det andra inte ser, det var likadant för två år sedan när han vunnit det rätta valet. Då såg han mängder med folk, så enorma folkmassor hade det inte varit vid något presidentval.

Trots att det var filmat och det jämfördes med Obamas vinst åtta år innan, där det verkligen var mängder - så såg Trump sitt val som det mest uppmärksammade ändå.

Nu har han ju förlorat många platser i representantshuset till demokraterna- men det ser han inte, för han vill inte se det. Trots att det nu är en ändrad maktbalans i USA!

 

Det verkar nu ha blivit kutym att utropa sig till segrare fast man förlorat. Så var det ju efter valet i Sverige också för några veckor sedan, han som förlorat flest röster i årets val utropade sig till segrare ändå. 

Men så har det blivit segt att bilda regering också!

 

Dagens namn är: Ingegerd och Ingela, ingen Ingela vad jag vet har det funnits här.

Men, Sara Ingegerd, dotter till Erhard och Ester Johansson. Ingegerd var nummer två i en barnaskara på fem barn. Ingegerd var bosatt i Vilhelmina, avled år 2000.

 

Grattis Ingegerd i Lit på namnsdagen!

 

Ha en bra fortsättning på onsdagkvällen, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards