oskmar

Direktlänk till inlägg 31 december 2019

December 2019 12 31 sista skälvande timmarna på det gamla året

Av Elsa Mårtenzon - 31 december 2019 17:46

 

Jag har ätit nyttigt på nyårsafton, bland annat en fruktsallad med knäcksås.

Ja knäcksåsen är väl inte den nyttigaste, men men.

Gott Nytt År!

 

 

 

Nu är det inte så mycket kvar på det här decenniet, men det kommer inte märkas någon skillnad ikväll och inte i morron heller, vad anbelangar att vi börjar ett nytt år och nytt decennium.

 

Det har varit en dag med solsken och vackert väder med 2-3 minusgrader.

Inget snöfall, glädjande, men det kommer nog.

Just nu är det 0,7 minusgrader och lite blåsväder.

 

Nu har jag ett mer eller mindre isberg framför ladugårdsdörren. För naturligtvis var det plusgrader under natten så att resten hann rasa, och sedan på morronsidan frös det till, "typix".

Michael säger att det nog går att ta bort med traktorskopan, när det blir blidväder. Och det verkar ju vara på gång redan under morgondagen, enligt YR.

 

Ja, ikväll är det nog många hundägare som är ängsliga för sin skotträdda hundar när det ska smällas hela kvällen, samma hur folk vädjar så verkar det inte bli bättre.

 

Nu får ju också poliser vara i skottlinjen för smällare, så var det igår kväll och kvällen före och inte lär det väl bli bättre ikväll.

Om jag inte hörde fel i dag på radion så hade polisen tagit hand om flera av de som kastade smällare mot polisen i gårkväll, och däribland var det en tio-åring.

Men det är ju så vansinnigt så det är inte klokt, var håller föräldrarna hus till den ungen?

Det är som om Tim skulle vara ute och härja bland de kriminella på nätterna, han är tio år, helt otänkbart att han skulle vara ute på nätterna.

 

Ja,inte är det ungarnas fel när de har föräldrar som ingen koll har.

 

I dag var det en skoterkörare som fått motorstopp här vid vedboden. Som stod där länge och väl och gjorde flera startförsök, men inget hände.

Då ringde jag till Laila, jag trodde att det var en kompis till Norton som skulle till Knackitorpet.

Laila kom och åkte hem igen, hon sa att var en tjej uppe från byn och hon hade redan ringt sin bror som kom till undsättning.

Så var det löst, jag tror jag fått skoterolyckor på hjärnan efter det som skett de senaste dagarna. Men nu är det lugnt igen...

 

Så fruktansvärt som det utvecklar sig i Australien när det gäller bränderna. På morron sa de på nyheterna att i Viktoria var de omringaade av bränder och folket fick rådet att ta sig till havet och ut i båtar för att klara sig undan lågorna.

Det är svårt att förställa sig hur hemskt det är när man inga katastrofer varit med om. Så lyckligt lottade vi är i Sverige och i Norden - ändå klagar folk!!!

Nu väntas redan på fredag ytterligare hetta med åska och blixtnedslag, som ger upphov till ännu flera bränder.

Vad är min frysta is/snödriva framför ladugårdsdörren, jämfört med katastrofer.

Jag skäms över mina klagomål och tackar allra ödmjukast för att jag bor i denna del av världen!

 

Dagens namn är: Sylvester, grattis till dig!

 

Ha ett Riktigt Gott Nytt År, med eftertanke och tacksamhet! Alla har vi väl något att vara tacksam över och glädjas åt- hoppas jag! Vi ses nästa år, 2020!

 

 

 
 
Ingen bild

christin

31 december 2019 19:55

Inte ska du skämmas. Det ligger nog i vår natur att vi ska gnälla även om vi inte har för mycket att gnälla över, det som är bra är att vi inser att vi faktiskt har det bra på många vis.
Skönt att vi har fina dagar att vara ute i men jag skrattade idag när vi var ute efter vägen. Det var lika svårt att ta sig fram igår som idag där isen har tryckts upp mot sidorna och frusit, gäller att ta det lugnt annars så sitter man där och att ha broddar.
Månen syns i kväll och då tänker jag på dig! Jag är ingen älskare av nyår, har aldrig tyckt att det är något att fira...Men jag önskar dig och mig själv fina dagar framöver!!

Elsa Mårtenzon

4 januari 2020 16:30

Hej! Jo, nog tycker jag att folk klagar, långt värre än det behövs. Jag brukar läsa kommentarerna på Facebook och där är fruktansvärt vilka kvirhöka det finns. Men det beror nog mycket på att de inte "vöre vä" om några prövningar. Eller ska allt vara helt serverat och mer därtill?
Vädret har varit sådant att jag har hållit mig inomhus för halkan. Det har inte gått att gå, utan jag har fått hasa mig fram, men stöd av sparken och broddskorna på fötterna. Ha en fin fortsättning på resten av året och alla andra år framöver! Hej då!

 
Ingen bild

Ingegerd

4 januari 2020 19:27

Hej Elsa ! Här kommer god fortsättning hälsning. Den här dagen är lite speciell för mig för min farmor Karin föddes den 4 januari 1901 i Bellvik. Kommer så väl ihåg den här dagen för solen orkade över skogstopparna när vi drack 11-/födelsedagskaffe uppe hos farmor. Sköt om dig och ha ett bra 2020.

Elsa Mårtenzon

6 januari 2020 17:00

Ja, ha en god fortsättning på 2020 du också Ingegerd!
Hur tror du att den dagen hon föddes såg ut i Bellvik? Såna tankar har jag ofta och tänker hur de samtalade, vad de åt den dagen och hur det såg ut i deras hus?
Visst skulle det vara roligt att kunna göra ett litet besök i deras värld och sedan vända tillbaka igen så klart.
Din farmor föddes alltså 8 åtta före min mamma, de var ganska samtida.
Ha det gott!

 
Ingen bild

Ingegerd

13 januari 2020 13:54

Hej, nu skriver jag bara ha en trevlig tjugonda Knut. Skulle gärna vilja veta hur det firades i Bellvik när du växte upp. Jag har skrivit tre gånger här och helt plötsligt bara försvinner det. Hälsningar Ingegerd

Elsa Mårtenzon

18 januari 2020 22:38

Jag glömmer att svara dig när jag är inloggad därför dröjer det.
När jag växte upp firades inte Knutsdagen, jag minns inte annat än att det plockades bort från granen och att den slängdes ut. Att man kunde få en kristyrgodis med en ängel på. Stenhårda och smakade bara sött. I papperskaramellerna fanns det också nån sorts godis som skramlade när man skakade på dem, de var också stenhårda och bärnstensfärgade, smakade lite som rörsocker. Dem fick man ju öppna upp i änden och nalla av under tiden granen var inne.
Firandet av Knutsdagen införde jag när jag fått mina barn och då bjöd jag in mina syskon och far och mor.
Hur firade ni när du var barn? Hej då!

 
Ingen bild

Ingegerd

28 januari 2020 09:12

Hej vi hade julgransplundring i byn. Man gick till sina kompisar och dansade ut julgranen. Blev bjuden på fika och fick en liten påse med godis. Jag fattar inte att mammorna orkade. Det var väl inte alla som hade det men många. Här har det också snöat mycket. Dit det bär så bär det. Ha en bra dag i snöovädret. Hälsn. IJ

Elsa Mårtenzon

5 februari 2020 13:27

Hej Ingegerd! Ja, du är nog född på den moderna tiden du Ingegerd, jag tror inte att Knuts-dagen var "uppfunnen" när jag var barn. När jag fått egna barn så bjöd jag in mina syskon, som själva var barn, på högstadiet då. Samt mor och far. Jag var nämligen nio år när jag började få småsyskon.
Har du hört uttrycket: "Dit det vink dit skvink skvink det?" Så tycker jag att vädret har varit i vinter, precis som du menar.
Ha det bra själv och hej då!

 
Ingen bild

Ingegerd

5 februari 2020 16:56

Hej!Jag har hört det uttrycket också.I går kväll hade vi minus 16 grader och i morse var det 2 grader plus.I dag har det både snöat och regnat.Solen försökte komma igenom på förmiddagen.Jag skulle uppskatta om du ville lägga ut receptet på sötosten.Jag har inte hittat något recept hemma i Tåsjö. Det fanns nog i huvudet o fingrarna på farmor och mamma.Jag längtar efter sötost. Ha en trevlig kväll. Hälsn. IJ

Elsa Mårtenzon

5 februari 2020 17:23

Receptet kommer sedan, om du ursäktar...

 
Ingen bild

Ingegerd

5 februari 2020 22:21

Det är lugnt med receptet men det skulle vara roligt om det fanns på din blogg. Jag vill gärna lära mig att göra sötost. Den fanns på julbordet hemma och den var dekorerade med lite vispad grädde. Jag tyckte att sötosten passade väldigt bra tillsammans med julskinkan. Hälsn IJ

Elsa Mårtenzon

20 februari 2020 14:02

Äntligen ska det ske!
Sötost
5 liter standardmjölk
1,5 msk ostlöpe
1 ägg ev 2 ägg
3 dl grädde
2 bitar hel kanel
Vispa samman ostlöpe, ägg, och grädde som tillsätts i den 37* mjölken.
Ställ grytan vid sidan av plattan.
När detta tjocknat görs några kryss mot botten av grytan och stoppa ner kanelstängerna.
Koka på svag värme tills massan har blivit lite brunaktig. Rör försiktigt mot botten någon gång då och då för att undvika att det blir "svena" på botten.
När det återstår ca en halvtimme kan du röra ner sirapen. Jag kokar den i flera timmar för jag tycker den blir godare då, ju mera färg den får ju godare blir den. Men det får du avgöra själv.
Jag serverar den med vispad grädde och hjortronsylt. Hör av dig när du provat den så jag för höra vad du tycker. Lycka till och ha det bra!

 
Ingen bild

Ingegerd

21 februari 2020 09:58

Hej !
Tack för att du tog dig tid att skicka receptet på sötost till mig. Undrar bara ungefär hur mycket sirap ska man röra ner. Det blir nog så att jag försöker att göra den till påsk. Trevlig helg ! Hälsn. Ingegerd

Elsa Mårtenzon

21 februari 2020 16:36

Det glömde jag tydligen. Jag brukar hälla i tre msk och tycker det blir lagom.
Hör av dig när du gjort den så jag får höra vad du tycker. Ha en trevlig helg och hej då!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 29 april 16:18

  Halv sju i morse och snön lyste vit på taken, endast tomten är vaken, nää inte han igen!        Hur länge ska vi behöva stå ut med vinterväder i år? I morse när jag tittade ut genom fönstret när jag vaknade, så lyste snön vit på taken i...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 28 april 16:19

  Klockan sju i morse anade jag solen bakom molntäcket!      Söndagen har haft aprilväder hela dagen, alla sorter. Snöfall, regn och solsken. I morse när jag tittade ut vid sextiden var det vitt på taken igen, men det försvann ganska snabbt...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 27 april 16:44

  Tråkväder i dag också...      Det är andra gången jag skriver här idag, fredagstexten blev en dag försenad, så går det är inte haspeln är på. Men inte mitt fel!      Det har varit grå himmel och snöskurar idag också, snöskurarna på mo...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 27 april 13:22

(Webbsidan har legat nere sedan igårkväll tills idag lördag, strax före klockan ett, då kom den tillbaka.)       Men nu kan vi det här vädret både utan och innan, dags att byta till lite soligare och roligare!          Vädret igår var lik...

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 25 april 15:58

  Det fanns en liten blå glipa i mitt på dagen, men den försvann illa kvickt igen.      Det var vitt på taken och på backen i morse igen, vintern håller i sig, men jag är beredd nu att säga, "Vinter adjö" nu. Det har varit plusgrader under ...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards