oskmar

Alla inlägg under september 2022

Av Elsa Mårtenzon - 6 september 2022 18:10

 

Så här var läget för en timme sedan, nu är det ganska mörkt.

  

Lika vackert väder i dag, igen!

Men frågan är väl om det inte lider mot ett annat och lite sämre nu.

Ja, inget är för evigt, inte ens solsken och vackert väder.  

Redan nu har sjön ändrat skepnad, från lugn och fin till blåsig och blå/grå.

Hela dagen och tills för en stund sedan har den sett ut som en nyputsad spegel.

Men solen skiner och himlen är näst intill molnfri.

Just nu när klockan är halv sju är lite lugnare på sjön och himlen är i det närmaste utan moln, det är 12,4 grader varmt.

 

Men nu är den lugn och stllla igen och mörkret faller över den och det är mera moln.

 

Det tar tid att skriva här för det är så mycket på TV som jag blir nyfiken på, jag springer mellan datorn och TV:n. Det blir några rader då och då, så hör jag något som jag måste gå och kolla närmare på, osv. Det är mycket som händer nu och jag vill helst inte missa något.

 

Jag var snabb hem från Dorotea i dag för att hinna göra lite nytta sedan jag kommit hem.

Jag har bland annat äntligen lyckats öppna bakdörren på världens fulaste vedbod och kastat fram veden som jag inte lyckats nå från framsidan.

Men idag har jag kastat fram så mycket ved som jag kunde och ska väl klara mig ett bra tag. Det behövs ju inte eld i spisen så ofta när vädret ser ut så här, bara när jag är nära "frysdöden" som händer av och till.  

 

Jag fick "order" av Anders för två år sedan att elda upp allt i vedboden, för han skulle sätta upp en ny, men det var lättare sagt än gjort, det görs inte på en vecka, inte ens ett år.

Så länge veden räcker får jag skämmas för fulaste vedboden.

Vi har målat den en gång sedan vi flyttade hit och lagt plåttak på den, för 35 år sedan.

År 1906 gifte morfar och mormor sig och såg väl att de behövde mera utrymmen. 

Före det stod det en timrad vedbod framför den som finns nu, har jag sett från en gammal bild.

I stället byggde morfar en med övervåning och vägg i vägg med vedutrymmet en matbod samt en cementkällare.

Övervåningen för olika förvaringar, matboden för att hänga slaktdjuren och till exempel det rökta fårköttet, rökta fläsket och nersaltat kött och fläsk i trätunnor, m m.

Det fanns inte frysboxar på den tiden så förvaring av mat var ett svårlöst problem för att kunna behålla den så fräsch som möjligt.

Cementkällaren var också ett matförråd som var vägg i vägg med bygget i övrigt, nergrävd i marken på ena änden av vedboden med en trappa ner, den är murad. Där var det svalt på sommaren och lagom kyla på vintern. Där förvarades sylt och konserver, konserverat kött sedan moderniteten konserveringsapparater kommit ut på marnaden.

Denna byggnad har nu tjänat folket på gården i över hundra år och bör få gå till vila i form av rivning.

 

Så här ful har vedboden blivit med åren, jag har inte överdrivit som du ser.

Den har även fått sina törnar av snöröjartraktorn ett par gånger.

  

När jag skulle bära in utemöblerna i dag stängde jag in mig själv i stallen och blev tvungen ringa efter Ingrid för att hon skulle hjälpa mig ut i friheten igen. "Klommerfia"! Jag hade för höga tankar om min förmåga.

  

 Dagens namn är: Lilian och Lilly, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en fortsatt fin tisdagkväll, vi ses!

 

En sista bild på kvällshimlen innan mörkrets furste steg ned!

 

Av Elsa Mårtenzon - 5 september 2022 17:52

 

Ja, det blev nog en bild från söndagen, det är för många likadana nu tydligen.

  

Kväll igen!

Det har varit ett fantastiskt väder även i dag, liksom igår.

Men inte förrän klockan tio var dimman borta som låg tät över sjön. Det var dimma igår morse också men mycket lätt dimma då som försvann snabbt, ett tag trodde jag den skulle bli kvar i dag.

Solen har strålat under dagen från en helt klarblå himmel. Lite vind har det varit men väldigt stillsam.

Just nu är det 13,5 grader varmt på skuggsidan, sjön är nästan helt stilla och solen blänker på vattenytan. Under dagen har det varit 16-17 grader varmt, med andra ord en superdag.

 

En lite lätt dimslöja kvar klockan tio i morse, som försvann helt.

      

Jag har jobbat ute till klockan var halvfyra, det var inte meningen till att börja med, men vem kan låta bli i sånt väder? Tids nog blir man inne när det är regn  rusk och ännu längre fram i snöyra och kallväder, som jag absolut inte ser fram emot.

Det var ju frost under den här natten också och björkarna har ändrat färgen på lövet nu, men den är inte gul utan gul/brun och inte så vackert.

Nånting som är förvånande i sommar och höst det är att rönnarna står här helt utan rönnbär. 
Det tror jag inte att jag varit med om förut, någonting har fattats dem den här sommaren. Det har ju regnat i lagoma doser i sommar så det kan inte bero på torka.

 

Ur boken "3000 otroliga fakta om Sverige":

"Under 1880-talet kunde man i Sverige köpa en mirakulös hörselolja. 

Enligt annonsören botade denna olja genast all dövhet och öronsusning."

 

Oj vad de inbillade sig, eller vad annonsören inbillade folk. Men det görs det nu också, på den här bloggen kan man varenda dag se annonser som är mer galen än den andra, inbillade saker, som säljs och som ska göra underverk om vi köper dem. Jag hoppas folk inte går på det, det skulle jag absolut inte göra.

 

Dagens namn är: Adela och Heidi, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 4 september 2022 17:31

 

Klockan sju i morse och dimman smyger iväg bort över sjön och det blir en jättefin dag!

  

 Vilken dag!

    

Det kan inte bli bättre i september!

Marken var kritvit med frost i morse och dimma över sjön - så vackert!

Solen strålade från en molnfri himmel så småningom och snart hade den bränt bort dimman som smög iväg längs sjön och borta på ett litet kick.

När jag kom ner hade solen redan träffat termometern före mig så jag vet inte hur många minusgrader det hade varit under natten, kanske ett par grader.

Det var frost på bilrutorna så älgjagarna nog fick lov att skrapa bort den när de skulle bege till älgskogen.

Just nu är det 13 grader varmt, sjön är som en spegel, alldeles helblank.

Solen strålar och himlen pryds av några vackra fluffiga moln.

 

Absolut inget fel på den spegelbilden, eller hur?

    

Nu hoppas jag att jag slipper klippa nån mer gång i höst.

Idag har jag klippt allt som jag beräknat klippa, hoppas frosten nu gör att växligheten kommer av sig. Det blir nog en till frostnatt den som kommer, enligt SMHI, det kan göra sitt tror jag.

 

Idag har jag plockat vinbär för vinbärskakor, några i alla fall. Jag gör den inte så ofta nu eftersom jag tycker den är allra godast den dag jag bakar den. Om det inte kommer besökare blir det mycket över till nästa dag, för jag kan ju inte äta upp hela kakan själv. Den går att frysa, men är bäst nybakad, det är en kladdkaka med 200 gram smör i, följaktligen kräver den att ätas samma dag för att vara som bäst och jag är "lagran". Vet du vad det betyder? 

 

Nu har jag sett första nyhetsutsändningen för i kväll. Och där fick jag bland annat reda på att det flödar mängder knark in i Sverige, tonvis hittills i år.

Tullen har plockat av langarna en hel del, jag hann inte lägga mängden kilo i minnesbanken, men de hinner inte med på långa vägar, det passerar alldeles för många bilar med smuggelknark i för att de ska hinna.

Ja, det är skrämmande, inte är det konstigt att det skjuts folk, för dem som skjuter är inte ett människoliv värt ett ruttet lingon ens. Det enda som är värt något är knarket och alla de mängder pengar som finns i den skiten.

De som köper bryr sig heller inte att de förstör sitt liv, för när de är fast kan de tydligen gå genom eld och vatten för att köpa mera och mera och mera, tills de förstört sitt liv.

Hur kan man vara så dum att man börjar med något dylikt?

Ingen, inte en enda är ovetande om vilken risk de tar, ändå fortsätter de och de blir flera och flera. Sååå urbota dumt!

 

 Nu är klockan strax sju på söndagkvällen och det är 10,5 grader varmt i skuggan, det finns inga moln och solen fortsättermed sin bestrålning!

 

Dagens namn är: Gisela, grattis till er som bär det namnet!

 

Ha en fortsatt fin söndagkväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 3 september 2022 17:07

 

Färggrant på himlen ikväll från alla håll och kanter.

  

En inte så tokig höstdag, inget regn, lite svag vind från norr, och sol för det mesta.

Just nu är det 12 grader varmt, blandat på himlen mörka moln men i väster lite blå himmel. Nu skiner solen tillfälligt.

 

Genom köksfönstret alldeles nyss.

(Och där kom spegelbilden av kökslampan med också.)

  

Nu diskuteras en analkande, om inte åtgärder vidtas, allvarlig finanskris på radions P1 och att åtgärder för den ska vidtas för att motverka allvarliga ska skador. Riksdagen blixtinkallas på måndag.

Det finns både bu och bä när det gäller åtgärden, som är det vanliga för jämnan, det gäller både professorer i nationalekonomi och andra. Men även många medhåll på att det är en bra åtgärd.

Jag tror inte att någon förra året samma tid kunde sia om vad Putin skulle ställa till med, det är helt enkelt tragiskt vad han med sina trogna åstadkommit med sitt galna handlande och krig.  

Och det är sååå synd att Europa gjort sig beroende av Putin och Ryssland när det gäller gasen.

Man ska nog passa sig väldigt noga när det gäller att göra affärer med envåldshärskare, de går aldrig, aldrig att lita på, det är då min övertygelse.

Det är en händelserik tid nu och man får väl bara hoppas att ingenting går helt överstyr.

   

Den förbaskade trasten har nu gjort slut på alla mina vinbär och det har aldrig hänt förut. Jag ska gå ut i morron och se efter om det finns så att jag kan plocka litegrann i alla fall. Jag hade ju redan uteslutit att göra saft av dem i år, jag har upptäckt att jag dricker ingen saft så den struntar jag i, men litegrann för vinbärskakor skulle jag ha, men tji får jag nog som det verkar.

 

I dag fick jag sällskap till elvakaffet, Laila kom och vi satt nog och pratade ett bra tag innan hon återvände till sitt.

För övrigt har det varit bara jag hela dagen, som för det mesta, telefonen har inte heller hört av sig, inte ens några "tjyvsamtal" från Somalia med flera såna.

Jag hade ett missat samtal från en före detta jobbarkompis sedan Hotingtiden och Nilssons. Honom ska jag ringa upp när jag får tid, det kan vara roligt att höra hur han har det numera, efter alla dessa år.

 

Dagens namn är: Alfhild och Alva, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra lördagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 2 september 2022 16:28

 

Molnen hopar sig, stora som små och ljusa som mörka.

Men solen skiner just nu!

    

I dag har det sett lite olika på himlen, ibland lite moln och ibland mycket moln och däremellan sol.

Igårkväll vid halvtolv tiden var 1,5- 2 grader varmt, kanske var det frost på vissa ställen under natten, men här nere kunde inte jag upptäcka någon frost i morse.

Just nu är det 11,5 grader varmt, det ser ut att vara ostlig vind, osäker för att den är så pass svag och svårt att se varifrån den kommer.

Nu har vinden ökat, men är sydostlig fortfarande, två timmar senare.

 

Färgglad himmel, en annan kväll.

  

De sista, nästan två timmar, från klockan tre till klockan kvart i fem har det varit politisk debatt mellan partiledarna på radions P1, och fy som de pratat i munnen på varandra en del av dem.

De har gång på gång rykt ihop ordentligt, om el-priser, om bränsle priser, om kriminaliteten och om sjukvården.

Det är ju tur för dem att det nu är bara nio dagar kvar till valet, sedan blir det väl otaliga promenader in till talmannen, om det ska bli som efter förra valet.

Jag har inte glömt bilden sedan dess när en brett leende, segerviss partiledare glatt sprang de få stegen upp till scenen och utropade sig som valets segrare.

Men det blev inte som han trodde utan det blev runda på runda in till talmannens kakfat och det tog lååång tid innan det fanns en statsminister på plats. Det blev inte som den stort leende kanditaten trodde!

Så det kan nog ta lång tid den här gången också och det är inte nu heller värt att någon utropar sig som segrare i förväg.

  

I morron börjar älgjakten inom Jämtland och jag tror inom Västerbotten, eller det blev lovligt redan på torsdag men de flesta börjar på lördagen.

I morronkväll vet de om de skjutit älgar eller om de måste gå en sväng till talmannen de också. Jag tror de slipper talmannen, han vill nog inte ha med älgjägare att göra, tror jag.

 

Dagens namn är: Justus och Justina, grattis till er!

 

Om min mormor fått som hon ville hade jag alltså haft namnsdag i dag, hon ville nämligen att jag skulle heta Justina. Men mamma vägrade, det gjorde du bra mamma!

 

Ha en bra fortsättning på fredagens kväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 1 september 2022 16:54

 

Vacker sjö på morron, sedan kom nordanvinden.

  

En höstlik dag med omkring 10-12 grader och nordlig vind. Moln över hela himlavalvet.

Just nu är det 12 grader varmt, lite blåa luckor bland molnen, ingen synlig sol och samma vindriktning som under dagen.

 

Just nu två timmar senare, nästan klar himmel och solsken, härligt! Och 6,4 grader vamt...

  

Jag har varit ute och försökt gör klart utejobbet i dag, om jag inte ska kratta lövet när det fallit, men det verkar sitta säkert än så länge.

Och det beror på vädret om jag ska kratta det längre fram, jag bestämde mig förra året och förrförra att jag skulle strunta i det, men jag kunde inte låta bli.

Det är den där Luther som spökar, jag tror jag måste göra slut den den filuren.

  

Jag har läst en artikel via datorn på Expressens ledarsida i kväll, skriven av Jonas Gardell och det var med tårfyllda ögon jag läste.

Det handlade om valet i höst och han skrädde verkligen inte orden.

Leta reda på den och läs den!

Det är ingen trevlig valrörelse i höst, det är mycket hårda ord, lögner och överdrifter och det ena med det andra.

Ett par stycken av partiledarna tycker jag är så kalla, tvärsäkra och nonchalanta att bara det avskräcker.

 

Jag såg ett debattprogram tidigare i veckan som heter "Sverige möts", som den här veckan handlade om de höga el-priserna. Med både politiker, tjänstemän, exsperter på området och drabbade. Där stod en politiker och blåljög allt han orkade, det hjälpte inte att han blev motsagd med fakta, han bara öste på ändå.

Det är för mycket nu, ett är säkert, det är och blir dåliga tider nu framöver ekonomiskt och alla måste samarbeta inom politiken för att det ska bli rätsida på det hela, det går inte komma till rätta med saker och ting med lögner och råskäll.

VUXET samarbete gäller när det är kris!

 

Dagens namn är: Sam och Samuel, grattis till er!

 

Ha en bra torsdagkväll, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards