oskmar

Alla inlägg under september 2022

Av Elsa Mårtenzon - 22 september 2022 17:19

 

Titta vad jag hittade i grusgången i dag, en liten vilsen pense´planta! Fel årstid att satsa på för den.

  

En riktigt fin dag har det varit!

Först var det dimma men vid tiotiden kom solen och brände bort den, sedan har det varit sååå fint.

När jag var klar innne med städningen gick jag ut för att jobba ute, telefonen ringde och jag var bakom huset på solsidan när jag pratade och det var så varmt, i solen. Det kändes nästan som en dag i juli med solsken. På förmiddan var sjön stilla men sedan kom vinden igång, men från sydost och då brukar den vara varmare än nordanvinden.

Just nu är det 11,5 grader varmt, fortfarande samma vindriktning men bara lite lätta skyar på himlen.

 

Nu två timmar senare är det 7 grader varmt och nästan helt mörkt, sjön ligger stilla.  

Och tittade vad jag hittade mera, en fjäril 4 cm mellan vingspetsarna! En sån har jag aldrig sett förut, så stor. Har den kommit vilse?

 

Är det en julihimmel eller septemberhimmel? Inte konstigt att fjärilar kommer vilse i årstiden. Hur går det för den om det blir tvärkallt?

  

Nu flyr ryssar i massor ut ur sitt land för att inte behöva gå ut i kriget i Ukraina. Men vart ska alla ta vägen? Nu har de flesta rest till turkiet, men få vill nog ta emot dem.

Nu demonstreras det öppet på gatorna i Ryssland mot Putin och hans krig och mängder buras in i fängelser och där delas ut handlingar till dem för att fara till kriget. Det finns även de som talar om farhågor för ett tredje världskrig. Skrämmande, hur ska det sluta?

  

I Italien är det val på söndag och en kvinna där leder stort i ytterligare ett nationalistigt parti. På TV:n nyss berättades att hon sagt att Putin är den främste landsmannen. Ännu värre! Vad månde bliva?

  

 

Dagens namn är: Mautritz och Moritz, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra torsdagkväll, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 21 september 2022 16:36

 

Halv sju i morse svävade dimman över Bellvikssjön.

  

Dagen började med dimma som lättade efter ett tag. Vädret har inte varit så tokigt fast solen för det mesta lyst med sin frånvaro.

Det var strax över en plusgrad i morse, under dagen har det varit omkring 8-10 grader varmt, med svag vind.

Just nu är det 10,5 grader varmt, vinden kommer från sydost och är svag, moln överallt.

 

Lite mera höstfärger.

   

En dag igen som jag inte gjort någon nytta alls, nästan.

Jag har varit till Hoting och klippt håret och det var ju till stor nytta eftersom det växt sig till oreda under sommaren.

  

Nu en timme senare och det är lika grått ute, förutom en stor blå öppning rätt ovanför huset.

 

Vägen till Hoting är vedervärdig, den brukar vara bättre än åt Dorotea men inte nu.

Det var en "fusklagare" efter vägen, en lastbil med grus som han spred ut där det var som allra värst, men bara en liten bit här och där. Det behövs grus efter hela vägen och inget fusk bara.

  Det var jägare efter vägen på flera ställen, men det var nog älgjägare och inte björnjägare. Två hade gjort eld på vägkanten och kokade kaffe, det såg mysigt ut, för dem.

 

På tal om Hoting så är det mest bara tragiskt att köra genom Hoting nu.

Efter Storgatan som går genom Hoting gapar det mest bara tomma affärshus nu och andra hus likadant. Det ser ut som om folk fått bråttom därifrån och bara låst dörren och stuckit sin väg.

Så såg det inte ut för 36 år sedan när vi flyttade därifrån, då fanns det en framtidstro för det byggdes överallt och under den tid vi bodde där var det byggen på gång överallt.

Jag skrev i gårkväll att vi flyttade dit 1986, det var fel, det var var 1966 som vi flyttade dit, 20 års skillnad. Vi bodde där i 20 år, jag blev påmind om hur jag slarvat till det och det med rätta.

Jag träffade en kvinna på ICA idag som började prata och som jag absolut inte kände igen, men hon kände igen mig. Men när jag gick förbi henne ute på väg till bilen då kom jag på vem hon var. Hennes gubbe var också med och när jag tittade närmare på honom kom jag ju på att han varit en av Anders lärare.

Så har jag alltid varit, tittat lite slarvigt på folk och efter 36 år är ju varken jag eller andra riktigt sig lika. Tiden sätter sina spår på oss alla.

 

Ja, det har kommit ett nytt drag från Putin idag, skrämmande nog, och hot om kärnvapen igen. Han hotar nu med att sätta in en arme på 300 000 soldater mot Ukraina. Han är desperat och inte riktigt klok, det är det enda som är säkert med den boven.

Nu flyr folk från Ryssland, de som riskerar att kallas in till krig, ingen vill ju ut och kriga och offra sina liv. Den enda som borde skickas in i krig och få smaka på det Putin står skyldig till, det är Putin själv!

Usch, vilken vidrig människa!

      

 

Dagens namn är: Matteus, grattis till er som heter så!

 

Ha en bra fortsättning på onsdagens kväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 20 september 2022 18:08

 

Så här såg det ut strax efter klockan sex i morse, så vackert!

    

Vädret har verklign varit skiftande i dag, hela dagen.

Morgonen började med en röd och grann himmel och 2 plusgrader.

Solen började skina på allvar vid elvatiden, men sedan har det varit varvat med regnskurar och solsken om vart annat.

Jag var ute för att ta bort de sista av sommarens blomkrukor och hade bestämt mig att i dag skulle jag inte gå in förrän det var klart. 

Det slutade med att jag var dyblöt innan det var klart och fick byta om till torra kläder när jag kom in, som en dränkt katt.

Men nu är det gjort!

Just nu är det 9 grader varmt, himlen har en hel del moln som är skiftande, både mörkt grå och guldfärgade av solens sken bakom dem, samt lite blå himmel där i mellan. Sjön är i det närmaste lugn och fin, vindriktningen är svagt nordlig.

 

På eftermiddan fångade jag den här bilden innan en regnskur kom över mig och jag blev dyblöt.

        

Ja, nu tar han till en ny metod i sin desperation Putin, eller nygammal, egentligen, samma som 2014 när de började kriget om Krim.

Han har nu beslutat om en folkomröstning, riggad av Ryssland så klart. Han säger att folk i de områden som Ukraina nu gör stora framryckningar i, där ska det bli en folkomröstning, redan till helgen.

Det är mycket oroande, säger de som kan och vet och det visar på att han är beredd att ta till vad som helst i ren desperation när de inte klarar att slå ner Ukrainas folk.

Naturligtvis blir Ukrainarna tvingade till detta under hot om livet, de ska bekänna sig vilja tillhöra Ryssland, mot sin vilja. Det är så horribelt så det finns inte ord för vad man känner.

Han kommer inte att ge sig förrän han har fått till ett världskrig den fule, lede, onde despoten!

  Fy för den lede!

 

En annan bild, mellan regnskurarna!

  

Idag har vi fått veta att räntan höjts med en procentenhet och många är oroliga hur de ska klara ekonomin. Redan nu måste många gå till statsmissionen och hämta ut matkassar och ännu värre kommer det att bli sägs det.

Ja, man får vara glad att man är i det stadiet att man inte har några lån.

I dagens lägen är det stora lån dessutom när det gäller huslån, det är miljoner det är frågan om numera.

När vi 1986 köpte huset i Hoting kostade det 62 000 och nu är huslånen på flera miljoner. Det är klart när vi köpte huset var ju lönerna därefter också, så den summan vi skulle betala på huset den var fullt rimlig enligt de priser och löner som var då.

Nu under valrörelsen när de bjudit över varandra när det gällt löften hit och dit, har oberoende ekonomer sagt, att lönerna i Sveriga har aldrig varit så höga som nu och folk har tror jag blivit överraskade, ingen hade tänkt att det skulle tvärvända på detta vis.

 

Dagens namn är: Elise och Lisa, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 19 september 2022 16:54

 

Tämligen grå himmel...

    

Fy vad det blåst kallt i dag!

Det har också småregnat litegrann ibland och varit mycket moln och kanske någon liten solskvätt, kortvarig.

Just nu är det 9 grader varmt, ganska mycket moln med en och annan liten blå öppning här och där. Vinden friskar i och kommer från norr.

Burr, vilken tur att jag får vara inne som fryser för jämnan numera. Ja inte när det är 25 grader varmt, men det är det inte så ofta.

 

Höstfärger igen! Men, naturen rustar ner nu och mycket landar på marken av det färggranna.

  

Jag har inte åstadkommit mycket nytta i dag, bara lite småplock.

Skulle ju vara på bilverksta´n klockan elva, men det var kvickt uträttat.

Det var inget fel alls på bilen, felet låg hos mig själv och min storstädning av bilen för en vecka sedan.

Tur var ju det, det blev ju billigt men en närmast förstörd dag för att jag inte gjort så mycket nytta under dagen.

Radion hade jag också fixat bort ljudet på när jag städade, men det lyckades jag till sist hitta rätt knapp för att åtgärda.

Så nu har jag bestämt mig, jag ska sluta att städa bilen

 

När det blir vinter och kallt ska jag bläddra bland alla såna här bilder och njuta av det som varit.

        

Jag var ju hemma redan före tolv, men lurade mig själv att slå på TV:n och började titta på begravningen av Drottning Elisabeth.

Och där blev jag sittande ett bra tag, skulle bara titta medan jag drack mitt försenade elvakaffe, men  det blev längre än så tyvärr.

Det har sagts under dagen och förut sedan hon avled, att hon var en älskad och uppskattad drottning.

Och kan det mätas i all pompa och ståt i dag, alla massor av människor deltog och som kantade gatorna för at kunna se en skymt av hennes sista färd, ja då var hon verkligen älskad som drottning.

Och om henne har det ju aldrig kommit fram några skandaler, men däremot om hennes anhöriga har det ju florerat en hel del. Det sista var väl ändå det grövsta, om hennes ene son, Andrew och hans våldtäckt på en fjortonårig flicka, magstarkt!

I dag var han "avklädd", ingen uniform som han egentligen skulle haft, alla kungliga uppdrag är borta för hans del för all framtid.

Så kan det gå om inte haspeln är på!

 

Dagens namn är: Fredrika, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 september 2022 17:15

 

Det blir mer och mer färger runt omkring gården nu, hösten är vacker!

    

Vädret har varit blandat med moln, blåst och lite solsken.

Men fortfarande milda nätter, det var 3 grader plus och månsken halv tolv i gårkväll, men 7 grader när klockan var sex i morse. Så fortfarande växer gräset, men det tänker jag strunta i nu.

Synd, för det har råttorna nytta av och jag ser deras gångar överallt i gräset runt gården, det verkar vara gott om den ohyran.

Just nu är himlen helgrå och tråkig, det är 12 grader varmt och vinden kommer från norr, den är inte särskilt stillsam heller.

 

Lite rött vid sjöstranden också, det hade varit väääldigt rött om vi inte hållit efter asparna under åren. Då hade det varit färggrant nu men jag hade inte sett mycket av sjön

 

Äntligen har jag kommit ner till botten i högen ostrukna kläder! Jag har tvättat och tvättat, som är det vanliga när man byter årstid, men lagt dem på hög på grund av annat jobb. Men idag har jag kommit till botten, men det finns mera som väntar där också i tvättmaskinen.

Men när de hängt ute på bron under tiden de väntat är de lagom fuktiga i fuktigt väder och är lättstrukana och doftar nytvättade ändå. Men hej då till strykjärnet tills nästa gång.

 

Och äntligen fick jag tid att göra höstens första äppelpaj i dag, tog mig tid.

Tyvärr går det bort hela två dagar för mig den kommande veckan, ska klippa håret och iväg på bilverksta`n, men högst nödvändigt båda delarna.

 

I dag ringde Maria, händer inte så ofta nu, men plötsligt så händer det!

Jag förstår så väl att hon har nog med sitt hon också och så många som hon ska ställa upp för.

Hon ringde och frågade om hon skulle göra höst på mina gravar och jag blev jätteglad för det så klart.

Hon har så många gravar att göra höst på och spridda, både i Tåsjö och Dorotea, därför borde hon strunta i mig, men det är hon för snäll för.

Tackar på förhand Maria!

 

Och inte nog med det, på eftermiddan kom Jan Peter hit och satt och pratade ett tag.

Helt plötsligt har två stycken upptäckt att jag har telefon och att jag finns, inte illa på samma dag.

 

Nu ska jag göra ett uppehåll här för nyheterna, men återkommer...

 

Ja, det var det ingen nytta med för jag somnade ifrån dem, ibland blir det för mycket bara.

 

Ur boken "3000 otroliga fakta från Sverige":

"Herbert Olivecrona var en svensk pionjär inom hjärnkirurgin.

1922 gjorde Olivecrona sin första  hjärnopration och under sin karriär gjorde han över 6000 hjärnoperationer.

Hans arbete gav Sverige anseende och uppmärksamhet i den medicinska världen."

 

Storartat! Det var mycket som gjorde Sverige känt och omtalat, nu hör man mest hur "Sverigevännerna", SD, klagar att Sverige gått utför och har mer eller mindre förfallit, Men det blir väl annat nu. Stackars er som tror på det.

  

Jag är fortfarande väldigt tacksam för den hjärnkirurg som tog bort min fem centimeter stora hjärntumör, han var finlandsättling och pratade svenska med den sjungande tonen, som jag tycker låter så mysig.

Idag kom jag på att den som kom hit till den här gården och bröt mark från vilda skogen var också finlandsättling och var väldigt nyttig på sitt sätt, tycker jag.

Inte bara hjärnkiruger gör stor nytta, men kanske har de större fingerfärdighet än vad "n` Mattes Bellvik" hade.

 

Dagens namn är: Orvar, grattis till er som bär det namnet!

 

Ha en bra fortsättning på söndagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 17 september 2022 17:24

 

Hösten är vacker när färgerna lyser så här starkt! När det sedan dalat till marken och allt ät visset grå/brunt och det är lågt i tak varenda dag är det mindre vackert. Men då får man göra det bästa av den tiden som då blir vilsammare och lugnare. Kanske göra som Malin och tända ljus överallt, men det är jag ganska dålig på.

   

Vädret har varit variationsrikt under dagen men bra ändå.

Det har kommit några hastiga regnskurar med lite vatten i, det har blåst från nordost och solen har varit framme en hel del.

Just nu är det 12 grader varmt på skuggsidan, blåsten har samma vindläge nu som under dagen. Det finns moln men är också mycket som är blått därovan och solen skiner bitvis, inte så illa tycker jag.

  Nu är det kolsvart höstmörker, efter två olika nyhetsutsändningar på TV.

 

Att giftiga svampar är så röda och granna!

 

Jag har stått i som en lusig gris hela dagen, men hann inte med det jag planerat ändå, det finns till nästa dag också.

  

 Jag har inte sett några levande varelser i dag, mer än två bilar som kört förbi men jag förmodar att de som körde bilarna var levande.

Det har fått mig att tänka på mormor, som jag så ofta gör, som var före mig i de här husen och på den här gården.

Hon hade många ensamma dagar här sedan hon blev gammal och ensam.

Särskilt sedan ladugården blev tömd på djur. 

Eivin, ene sonen drog ju sina färde neröver landet när Enar och han slutade med djur och jordbruk.

Enar fanns ju kvar på gården, men när han var borta på jobb då var det bara mormor här nere.

Det var en annan tid, hon kunde inte sätta sig i en bil och åka iväg om hon skulle velat göra det. Hon fick använda sina apostlahästar om hon skulle hälsa på någon på byn.

Inte ens en cyket var hon ägare till, det berodde på att när hon var omkring 50 år, då skulle hon lära sig att cykla, väl sent. Hon ramlade och slog sig så illa att gjorde inga flera försök med cykeln- det berättade mamma för mig.

I sin aktiva ålder var hon nog inte det minsta ensam, detta var sedan hon blev gammal.

Morfar låg på Dorotea sjukstuga i sju år innan han lämnade jordelivet, han hade då opererat bort sina båda ögon på grund av cansertumörer. Efter det blev mormor ensam, sju år innan han avled.

Vid det här laget har också jag varit ensam i sju år, men jag är i ett helt annat läge än vad mormor var sedan hon blev ensam.

Jag har kontakt med hela vida världen varenda dag, tack vare radio, TV och datorn. Radio hade mormor också, men hur intresserad hon var av den är jag tveksam till, jag minns inte att hon hade den på en enda gång när jag kom hit, vi är ju alla olika.

Men jag är helt övertygad om att, det är jättebra för mig i min ensamhet, att jag är så intresserad av mycket, om vad som sker i världen och vill så gärna hålla mig ajore med alla nyheter. Annars skulle det bli trist.

 

Ja, hur många gånger har inte mormor styrt sina steg till den här ladugården för att sköta sina djur? Och morfar till stallen för att ge hästarna mat och vatten? (Ser du prästkragen?)

  

Nu har jag sett på nyheterna både på SVT och 4:an och det var så mycket hemskheter så hälften skulle räcka till och bli över.

Jag har sett från kriget i Ukraina, om tortyrkammare som ryssarna använt sig av mot civilbefolkningen och plågat dem till döds. Men hur kan människor vara så onda? Vidrigt!!!

 

Sen såg jag om hur folk drabbats i Italien av vädret som förstört massor med hem, ja, allt i dess väg, samt kostat människoliv, på grund av klimatförändringarna. 

Hur kan man förneka klimatet som bara rasar över människor nu över så stora delar av världen? Hur tänker man när man ser sånt på nyheterna, kniper man igen sina ögon eller stänger man av TV:n.

I Italien till exempel, har det inte regnat på hela sommaren och varit extrem värme på det. När det nu kommer regn i massor så kan inte jorden ta till sig vattnet och då blir det såna katastofer som förstör en hel by.

Och ingen vet vad som väntar oss alla en dag!

  

Dagens namn är: Hildegard och Magnhild, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra lördagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 16 september 2022 18:22

 

Så här såg det ut när mörkret kom smygande...

  

När det gäller vädret nu så har hösten verkligen gjort sin inträde. Men det är ju dags när halva september gått.

Det har inte regnat så mycket, knappt något men varit regnsjukt.

Just nu är det 10,8 grader varmt, det är lite luckor i molntäcket och jag kan skymta solen i väster.

 

Solen finns där bland molnen!

  

Det har varit perfekt väder för min sysselsättning den här veckan. Det har blåst från rätt håll och solen har varit täckt av moln, därför har jag hunnit en ganska bra bit i det hela. Men som vanligt har jag inte hunnit enligt mina planer, jag ligger efter hela tiden, men det blir det som det blir.

Jag har inte varit ut på hela dagen som jag trodde jag skulle hinna med, bland annat.

 

Ett annat väderstreck där molnen glesnade litegrann ikväll...

  

Jag har sett på nyheterna nu om ryssarnas härjningar i Ukraina. Det är så fruktansvärt så det är svårt att ta in. De har nu bland annat hittat en massgrav med 144 döda.

Och nu är han hos "Tjing Ping" i Kina och smilar, han behöver ju hjälp.

Han Putin- uslingen trodde det skulle bli lätt att slå ned ukrainarna, men han gick på en stor nit i sin tro därvidlag.

Han vänder sig till dem som är av samma skrot och korn, han har inte så många vänner.

Som jag förstår så har ryska befolkningen börjat inse sanningen också om sin härskare nu i den mån de vågar.

 

Ur boken "3000 otroliga fakta om Sverige":

 

"I början av 1800-talet fick Danvikens sjukhus i Stockholm en svängmaskin som användes för att bota psykiskt sjuka. 

Den sjuke spändes fast i en stol som fick rotera med mellan 40 och 120 varv i minuten upptill en halvtimme, viket ansågs ha en lugnande effekt. 

En annan metod som betraktades som effektiv var överraskningsbadet, där patienten genom en fallucka släpptes ner i kallt vatten."

  

Ja, metoderna var många och man provade sig fram med olika mer eller mindre galna saker. Men som botemedel tror jag inte ett dugg på dem.

Nog är det tur att det nu finns seriösa forskare bakom de metoder som tillämpas idag.

 

Dagens namn är: Dag och Daga, grattis till er!

 

Ha en fortsatt fin fredagkväll, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 15 september 2022 19:11

 

En liten glipa i molntäcket under dagen, men den blev inte långvarig.

              

I dag har det regnat skur på skur och där i mellan regn hela tiden.

Det har blåst rätt kraftig nordostlig vind.

Faktisk så gjorde solen ett kort gästspel på ungefär en kvart mitt på dagen och jag inbillade mig att det skulle bli så resten av dagen, men den bara lurades.

Just nu är det fortsatt grå himmel och ännu gråare på vissa ställen, det blåser kraftigare från nordost och det har börjat skymma. Det är tio grader varmt.

  

Nu har jag nog gjort en visit mot den berömda väggen, jag satte mig vid TV:n klockan fem och skulle se vad som hänt under dagen och vaknade fem i sju.

Det har blivit lite mycket nu och lite för lite sömn. 

 

Höstlig skönhet!

Det har hänt en del nu under dagen. Annie Lööf har meddelat sin avgång som C partiledare.

Mest på grund av valresultet, men mordhot och hatet mot henne är nog också en stor orsak.

Ja, fy så hemskt det har blivit inom plitiken i Sverige och landet har blivit så polisariserat så det går inte att känna igen längre. Jag tycker det liknar mer och mer hur det blivit i USA. Att någon vill vara politiker är ju förvånansvärt, det har varit ett statsministermord, det har varit ett utrikesministermord - i ett land där ingen för 40-50 år sedan trodde att något liknande skulle kunna hända. Och nu har vi kommit dithän att hatet florerar från alla håll hela tiden på nätet och åt alla håll. 

Den som tog hem största vinsten i årets val diktade en nidvisa när statsmininstermordet hände 1986, som han sjöng med glädje, jublande glad.

Det har nu burit frukt för den sidan av politiken, anser de kanske.

Är det någon av dem som röstat på honom nu i höst som minns när han uttryckte sitt jubel över mordet.

Jag minns det och såg och hörde det, jag har sagt mer än en gång, att med ett visst inträde i politiken från ett visst håll kom hatet in i politiken och fortsätter frodas, dag för dag.

Hat förgör oss människor och inget bra kommer från hat och hot.

Det är så tragiskt att det utvecklats åt det här hållet, måtte det få en ändring innan det blir för sent!

  

 

Dagens namn är: Sigrid och Siri, grattis till er!

 

Ha en bra fortsättning på torsdagskvällen, vi ses!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards