oskmar

Alla inlägg den 18 januari 2020

Av Elsa Mårtenzon - 18 januari 2020 16:56

 

Slut på månskenet för den här gången...

 

 

Den här dagen har varit molnig och grå/vit, men det har inte snöat.

Det var 5-6 grader kallt i morse och där omkring har det varit under dagen.

 

Någon gång från i går morse och tills i morse har det varit underkylt regn, det fick jag erfara i morse. Jag glömde sopa snön från bilen i går morse, som jag hade glömt dagen innan. I morse upptäckte jag att den snön hade en isskorpa över sig och då är det inte lätt att få bort den från bilen. Jag har tagit bort det som gick, resten får jag avvakta med och se vilket väder det blir framöver.

Just nu är det 6 grader kallt och molnig himmel.

 

I dag har jag inte sett till någon, fick förvarning på "mess" igår kväll att det skulle komma besökare halv nio i morse, men de uteblev. Det fick det nog att fungera ändå.

Den enda jag pratat med i dag är Gunnel, vi diskuterade ganska länge i dag också.

Tänkte ringa Ann Cathrine i dag och kolla om hon var ledig, men det har inte blivit av, ska prova i morron istället då.

 

Har inte åstadkommit så mycket nytta i dag mer än det allra nödvändigaste.

Jag gjorde en våffelsmet i morse och tänkte att kanske, kanske men icke sa Nicke. Jag hade för mycket grädde hemma och behövde använda upp den, men smeten står kvar i kylen.

 

Det är en ovanlig vinter på mer än ett vis i år.

Jag varken ser eller hör några skoteråkare på sjön och ändå är det bara några få grader kallt.

Men i skogen är det för lite snö att köra skoter i antar jag och kanske har de respekt för isen på sjön i vinter när det varit så ojömn väderlek med så mycket töväder med regn.

Och det är ju bra om de tänker sig för och inte tar några risker.

 

Jag har hittat ett papper från 1926, det rörde sig inte om så stora summor på den tiden när de skulle handla, förrän säljare villa ha borgen som säkerhet för affären.

Det här gäller ett köp av Gunnar Andersson som har beställt:

 

"1 st militärpäls för en summa på 80 kronor

efterkrav                                        20 kronor

Summa:                                         60 kronor

Men då eder soliditet är för oss är obekant och de upplysningar vi erhållit om eder icke äro tillfredsställande, kunna vi ej leverera det köpta annat än mot efterkrav eller säker borgen av tvenne borgenärer.

Borgensmännen skall vara kända för att ha förmögenhet o s v..."

 

Ja det rörde sig inte om en vidlyftig summa pengar, men inkomsterna var ju inte vidlyftiga heller. Och då de dessutom inte fått goda vitsord om vederbörande, ja, då tog man ingen risk.

På den tiden var de betydligt försiktigare och gjorde inte osäkra affärer. Tänk om de visste hur många oärliga det finns i dag och vilka enorma summor det kan röra sig om, som kommer i orätta händer. Och numera rör det sig till och med om hela ligor som har som "jobb" att lura folk på pengar. Bedragare utan någon moral alls!

Nu ger  de sig på riktigt gamla människor dessutom som de anser inte är klara på vad de går med på och lyckas otaliga gånger.

 

Min farfar borgade för en man i Arksjö när han var ung familjefar och som aldrig betalade sin skuld, det blev farfar som fick stå för skulden som borgenär.

Pappa och Hjalmar var förgrymmade i många år på denne man från Arksjö, som de  kände väl. Det blev farfar, pappa och Hjalmar som fick jobba ihop skulden med hårt slit i timmerskogen, de fick börja som småpojkar att arbeta tillsammans med sin far.

Varenda sommar när Hjalmar var hemma på semester pratade pappa och Hjalmar av och till om detta, så jag har hört det ett antal gånger.

De fick aldrig några pengar av farfar för sitt jobb, det gick till skulden.

När det blev helg, sedan de var vuxna, kunde de fråga farfar om de fick en femma för att fara ut och roa sig, men det blev nobben.

Men från farmor som tjänade egna pengar, hon kunde smyga till dem en femma var.

Farmor hade telefonväxeln i byn, hyrde ut rum med mat och logi till arbetare och drog in pengar genom djuren i ladugården. Kvinnor kan och kunde!

 

Dagens namn är: Hilda och Hildur, grattis till er som bär de namnen!

Hilda som namn har förekommit i Bellvik, hon hette Hilda Wiklund, född 1902. Hon var syster till min farmor och begav sig till Stockholm i sin ungdom, där blev hon kvar  och bildade familj.

Till Stockholm skulle de tydligen storhopen, haha.  

 

Hildur, född 1910, från Tåsjö fanns i Nybäcken, gift med Valdemar Engqvist, född 1908.

De flyttade till Tåsjö, där Hildur blev en "kändis" för sina goda bakverk. Det var hon som stod för begravningskaffet i församlingshemmet i Tåsjö och hon fick mycket beröm för det.

 

Ha en mysig och skön lördagskväll, vi ses!

 

 

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards