oskmar

Alla inlägg den 11 mars 2023

Av Elsa Mårtenzon - 11 mars 2023 16:26

 

Kvart i sju i morse, det såg riktigt lovande ut...

  

Inte så mycket solsken den här dagen, men ibland så har den tittat fram.

Det var 16 grader kallt i morse, lite mindre än igår. Vi är inne i den tiden nu som här har kallats för "marabrattom". Vilket innebär att det är riktigt kallt på morron men under dagen kan det till och med bli takdropp.Vilket ska betyda  att man skyndar på sina steg på morron för att inte frysa.

Just nu är det 3,9 minusgrader och det faller lite snöflingor från ovan.

 

Nu en timme senare är det 7,3 grader kallt och det är skymning.

 

Kvart i sex i kväll och den enda ljuspunkten jag kunde hitta.

  

I dag fick jag sällskap till elvakaffet, först kom Maria och strax därefter kom Laila.

Vi satt och surrade ett par timmar, men innan Maria åkte hem följde hon mig till vedboden och rev ner mera ved, nu är den lättare att nå igen.

Hon skulle till Östersund och göra en operation i sin högra hand för tumleden var utsliten och hon hade jättesvårt på jobbet.

Hon lovade komma hit nån dag sedan det blivit bättre i handen efter operationen, då skulle vi laga mat och äta tillsammans, det ser jag fram emot.

 

Ja, så mycket mer har det inte hänt i dag i min lilla värld och efter en nära nog sömnlös natt så räcker det till.

 

Kvart i sju ikväll och ganska mörkt nu. Och där syns min "mystiska" stjärna som jag funderat över, men fick besked till slut, stjärnan var en planet.

      

Ur 3000 otroliga fakta om Sverige:

"Baltzar von Platen, mannen bakom det moderna kylskåpet, arbetade hårt mot slutet av sin levnad med att bygga en evighetsmaskin". 

Slut citat

 

Ja, men det gjorde Erik Johan i Nybäcken också, som väl inte blev någon större succe´, det kan ju för övrigt inte von Platens heller blivit eftersom vad jag vet finns det ingen evighetsmaskin än i denna dag.

Erik Johans bygge det har jag beskrivit i Nybäcksboken. Det är nog ingen som brytt sig om att ta reda på Erik Johans bygge, det skulle jag gärna gjort och haft för beskådande i museet. Det vore ju roligt att kunna berätta om den för museibesökare. Erik Johan gjorde ju även en annan uppfinning, en båt som skulle gå jättefort över viken till Backsvedjan när han skulle hälsa där. Båten döpte han till "Egge Flykt", som enkelt kan förklaras med att den gick i en väldig fart, väldig fart på den tiden, som det inte ingick några fartvidunder på.

Erik Johan gjorde även ett försök att göra sig en flygmaskin som man kan säga blev en riktig flopp. Men han försökte i alla fall och hade säkert roligt när han förfärdigade sina uppfinningar.

Om Erik Johan och hans uppfinningar har jag berättat i Nybäcksboken, såna roliga gubbar, profiler finns varken i Bellvik eller Nybäcken i dag.

Erik Johan föddes 1832 i Nybäcken, dog 1925 i Nybäcken i sitt 93: år. 

En gammeldags krutgubbe!

      

Dagens namn är: Edvin och Egon, grattis till er som bär dessa namn!

 

Ha en fin avslutning på lördagens kväll, vi ses!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards