oskmar

Alla inlägg den 12 januari 2021

Av Elsa Mårtenzon - 12 januari 2021 16:18

 

Yrväder och snöfall på tvären som började i gårkväll och pågår fortfarande.

Enligt YR ska det pågå även denna natt.

 

 

Det har varit ett riktigt busväder i dag, som egentligen började redan i gårkväll.

Alla vägar på gården som jag hade god kontroll på igår, de syns det inte ett spår efter i dag. Det har tagit i och blåst kraftigt under hela natten och hela dagen, i vindbyarna har jag inte sett mellan husen på gården. Vinden har kommit från öster, från sjöhållet och det har varit ordentlig fart på drevsnön över gården.

Jag är glad att jag förbedde mig för ovädret igår, jag har gott om ved ute på bron och plockade upp allt löst på bron.

I dag har jag inte varit längre än att jag sopat brostegen fri från snön, men det var meningslöst. Klockan sex i morse kom Anders med traktorn och körde bort snön ute på gården och upp till landsvägen, men det syntes inget av det efter 2-3 timmar.

Just nu är det 6,5 grader kallt och ovädret fortsätter med samma kraft och ska fortgå hela natten, enligt YR.

 

Vi har inte fått strömavbrott som jag hör el-kunder ställen har. Och jag hoppas att vi inte får det heller. Om det var uselt väder med mycket snö och blåst för 30 år sedan då var det lika säkert som amen i kyrkan att vi blev strömlös och då blev vi utan vatten också. Så var det första åren vi bodde här, väldigt ofta blev vi utan el. Det är åtgärdat nu med nedgrävd kabel, tack och lov!

 

Björn ringde idag och de hade likadant skitväder i Åsele. Ja, vi behöver inte känna oss ensamma och värre kan hända än detta känner jag. 

Det var nog betydligt värre förr i tiden när vädret var i besvärligaste laget. Jag tänkte på de som var skogsarbetare förr, när jag såg hur mycket snö som hängde i träden igår.

Det var nog inte så roligt att skotta sig ner till marken under ett träd som såg ut på det sättet och få all snö över sig. Och om de sågade träden med hög stubbe, då blev det böter, så det vara bara att skotta på det.

Många dagar, ibland veckor, på vintern hade de 25-30 grader och med rakt ackord på det så stod det stilla i plånboken såna dagar.

Jag har beskrivit skogsarbetarens slit i Bellviksboken, det var ingen dans på rosor minsann. Då skulle trädet barkas sedan de sågat ner det, var det kallt så så blev barkbitarna som dåtidens femöringar, då tog det tid att rundbarka ett träd, med följden - mindre i plånboken, igen.

Jag vet för mycket om sånt där och därför kan jag inte nog understryka, att vi har det så bra i dessa dagar och att det är för få som förstår hur det varit.

 

Dagens namn är: Frideborg och Fridolf, grattis till er som bär dessa namn!

 

I Bellvik har båda namnen förekommit.

Frideborg, född Östlund 1889, gift Eriksson i Stenbacka, dotter till Arvid och Sara Östlund.

Fridolf Wiklund, född 1916, bodde mestadels i Nynäshamn sedan han åkte från Bellvik i unga år.

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses! 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards