oskmar

Alla inlägg under januari 2021

Av Elsa Mårtenzon - 23 januari 2021 17:07

 

Grattis på namnsdagen Freja!

 

 

Det blev en snöskottardag i dag också!

Men det var inte lika mycket som i går, men det räckte för mig. Anders var här tidigt i morse och tog bort mesta han kom åt med traktorn, men nere vid museet där är bron översnöad och mycket mer än det. Det är så mycket att jag klarar det inte själv i alla fall.

Den snö jag skottat i dag var inte rolig, det var hård och "ihopblåst" snö, framför ladugården var det värst, men jag har tagit det jag kan.

Jag var ute från 11.30 till 14.45, då gav jag upp för den här dagen.

Det har snöat idag också, nästan hela tiden men inte blåst så mycket. Det har varit "kallsnåa" och jag fryser ännu, fast jag varit inne nu i flera timmar och har eld i spisen, inne är det 24 grader varm, men vad hjälper det? Jag fryser ändå!

Just nu är det 12,5 grader kallt och det är uppehåll i snöandet.

 

Nä, det är det inte alls det, jag var ut och tittade nu och det har börjat snöa igen. 

 

Jag kan för mitt liv inte fatta hur de klarade sånt här oväder förr. Det fanns inga traktorer och inga snöslungor och inte ens en riktig snöspade, utan en rak och ganska klumpig hemmagjord snöspade i trä. 

Möjligtvis en häst och en hemmagjord träplog som inte var så mycket att ploga med.

Männen var borta hela "förjulsvintern och jobbade i skogen och där var hästen med.

De kom hem lagom till julhelgen, då hade de varit borta från början av oktober, sedan snön kommit. Och vintern började tidigare på den tiden, som regel i början av oktober.

Då fick kvinnorna och de barn som kunde, hjälpas åt med alla göromål som fanns på gården. På den tiden var det inte så ordnat att man kunde skruva på en vattenkran och så kom det vatten, nej, det fick man hämta ur en brunn ute på gården.

Det fanns till och med gårdar som inte hade en brunn utan hämtade sitt vatten från en kallkälla intill gården.

Och när mannen i huset var borta och hade tagit hästen med sig för att för köra fram timret som höggs i skogen. Då fick kvinnorna och de största barnen, som var stora och starka nog, dra hem höet som fanns i ladorna utekring gården. Till det hade männen tillverkat små höskrindor så att kvinnor och barn skulle orka dra dem fulla med hö hem till djuren.

Männen, med hästarna hade kört hem det hö som rymdes på ladugårdsvinden, men det räckte inte alla gånger ända fram, sällan, till julhelgen när de kom hem.

Att det gick åt en hel del hö, det förstår jag, för i den ladugård som står här på gården finns det tolv kobås och de hade kalvar som skulle äta hö så fort de kunde det. Det fanns också får och getter som skulle äta av höet. Inte undra på att det inte räckte hela vägen framtill julen då.

Och tänk, efter en sånt här oväder, då fick de trampa ihop snön med "trygor" för att kunna färdas fram.

Hur orkade de? Vilka hjältar!

Och det var en liten bråkdel ändå, som de skulle orka och hinna med!

En del av kvinnors vardag har jag berättat om i Bellviksboken, jag har försökt och försöker höja kvinnornas värde med att berätta om det slit de hade, för att göra de efterkommande medvetna om hur det varit.

 

Dagens namn är: Frej och Freja, grattis till er som bär de namnen!

 

Och grattis till mitt lilla barnbarnsbarn som heter Freja!

 

Ha en trevlig lördagkväll i hemmets lugna vrå, vi ses!

Borta bra men hemma bäst, tycker jag!

Av Elsa Mårtenzon - 22 januari 2021 15:29

 

Snödrivan framför bron i morse var inte rolig, men jag fick hjälp!

Bilden är inte särskilt vacker heller, men jag bjuder på den ändå, håll till godo!

 

 

Fy vilket oväder det varit! Och mera ska det bli, det började stax efter klockan fyra i eftermiddagkväll. Pågår nu för fullt och ska fortsätta hela natten, samt i morron, blåsten återkommer.

Har återkommit också, kraftigt.

Enligt YR och de brukar tyvärr för det mesta ha helt rätt.

Jag hade omkring metern snö från bron och ut på gården i morse och fullt inne på bron.

Anders körde bort litegrann innan han for till Hoting i morse och jag väntade till efter elva innan jag gick ut och började med snön.

Jag fick börja med snön uppe på bron och för mig var det inte lätt att flytta på det som låg framför bron. 

Jag hann få upp en liten stig på ungefär 70-80 cm lång så hörde jag traktorn som var på väg.

Och vips så hade jag en traktor och tre karlar här som tog ifrån mig båda snöspadar och skickade in mig att koka kaffe. 

Så himla glad jag blev över hjälpen!

Anders körde upp en rejäl plats där jag brukar ha bilen, John skottade fram bilen, den var knappt synlig på grund av drevsnön och rikligt snöfall, sen sopade han av den och skapade rutorna och flyttade den. Bernt skottade snön från huset så att Anders kom åt den med traktorn.

Tusen, tusen tack snälla, snälla alla tre!!!

 

Nu är det i full gång igen när klockan är 18.00, det snöar på tvären rikligt och blåser rejält. Det yr mot fönstren och rinner efter rutorna för att det blivit mildare. Nu befarar jag att det ser ut på samma sätt i  morronbitti som det gjorde i morse, det ska nämligen snöa och blåsa hela natten. Fy fy och fy!

Just nu är det 3 grader kallt och det är lätt att hålla sig för skratt!

Jag undrar egentligen hur många snöflingor det finns?

Jag kan inte räkna dem alla, sa Lina Sandell, men det var inte snöflingor hon räknade.

 

Dagens namn är: Vincent och Viktor, grattis till er som bär de namnen!

 

En med namnet Viktor Edin har funnits i Bellvik, född 1887. Viktor var även över till Amerika några år, men var nog inte beredd att stanna där för gott, utan återvände hem till familjen efter några år.

 

Ha en fin fortsättning på fredagens kväll, vi ses och hej då!

 

Av Elsa Mårtenzon - 21 januari 2021 16:40

 

Nu är månen så osynlig som den kan bli, för just nu vräker det ner snö och nu ser gården ut som ett månlandskap av drivorna som blåst ihop i alla möjliga vinklar. Framför bron och upp på brostegen har jag nu en snödriva på 50-60 cm. Min förhoppning nu är att det blir rejält uppskottat där jag brukar ha bilen, så att det går att skotta fram bron. Annars får jag väl hålla mig inomhus till midsommar.    

 

 

Ja, nu är vi där igen, det snöar och det är hård blåst, sedan igårkväll och hela dagen.

Framför brostegen har jag en stor snödriva som jag inte klarar av att sopa iväg med piasavasopen, snön är så hårt packad av blåsten.

I dag har jag hållit mig inne hela dagen, i morronbitte ska jag ta itu med det jag kan, det har inte varit mycket mening med det i dag.

Anders var här med traktorn och snöslungan klockan sju i morse, men det märks det inte ett dyft av nu, det har blåst och snöat igen och det nästan på en gång.

Och på YR ser jag att det ska snöa och blåsa ännu mera både i natt och i morron.

Jag kommer inte att klaga på att det inte blir vinter fort nog och kommer snö nån gång.

Jag fick så jag teg och mer därtill.

Just nu är det 7,3 grader kallt och snön faller på tvären och yr så sikten är obefintlig över gården också.

Jag hör på nyheterna nu att det är stora problem i trafiken med bland annat många avåkningar.

 

Jag läser i tidningen "Svenska öden och äventyr" följande:

" St Petersburg Allt fler skakande rapporter inkommer om det tygellösa levernet vid det ryska hovet. Samtliga tsarrinnans älskare genomgår en läkarundersökning och får som avskedsgåva 6000 livegna bönder."

 

Jag häpnar, och inte förstår jag vad hon fick gåvan för och vad skulle hon göra med 6000 bönder?

Eller var det älskarna som fick gåvan?

Va fint folk det fanns vid hovet, det här handlade om en händelse från 1789 och sidan i tidningen heter: "Historiska nyheter".

Det står ganska mycket som är häpnadsväckande och roligt i den här tidningen och det som handlar om historia det roar mig.

Ja, mycket ska man läsa och höra medan öronen hänger kvar. 

 

Dagens namn: Agnes och Agneta, grattis till er som bär de namnen!

 

Det har funnits en Agnes Edlund född i Nybäcken1898, hennes föräldrar flyttade till Bellvik tidigt, innan alla barnen var födda. 

Om Agnes och hennes familj har jag naturligtvis skrivit om i Bellviksboken. Hon har en liten annars berättelse, i romantikens tecken.

 

Ha en fin torsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 20 januari 2021 16:37

 

Ingen sol idag men mera snö...

 

 

I dag har det varit betydligt mildare väder, men det har ju så klart snöat istället, det är oftats så det blir vid mildare väder.

Jag har varit ute och skottat och såg att det nog kommit 7-8 cm, det började igårkväll och fortsatte under natten och idag. Inga stora mängder men tillräckligt för mig.

Just nu är det 8,2 grader kallt och snöfallet pågår och enligt YR ska det pågå i natt, i morron och på lördags dygnet och i morron ska det även börja blåsa. Hoppas YR har fel!

 

Förut tyckte jag att januari månad var jättelång, men nu går den fort som blixten tycker jag, den är ju snart slut nu, nästan i alla fall.

Beror det på att nu tycker jag livet är för kort för att gå och vänta på att den ska gå fortare? Antagligen ligger anledningen där.

Jag tycker ju att dagarna är för korta också och därför lägger jag mig vid midnatt.

 

Ja nu är det bara minuter om att göra innan Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president.

 

Nu har jag suttit vid TV:n i två timmar och tittat å president-intallationen i USA.

Och för första gången i USA:s historia, när en kvinna svärs in som vice president och en färgad dessutom, det är glädjande!

Det borde vara flera kvinnor på ledande poster i världen och jag tror att vi hade en fredligare värld. Nog för att det finns kvinnor med opassande anlag också, men de flesta har väl ändå ett fredligare sinnelag och jag inbillar mig, inte lika maktgalna för egen del.

Ja, nu blir det en spännande tid framöver att se hur det utvecklar sig i USA, med all den röra som expresidenten ställt till med. Han avgår med omdömet USA:s sämste president som uppviglat massor av amerikaner å det grövsta och ljugit dem fulla med konspirationsteorier, som de gärna tror på.

 

Nu tror jag att jag ska fortstta med TV-tittandet för nu blir det nyheter på kanal ett.

 

Dagens namn är: Fabian och Sebastian, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en fortsatt bra onsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 19 januari 2021 16:52

 

Visst syns det på bilden att det är kallt, bl a på röken från skorsstenen?

 

 

En dag som absolut varit myggfri, men det kunde varit kallare än så här!

Det var 31 grader i  morse som mest.

Morgonen var vacker men kall, himlen helt klar med vackra färger. Men vid tolvtiden hade molnen kommit och nästan hela himlen var täckt och det har efter det varit lite mindre kallt.

Just nu är det bara 20,5 grader kallt och "kalldimma" och sikten är inte lång ser jag när jag står ute på bron.

 

I dag skulle jag egentligen kört till Dorotea sjukstuga för att ta prover. Men när jag såg hur kallt det var 23,30 igårkväll, bestämde jag mig för att inte kliva upp klockan fem på morron och sätta i motorvärmaren på bilen. Men framför allt inte köra till Dorotea i den kylan som var 31 minusgrader. 

Jag ringde till Umeå i dag och bad dem flytta fram datumet en vecka och skjuta fram samtalet som läkaren har bokat med mig till nu på fredag som kommer.

Det skulle de göra och då hoppas jag att det är bättre väder då.

 

Varje kväll innan jag går till sängs, brukar jag öppna datorn och kolla om det finns något läsvärt där.

Igårkväll var det ett politiskt parti som lagt in ett inlägg, ett helt "fredligt" och inte alls något att direkt reta sig på, tyckte jag.

Men, så många hatiska kommentarer så man kan bli mörkrädd. Att det finns så många hatistiska och ondskefulla människor i vårt land?!

Att de älskade Trump och att de älskade det parti i Sverige som älskar Trump, det var det ingen tvekan om. Uppvigling till vidare hat och lögner.

De värsta var vämjeligt nog, att det var övervägande kvinnor, med den ena harangen värre än den andra. Ett tag funderade jag på om de är inlejda för att skälla och vräka ur sig dyligt, alltid till samma politiska parti. Det var två män där som försvarade och höll sig till fakta och hänvisade till länkar med fakta. Men det var lönlöst, det rabblades den ena lögnen efter den andra.

Och detta är ständigt återkommande om det här partiet gör ett inlägg av något slag och inget olämpligt alls på något sätt.

Och jag förstår tydligt vilka som eldar upp dem till alla lögner och påståenden, ungefär samma stil som de hämtar från den avgående presidenten USA.

 

I ren ondska, påstår jag har Trump beslutat upphäva inreseförbudet från Brasilien och EU till USA.

Men Biden stoppar det, han lovar bekämpa corona allt han förmår och förbudet blir kvar.

Där gick inte den hämnden fram som han planerat, i morron säger vi ex-presidenten, äntligen.

 

Dagens namn är: Henrik, grattis till er som heter så!

 

Ha en riktigt bra tisdagkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 januari 2021 17:27

 

Rejäla snödrivor, rejält kallt, men solsken!

 

 

Nu har jag fått hem datorn från min "datadoktor" i Hoting.

Jag ringde Bernt i gårkväll och han sa att jag skulle skicka den med Laila i morse.

Jag sa till Bernt att han gärna fick beställa en ny dator åt mig. 

Men Laila säger nu ikväll, att Bernt sagt att det är inget fel på den. Det vill jag se nu innan jag tror på det, den har krånglat hur länge som helst. Jag såg att för tre dagar sedan, att rubiken på den dagen har blivit en annan: "ju i maa", och det kan jag garantera, att det har jag inte skrivit, och jag vet inte vad det betyder.

 

Och redan nu ser jag att det är inte normalt, den är fortfarande lika långsam, den tuggar sig fram. Men Bernt hade hälsat med Laila att jag skulle beställa ett nytt modem, det ska jag göra i morron. Då får jag beräkna att en stor del av dagen kan gå åt till att komma fram på Telia. Sist jag ringde dit när jag fått en felaktig faktura möttes jag av beskedet: "Du är nummer 87 i kön". Roligt, eller?

Jag hoppas att krånglet beror på modemet och att det funkar sedan.

 

Dagens namn är: Hilda och Hildur, grattis till er som heter så!

Och grattis till Mattis dotter som heter Hilda!

 

Båda namnen har förekommit i Bellvik, min farmors syster hette Hilda Wiklund, född 1902 i Bellvik, hon som så många andra flickor från Bellvik drog iväg till Stockholm, dit skulle alla tydligen.

 

Hildur Östlund, född 1903 i Bellvik, hon flyttade till Hudiksvall, olikt de andra. Där tror jag att hon bodde hela sitt liv.

 

Ha en bra måndagkväll, vi ses!

 

Från det ena till det andra. Det har varit sagolikt vackert ute i dag. 

Solsken och riktigt kallt och igen, en massa frost på allting. Man kan undra en del över frosten som bildas och hur den kan fastna och sitta kvar, ja inte när det stormar som förra veckan. Men det är långa "taggar" av froststjärnor som glittrar i solskenet.

Dessa 2-3 cm:s långa frosttaggar fäster dessutom på helt släta ytor och hänger kvar.

 

Det var igår under söndagen som de uppstod, för under dagen i går var det kritvitt allt i min omgivning, jag såg inte ens ner till sjöstranden.

I dag har det varit den allra kallaste dagen hittills, det är strax över 28 grader i morse. 

Just nu är det 30 grader kallt!

Det har pendlat mellan 28,7 och 29 grader ett bra tag ikväll, men nu har det stannat på - 30,7 grader.

Klar himmel med månskäran och stjärnorna som övervakar det hela, så det känns tryggt.

 

OBS!!!

Som du ser nu så har styckena kastats om varandra på sidan, av sig själv utan min medhjälp. Jag tänker inte ändra, det får komma om vart annat, det går ju läsa i alla fall

Hej då! 

Av Elsa Mårtenzon - 16 januari 2021 18:35

 

Nu saknas det inte snödrivor...

 

 

Ja, nu är det nästan en riktigt gammeldags vinter med mycket snö och kallt.

I morse när jag avläste min termometer var det 27,5 grader kallt, det mesta den här morgonen och det mesta för den här vintern, hittills.

Det var en jättevacker morron men många olika färger på himlen och inte ett synligt moln så långt som jag kunde se.

Nattens stjärnhimmel var inte mindre vacker den, med blå/svart himmel med miljarders stjärnor som blinkade ikapp, det var synd att somna ifrån dem alla.

Just nu är det 25,5 grader kallt och jag är glad att jag får vara inomhus.

För fy fasen vad jag frös idag när jag skottade fram bron vid museet och hämtade veden i vedboden, den hårt packade snön sedan yrvädret tidigare i veckan den låg kvar tills idag.

Efter det var jag tvungen att gå in och värma både mig själv och skorna och handskarna innan jag skulle gå ut och skotta bort yrsnön vid ladugården.

Men då kom Maria och det skottade hon bort, tack och lov!

 

Hon har handlat åt mig idag och nu var det nödvändigt, jag hade inte en droppe mjölk som var OK och ingen frukt och inga grönsaker. 

Dessutom har hon hjälpt mig med att bära julgranen ner till andra huset och en del annat. Sedan fikade vi och pratade en lång stund innan hon åkte hem.

Tusen tack snälla Maria!

 

Idag har verkligen fått prata "av mig". Eva i Sundsvall ringde ikväll och vi pratade jättelänge. Tack Eva, det är så roligt att du ringer mig och vi har ju jättemycket att prata om visar det sig, du får gärna höra av dig igen.

 

Dagens namn är: Hjalmar och Helmer, grattis  till er som bär de namnen!

Och Grattis till min brors sonson Hjalmar!

 

En av pappas bröder hette Hjalmar, när de var här i sin stuga på somrarna brukade jag alltid stanna där, när jag under min semester var ute på mina cykelturer. Det var så kul att prata en stund varje morron med Hjalmar och hans fru Runa. De hade mycket att berätta om händelser från förr.

 

Det har även funnits en med namnet Helmer Sandin, född 1882, han dog som ung.

 

Ha en riktigt fin lördagkväll, vi ses!

 

 

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 15 januari 2021 17:20

 

Jag önskade solsken tills idag, och blev bönhörd!

Men bilden är sedan det fanns massor av frost i träden och buskarna, som nu är bortblåst. Men håll med om att det är en vacker bild.

 

Kallt idag, det var 27,5 grader som mest i morse, kallast hittills i vinter.

En vacker dag med sol och med växlande molnighet.

I eftermiddag var himlen så vacker med många färger, rosa, klar blått, turkos och guldfärgat.

Just nu är det 24,9 grader kallt. Jag fattar inte varför vädret på SMHI säger 10- 12 grader både på morron och idag. Kan det skilja så mycket där de har väderstationer.

 

Jag hoppas att det inte är fullt så kallt i morron för då måste jag skotta fram bilen efter yrvädret. Jag började i dag men gav upp när jag frös om fingrarna, det var så packad snö och var därför inte så lätt och skulle ta för lång tid och jag skulle frysa ännu mera.

 

Det strular med covidvaccinet, idag har meddelats att Sverige kommer inte få så mycket vaccin som de beställt på ett antal veckor framåt. Det är tillverkningen som inte hinns med tydligen och det är ju massor av doser som behövs, det finns några miljarder människor i vår värld och alla ska ju vara med.

Alla väntar på att det ska vara ljuset i tunneln att få vaccinera sig och att det ska bli på grund av det som allt blir normalt igen. 

Ja alla och alla, det finns ju ett antal som ska vägra vaccinera sig också, jag hoppas att de flesta ska hinna ändra sig. Än har vi ju inte hört om några stora biverkningar, men det är ju en jäkla biverkan att dö i covid också, vilket många har gjort världen över redan och det här viruset härjar ännu ohejdat som det verkar.

Jag skulle verkligen önska att sjukvårdspersonalen fick återgå till det normala igen, jag begriper inte hur de orkar, det är snart ett år sedan som de började stå mitt i elden nu. Jag hörde på två sjuksköterskor i morse på nyheterna som sa att de kände både en otrolig trötthet och en väldig ilska över folk som handlade nonchalant och inte följde rekommendationerna som var det viktigase av allt för att stoppa viruset.

Och det är ju ett förbaskat "kvir" över att alkoholen inte får flöda fritt till klockan tre på nätterna, den skiten kan man nog offra livet för som det verkar.

 

Dagens namn är: Laura och Lorentz, grattis till er som heter så!

 

Ha en fin fredagkväll, vi ses och hej då!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards