oskmar

Alla inlägg under januari 2021

Av Elsa Mårtenzon - 6 januari 2021 16:48

 

Lite gråväder idag. Alla dagar är inte solsken, det har det aldrig varit men vi  klarar dessa dagar också...

 

 

Inget solsken i dag, men molnen har haft en ljus färg, så bakom molnen har jag anat att det fanns en sol. Det var nästan 23 grader kallt i  morse och det har i stort sett hållit i sig under dagen, nästan.

Just nu är det 17,4 grader kallt, när går ut på bron ser jag att det är "kalldimma" ikväll också.

Men inne hos mig är det varmt och skönt!

 

Jag var ner till museet idag och skottade av och från bron, som jag struntat i för att det varit kallare än i dag.

Har också hämtat ved, inte för att jag var utan, men det är skönt att veta att jag har en del på bron, om och utifall att. Det var skönt med frisk luft, det var inte så kallt så att man fick en hostattack av kallvädret. Det kan man få om det är över 30 grader kallt.

 

Jag har pratat med Björn och Ann Cahtrine i dag. Annars har det varit bara jag, radion och Tv:n, men de är duktiga att hålla mig sällskap, på morron, dagen och till sena kvällar.

 

Ja, det gick inte vägen för Trump den här gången heller som det ser ut, säger de trots att alla poströster inte är räknade.

Men vilken välsignad tur om det inte går vägen för honom!

Nu får vi se vad han har för olika strategier för att göra regerandet för Biden och Harris så besvärligt som möjligt, igår sa han att de var marxister och farliga socialister.  Hämnas blir väl hans melodi nu framöver.

Just nu har tusentals av hans "galna" anhängare samlats för att protestera mot valets resultat.

I går när han kampanjade sa han att demokraterna stulit Vita Huset från honom.

Han tror fortfarande att det var han som vann valet den tredje november.

Dylik president får man nog leta efter, det kan inte finnas mer än en i världen som Trump, inberäknat alla galna diktatorer.

Men nu är det nog faktiskt många amerikaner som fått upp ögonen för vilken typ han är och tagit sitt förnuft till fånga, det är ju ett stort plus.

 

Jag tänker på de dokumentärer jag sett i höst från USA, med olika "sorter" i USA, Mer oberäkneliga än de flesta andra, det är ju såna som han haft som anhängare. Satanisterna, Kristna högern, Ku klux klan, abortmotståndarna, osv.

Farliga människor som kan mörda oskyldiga människor som inte tycker som de.

Måtte folket besinna sig nu och tänka över sitt hat och sina handlingar och inse vilken sorts president de har haft.

 

Dagens namn är: Kasper, Melker och Baltsar, grattis till er som bär de namnen!

Inte särskilt vanliga vad jag förstår.

 

Ha en bra Trettondagskväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 5 januari 2021 17:31

 

Inte lika soligt idag, men den skymtade fram mellan trädstammarna under tidig förmiddag.

 

 

Det var 25 grader kallt i morse, som mest, alltså kallare än i går morse.

Det har varit kallt hela dagen, men inte mycket sol idag. Mitt på dagen var det dimma över sjön, så tät att inga holmar var synliga.

Just nu är det 24 grader kallt och jag tror inte att det är några gluggar i molntäcket.

Jag ser inga när jag står ute på bron och söker efter luckor.

 

Jag har haft det varmt och skönt i alla fall, inomhus. Jag var ut mitt på dagen och hämtade ved och det enda jag frös om var fingrarna, men det har jag alltid gjort om jag varit ute på vintern.

Och det inbillar jag mig att det är sviter efter skidåkningsturerna till Backsvedjan en vinter när jag gick på skolan i Bellvik.

Vi hade en ung fröken som hade Backsvedjan som mål hela vintern. Vi skulle alltid åka skidor till skolan i Backsvedjan på våra friluftsdagar. Vi åkte från skolan och längs efter sjön och det var ganska långa turer för så små barn, jag tror att jag gick i tredje klass.

Särskilt när det var så kallt som det var den här dagen som jag minns så väl än idag, jag frös om händer och fötter nånting våldsamt. Det gjorde säkert de andra också, men jag hade det nog med mina förfrusna fötter och händer så jag lade inte märke till de andra. 

När jag äntligen kom hem fick mamma hjälpa mig av med skorna och ytterkläderna, händerna var som isklumpar, jag dugde inte till att öppna knapparna och inte knyta upp pjäxorna.

Mamma lade in extra ved i spisen så det blev full fart och så la hon två vedträd på gallret utanför ugnsluckan, Så blev jag beordrad att lägga fötterna på vedträden sedan hon dragit på mig nya ullstrumpor på fötterna och jag minns än hur det värkte i fötterna när värmen kom tillbaka. 

Jag vet inte om det var rätt metod, men det var mammas i alla fall.

Jag tror inte att det skulle gått nu om det varit en lärare i dag som så oförståndigt drog iväg med hela skolan så lång väg och jag är säker på att det var 20 grader kallt.

Hela kruxet var nog, att det var fröken som ville hälsa på den unga fröken som de hade i Backsvedjan.

Den enda jag minns av barnen i Backsvedjan var lustigt nog Maja Björn, varför just henne vet jag inte. Hon gjorde tydligen intryck på mig. Jag berättade det för hennes son som var på Näsudden på midsommarafton. Han sa då att han skulle ta henne med och komma och hälsa på en dag. Nu hörde jag för ett par veckor sedan att hon gått bort, så hon hann aldrig hälsa på.

 

Den här händelsen har jag skyllt på, att jag alltid efter det har frusit om mina händer och fötter hur mycket jag än har haft på dem i form av sockar, vantar och handskar.

 

Nu skulle jag inte åka skidor till Backsvedjan för allt smör i Småland, för just nu är det 25 grader kallt när jag tittar på termometern i fönstret bredvid mig.

 

Dagens namn är: Hanna och Hanneli, grattis till er som heter så!

Bland andra mitt barnbarn Lovisa har det namnet, ett av sina namn! Grattis!

 

Min mamma hette Hanna. Det har berättats för mig, att den våren mamma föddes, den 22 maj 1909, var det så kallt att sjön var bärbar för häst och vagn. Min morfar hade kört häst på sjön härifrån till Rörström och mött upp barnmorskan där, hon kanske tagit sig till Rörström på annat sätt.

 

Ha en riktigt bra tisdagkväll och trettondagafton, vi ses!

 

Det året som jag "firade" jul och nyår på Lycksele lasarett fick jag komma hem på trettondagsafton. Vilken lycka att komma hem!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 4 januari 2021 17:57

 

Först månsken under natten och i gryningen och sedan solsken hela dagen, tills den gick ner. Vad kan man mera önska sig?

 

 

Vilken vacker vinterdag det varit!

I morse hade jag som mest 24,5 grader kallt och det var verkligen en grann morron.  Himlen hade många av regnbågens färger, svagt rosa, turkos, guld och blått innan solen kommit över horisonten riktigt.

Det har verkligen varit en strålande dag och helt klar himmel.

Just nu är det 22,5 grader kallt och snön glittrar sååå fint i gårdslyktans sken.

 

Det är otroligt vilken värme som kommer från berget, nästan 200 meter ner, elementen har varit så heta idag att man inte hållit händerna länge på dem.

Dessutom gjorde jag eld i vedspisen vid tiotiden i morse och inget är ju som den goà spisvärmen. När jag har det riktigt varmt omkring mig, då stortrivs jag!

Ja, jag trivs för det mesta annars också, utom när jag blev utan vatten strax före jul, det var inte så roligt. Och inte gott att dricka vatten som smakade plastdunk. Men det ordnade upp sig till det bästa.

 

Än hade vi inte sett det värsta av Trump! Nu har han väl gjort bort sig riktigt ordenligt ändå, för vilken gång i ordningen kan man undra? Det går inte hålla räkningen på långa vägar.  

Nu har han i en timmes telefonsamtal blivit avlyssnad när han både bett och bönat, samt hotat att bli bönhörd, av en, jag minns inte vilken titel han hade, men i Georgia, om att han ska "hitta" knappt 12 000 tusen röster åt honom så att han står som segrare där i alla fall, nu är det ju senaten som står på spel för republikanerna.

Svaret Trump fick, var att det fanns inget valfusk, hur hett han än önskar det. Och han är republikan!

 

Jag säger, stackars Melania som måste gå hand i hand med honom. Men man kan tydligen göra vad som helst för pengar.

En gång såg jag på TV:n, hur hon ryckte åt sig handen när han försökte fatta den, det förstår jag bättre än tvärtom.

Man kan ju undra hur hans familjs tankar går nu efter valet när de ser hur han uppträder?

Men de kan väl också göra och finna sig i vad som helst för makten och pengarna.

 

De som avlyssnat och släppt ut samtalet är illa ute nu och ifrågasätts verkligen, hur de kunnat göra så mot "presidenten", men hur bär han sig åt då? Ja, lite hur som helst tydligen.


Trump hotar nu att stämma de som avlyssnat honom, säger de på nyheterna nu. Det blir svårt för Trump att förneka det här och skylla på att det är fake news.   

 

Dagens namn är: Rut, grattis till er som bär det namnet!

 

Ante och Amanda Wallin hade en dotter som hette Rut, som begav sig till Stockholm i unga år, även hon.

 

Ha en riktigt fin måndagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 3 januari 2021 15:26

 

Man blir vederkvickt av solsken från en klar himmel en dag, när man stirrat på grå himmel och dimma i flera veckor. En vacker vinterdag!

 

 

Redan kväll igen! Tiden går fort när det är roligt, vad har du gjort som är så roligt kanske någon tänker?

Njaa, inget särskilt alls, bara det gamla vanliga. Med lite fantasi kan man ju låtsas att det är roligt.  


I dag har det varit ett supergrant väder och det räcker långt när man har trånat efter solen dag ut och dag in och stirrat in i dimman i veckor.

Det var nära 18 grader kallt i morse vid sextiden men helgrå himmel. Vid tiotiden började det röra sig bland molnen och undan för undan försvann de.

I natt såg jag månen genom dis på himlen, ikväll hoppas jag få se den från en klar himmel. Jag är en måndyrkare och jag tror inte det är till skada varken för mig eller någon annan.

Just nu är det 18,7 grader kallt när klockan är 15.40

 

Återkommer senare ikväll...

 

Nu när klockan är halv sex är det 20,5 grader kallt, nu är det härligt med vinter när den kommit på riktigt, med snö och kalla grader

 

Tillbaka efter att ha ätit middag och diskat.

Igår blev min julskinka till pytt i panna och nu har jag ätit samma i dag och två portioner åkte i frysen igår. Det är inte detsamma andra dagen och efter att det har varit i frysen, men jag får väl "truga på". Tur att jag fick tag på en pytteliten skinka i år, den räckte länge nog ändå.

Ett år blev jag tvungen köpa en skinka som var nästan två kilo, det var räven som fick äta större delen av den. Jag slängde ut den djupsnön vid ladugården. Det var bra att han hade fullgott luktsinne och kunde gräva fram den och äta upp den. Jag unnar inte råttorna nån mat från mig, men av spåren att dömma så blev det rävmat.

Affärerna har tydligen ingen aning om att det finns singelhushåll, jag måste alltid köpa för mycket av det jag ska ha. Snacka om miljöförstöring när det gäller maten, men där går det att göra mycket. Dels äter jag jättelitet och dels måste jag köpa för stora förpackningar.

Jag hör aldrig att det pratas om singelhushåll och mat. Men det är klart de får ju sälja mera på det vis som det nu görs. Så skyll inte på mig över att jag slänger mat, det är inte mitt eget fel!

För att inte tala om Stammispriserna som är deras nya påfund, då måste man köpa två förpackningar för att det ska bli nedsatt pris. Ta till exempel falukorv, då måste man köpa två korvringar för att det ska bli billigare. Glöm det!

De skulle räcka 2 år för mig i frysen och då vill jag inte äta den. Köper sällan den, men någon gång vill jag göra stuvade makaroner och till det äter jag högst fem korvskivor.

Om jag skulle vilja äta stekt fläsk till stuvade makaroner, ja då är den förpackningen på 400 - 500 gram.

För mycket där också, men räven blir väl glad!

 

Dagens namn är: Alfred och Alfrida, grattis till er som heter så!

 

Min mormor hade en syster som hette Alfrida, men kallades Frida. Hon var här och hälsade på mormor många gånger när jag var barn, hon bodde i Lövvik.

Hon och min mormor var födda i Bellvik i en syskonskara på 17 barn.

Den modern/kvinnan fick nog göra rätt för sig, men hon levde 18 år längre än sin gubbe, trots det. Stark kvinna!

 

Ha en fin fortsättning på söndagkvällen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 2 januari 2021 16:24

 

Ja, än är det jul hos mig. Men inte hos Malin, hon har kastat ut den i dag, med hjälp av man och barn. Hon går ju med kryckor ännu, men även det lider mot sitt slut nu.

 

 

Bra väder idag och ingen snöskottning, bara det som jag lämnade ogjort igår.

Anders var hit med traktorn på morron och städade till snödrivor och vägar.

Synd att jag inte hann flytta bilen innan han stack, det har blivit för trångt där om jag ska kunna kasta upp snön på drivorna.

Just nu är det 6,8 grader kallt och där omkring har det varit under dagen och jag ser ingen lucka i molntäcket.

 

Jag har pratat med Malin i dag och hon höll på att plundra julen. Det tyckte jag var alldeles för tidigt, men inte hon.

Hon hör till de moderna och tar in julen fullt ut redan till första advent, jag gör klart sista veckan numera och då kan jag ha den inne tills tjugondedag Knut innan jag är less.

Förr hörde det till ordningen att man skulle klä julgranen kvällen före julafton, det gjorde även jag. Vilket vansinne, i sista minuten och ännu mera stress.

Men det berodde nog mycket på att barret skulle sitta kvar på granen och inte ligga på golvet redan innan nyår.

Jag som alltid tyckt om när det var varmt och skönt inne, men inte julgranen, i gengäld så rasslade det när man gick för nära eller för hastigt förbi granen, efter några dagar. Det hjälpte inte att vattna.

Nu behöver jag inte ta några häsyn till barret, det sitter otroligt bra numera när det består av plast.  

Det fanns väl en viss tjusning med riktig gran, doften och äktheten. Men å andra sidan, vilken nationalförlust med all framtida skog som offras för några dagar inomhus varje år!

 

I morse tjänade jag två dagar helt apropå. När jag slog på radion klockan sex för att höra dagens första nyheter upptäckte jag att det var lördag och jag som troode det var måndagmorron.

Ja, så där går det när det är helgdagar stup i kvarten, till slut tappar man ordningen på dagarna. Men jag hade inget emot att få två extra dagar.

 

I alla fall så är det inte utan att jag saknar att Ingrid och Nils Gunnar inte kommer och hälsar på till elvakaffet. De håller sig hemma nu på grund av coronan och det verkar som att vi överlever det också. Men jag hade gärna pratat med dem nån timme då och då.

 

Dagens namn är: Svea, grattis till er som bär det namnet!

 

Det har funnits två kvinnor med namnet Svea i Bellvik, Svea Wallin och Svea Bylund. Om dem och deras liv och familj kan man läsa om i Bellviksboken.

 

Ha en bra fortsättning på lördagkvällen, vi ses!

 

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 1 januari 2021 17:27

 

Vackert när skogens grenar dignar av snö, måtte den få vara kvar nu framöver!

 

 

Nu är det kväll efter den första dagen på 2021 och den gick ju, bra!

Jag har inte behövt sitta och rulla tummarna för det låg ca 1 dm snö på backen i morse och en översnöad bil.

Jag struntade både i snöskottning och vedhämtning i går och det fick jag ta igen i dag.

Det var skönt med frisk luft och lite motion! Det var ganska lagom temperatur också, jag behövde bara gå in och värma händerna en gång mellan halv tolv och halv två.

Dessutom var det kall snö i dag som är lättare att ta itu med.

Just nu är det 4 grader kallt och det pågår inget snöfall. Ja, nu klarar jag mig ett tag det är ganska mycket nu.

Nu kom Anders med traktorn och körde bort snön, det som inte jag klarat.

Tack för det Anders!

 

I morse på Nyhetsmorron på fyran berättade Jenny om en gammal sed från nyårsaftnar förr, som hon hört berättas.

Det var vanligt när min mamma var ung och hon var med om en sån händelse och som hon aldrig ville vara med om flera gånger. Det berättade hon om många gånger under åren.

Ungdomarna var hos Ingeborg Edin på nyårsafton och de skulle stöpa tenn som var en vanligt "nyårsnöje" då. Det gick till på följande sätt:

De smälte tenn över öppen eld så att det blev flytande. Intill sig hade de en hink med iskallt vatten som de hällde det smälta tennet i. Då skulle det bildas nån form av figur som skulle kunna avläsas som det kommande årets händelser för den som hällde tennet i vattnet.

När Ingeborg avläste sin tennfigur hade det bildats en krans. Alla tyckte det var så kusligt sa mamma, på den tiden var det inte vanligt att man hängde en krans på ytterdörren vid julen. Det som de var mest van vid när det gällde kransar var när någon dött, då lade man en krans på kistan.

Det värsta av allt var att det året dog Ingeborg den 1 april 1930, bara några månader efter tennstöpningen, endast 42 år gammal. Naturligtvis trodde alla på en sådan procedur på den tiden, lite skrockfulla som de flesta var då och ganska oupplysta.

 

Så passa er för att ta upp den traditionen igen, man vet aldrig hur det slutar.  

 

Jag blev sittande i nästan två timmar vid TV:n, skulle se nyheterna och efter det var det ett program med Lasse Berghagen om hans liv och karriär. Jag har alltid gillat honom och kunde inte slita mig förrän det var slut.

 

Dagens namn är: Inget namn, det står Nyårsdagen.

 

Ha en fin fortsättning på kvällen och lev och må gott, vi ses!

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards