oskmar

Alla inlägg under januari 2021

Av Elsa Mårtenzon - 14 januari 2021 18:41

 

I morron tror jag på sol!

 

 

Hej på torsdagkvällen!

Alldeles nyss gjorde jag kväll, jag trodde jag skulle vara klar tills mitt på dagen, men så enkelt var det inte. Det var förr det och nu är nu.

 

Det har varit moln i dag, fast de lovade sol här i går kväll på väderlekssrapportan. 

Det har flingat lite snö ur molnen under dagen, några mm bara.

På eftermiddan såg jag skymten av solen när den var på väg ner bakom bergen.

Just nu är det 22,8 grader kallt, ingen lucka i molntäcket ser jag. Men det glittrar så fint på snön i skenet från gårdslyktan.

 

Ja, man kan verkligen undra vem som bar den röda halsduken när kongressen stormades i USA? På halsduken stod det Skellefteå och mannen som bar den är efterlyst. 

Det kan väl inte vara så svårt att spåra den, det är Skellefteå kommun som inköpt 1000 stycken för att ge, jag antar till anställda i kommunen, om det var julklapp eller vad hann jag inte höra

Om det var en svensk som stod där med den om halsen eller vem, måste ju någon känna igen honom, vi fick ju se honom både länge och väl. 

Jag hoppas det kommer fram och att han får sota för vad han var med på.

Det kan ju vara någon svensk av de som håller hårt på Trump och det finns ju en del av dem i Sverige, till och med i Sveriges riksdag, som nu är upprörda över att Trump är avstängd från Twitter, Facebook och ännu flera internetkonton som han har och hade.

 

Jaja, nu ska jag ta ledigt och se på Sveriges mästerkock...

 

Dagens naamn är: Felix och Felicia, grattis till er!

 

Ha en bra fortsättning på torsdagens kväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 13 januari 2021 17:51

 

 

 

 

Sista dagen med gänget för den här gången!   

 

  

"Nu är den glada julen slut, slut och julegranen kastas ut, ut!"     

 

Hej igen!

Den här dagen har jag knappt haft tid att sitta ner, det tar tid att bära ut julen. 

Ja, det tar tid att bära in den också, men det är roligare. Och det är inte riktigt över, det blir till att offra en del tid av morgondagen också.

 

I dag har det varit mera vanligt väder, det har snöat lite lätt i dag också, men väldigt lite.

Det har varit 14-15 grader kallt under dagen, men "kallsnåa" som kändes ända in i märgen. Jag var ute ett tag mitt på dagen för att skotta det som inte Anders kommit åt med sin maskin. Vid vedboden till exempel, men det värsta var ju att jag måste kratta fram veden med en järnkratta. Det var minst en dm snö som drivit in i vedboden och lagt sig på veden, den är inte så lätt att tas med nu. Det går ju inte stänga dörren på grund av att det rasat snö från taket flera gånger i vinter, som frusit till is och som jag inte orkar ta bort helt och hållet och dörren har frusit fast. I dag fick jag kratta fram veden ur snön och sedan slå vedträden mot varandra för att få dem snöfria. Och kallt om fingrarna blev det, fick gå in och värma händerna och byta handskar tre gånger, usch.

Men saliga äro de som släpa och draga.

 

Anders var här med sin stora frontlastare igårkväll och tog bort snön och klockan sex i morse var han här och fortsatte tills det var klart. Nu har jag vid bron till museet och ladugården och runt bilen och på bilen kvar de närmaste dagarna. Nu vill inte jag ha  mera snö på ett bra tag! Nu ska det ju bli riktigt kallt i helgen och då vet jag ju att det inte snöar.

Just nu är det 14 grader kallt, inget snöfall men molnig himmel.

 

Nu ska jag inte göra ett enda dugg mera i dag, men ta nya tag i morronbitti!

 

Dagens namn är: Knut, grattis till alla med det namnet!

 

Ingen Knut i Bellvik, vad jag kan komma på. Ja, det skulle i så fall vara "bofinken Knut" då, jag är inte säker på om det var här han bodde.

 

Ha en riktigt fin och skön onsdagkväll, vi ses och hej då!

 

Av Elsa Mårtenzon - 12 januari 2021 16:18

 

Yrväder och snöfall på tvären som började i gårkväll och pågår fortfarande.

Enligt YR ska det pågå även denna natt.

 

 

Det har varit ett riktigt busväder i dag, som egentligen började redan i gårkväll.

Alla vägar på gården som jag hade god kontroll på igår, de syns det inte ett spår efter i dag. Det har tagit i och blåst kraftigt under hela natten och hela dagen, i vindbyarna har jag inte sett mellan husen på gården. Vinden har kommit från öster, från sjöhållet och det har varit ordentlig fart på drevsnön över gården.

Jag är glad att jag förbedde mig för ovädret igår, jag har gott om ved ute på bron och plockade upp allt löst på bron.

I dag har jag inte varit längre än att jag sopat brostegen fri från snön, men det var meningslöst. Klockan sex i morse kom Anders med traktorn och körde bort snön ute på gården och upp till landsvägen, men det syntes inget av det efter 2-3 timmar.

Just nu är det 6,5 grader kallt och ovädret fortsätter med samma kraft och ska fortgå hela natten, enligt YR.

 

Vi har inte fått strömavbrott som jag hör el-kunder ställen har. Och jag hoppas att vi inte får det heller. Om det var uselt väder med mycket snö och blåst för 30 år sedan då var det lika säkert som amen i kyrkan att vi blev strömlös och då blev vi utan vatten också. Så var det första åren vi bodde här, väldigt ofta blev vi utan el. Det är åtgärdat nu med nedgrävd kabel, tack och lov!

 

Björn ringde idag och de hade likadant skitväder i Åsele. Ja, vi behöver inte känna oss ensamma och värre kan hända än detta känner jag. 

Det var nog betydligt värre förr i tiden när vädret var i besvärligaste laget. Jag tänkte på de som var skogsarbetare förr, när jag såg hur mycket snö som hängde i träden igår.

Det var nog inte så roligt att skotta sig ner till marken under ett träd som såg ut på det sättet och få all snö över sig. Och om de sågade träden med hög stubbe, då blev det böter, så det vara bara att skotta på det.

Många dagar, ibland veckor, på vintern hade de 25-30 grader och med rakt ackord på det så stod det stilla i plånboken såna dagar.

Jag har beskrivit skogsarbetarens slit i Bellviksboken, det var ingen dans på rosor minsann. Då skulle trädet barkas sedan de sågat ner det, var det kallt så så blev barkbitarna som dåtidens femöringar, då tog det tid att rundbarka ett träd, med följden - mindre i plånboken, igen.

Jag vet för mycket om sånt där och därför kan jag inte nog understryka, att vi har det så bra i dessa dagar och att det är för få som förstår hur det varit.

 

Dagens namn är: Frideborg och Fridolf, grattis till er som bär dessa namn!

 

I Bellvik har båda namnen förekommit.

Frideborg, född Östlund 1889, gift Eriksson i Stenbacka, dotter till Arvid och Sara Östlund.

Fridolf Wiklund, född 1916, bodde mestadels i Nynäshamn sedan han åkte från Bellvik i unga år.

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses! 

 

Av Elsa Mårtenzon - 11 januari 2021 16:51

 

Gårdagens ljus i tillvaron, idag har den inte visat sig i form av solsken!

 

I dag har solen lyst med sin frånvaro, men det ju det vanliga i januari, inte alls förvånad.

Ingen snö har fallit under dagen, men det har utlovats oväder och då får vi se om det sträcker sig till Bellvik också. Och det har det gjort nu med full kraft!

De har sagt att i Västernorrland och vid kusten uppöver kan det bli jättemycket snö, de har utlovat en klass 3 varning i Västernorrland med uppemot 70 cm snö. Och blåst på det, då kan man kalla det för "styggväre"

Just nu är det 9,3 minusgrader, jag var ut på bron nu och det snöar för fullt och har börjat blåsa. Jag ställde mina snöspadar och sopar uppe på bron och bredde en matta över extra veden jag har på där. Så nu har jag garderat mig det jag kan!

För i morron har jag förberett mig för att vara inomhus, har hämtat från andra huset det jag behöver för att plundra julen på onsdag.

Sedan får man ta Gud i hågen och hoppas på det bästa för alla som måste ut. Kör försiktigt ni som inte får vara hemma i morron!

 

Ja, jag säger då det, vilket drama som utspelar sig i USA, ni följer väl med?!!!

 

I dag har de sagt nej till det 25:e tillägget som skulle kunna innebära att Trump tvingas avgå som president!

Det var Trumps vice president som meddelade det. Ja, hur ska han våga?

Trumps huliganer skrek ju i korus på onsdagkväll när de tog sig in i kapetolium: 

Häng  Mike Pence! Häng Mike Pence! Häng Mike Pence!

Så han hänger löst nu! Och sååå trogen Donald Trump som han varit! Tills nu!

Demokraterna arbetar för fullt nu för att dra Trump inför riksrätt, i sista minuten.

Och har presenterat en lång lista i dag på vad han ska åtalas för.

Hans huliganer hittas och identifiras på löpande band nu och ska ställas inför rätta.

 

Det här liknar värsta skräckfilmen och den har USA:s nu avgående president åstadkommit. Full av hat, hämdlystnad och maktkamp, som han drivs av. Han har drivit sin politik med lögner och galenskap på agendan. Han är helt enkelt farlig!

 

Dagens namn är: Jan och Jannike, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en riktigt fin och trygg måndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 10 januari 2021 16:31

 

Såå vackert i omgivningarna i dag!

 

Idag har det varit hur fint som helst ute, vid elvatiden började molnen glesna mer och mer. Före det var himlen helt grå och det trodde jag skulle förbli hela dagen. Men det blev en superfin eftermiddag, jag känner mig helt omgärdad av allt det vackra.

När det ser ut så här då prisar jag vintern, vinterlandskap är helt underbart då.

Det är kanske därför när jag målat som motivet har varit vinteromgivning, med månsken och med en och annan räv, förklaringen är ju att det är det jag gillar, för det mesta.

Just nu är det 10,4 grader kallt, men nu ser jag ingen klar himmel och jag har kollat runtom här.

SMHI har utlovat snö och ganska kraftig blåst dagarna framöver.

Blåsten bävar jag inför med all den snö som kommit den är ganska fjunig och lätt, den blir lättrörlig och jag kommer att få in massor i vedboden. Jag kan tyvärr inte hålla dörren stängd där vintertid på grund av snön som rasar från taket då och då. Men den dagen den sorgen, vädret det kan jag inte stoppa.

 

I dag har jag funderat på vad som var viktigt att ta tag i efter helgerna under julen för gårdens kvinnor?

Och jag är ganska säker på att det var dunket från vävstolen som hördes på dagarnas ljusaste tid. Om jag går till de kvinnor jag kände bäst så var det ju mormor, farmor och min mamma.

Och min mormor och farmor vävde flitigt och allt möjligt från lakansväv, handukar, draperier, fälltäcken, trasmattor och överkast, med mera. Samt ylletyger av fårens avklippta ull.

Min mamma vävde bara trasmatttor av alla kläder, lakan, gardiner m m som skulle komma till nytta en gång till.

Jag har en del som mormor vävt kvar i museet och jag förundras över vilka fina och krångliga mönster som gällde.

Med tanke på att min mormor inte fick mer än sex veckors skolgång på sin tid så kunde hon räkna ut en hel del ändå och var duktig på det hon gjorde.

Hur mycket skolgång farmor hade vet jag inte, säkert mera eftersom hon var några år yngre än mormor, det var en ambullerande lärare som kom till byn på mormors tid och han var inte här mer än sex veckor, resten fick de räkna ut själva och träna i mån av tid.

Ingen fick sitta sysslolös på den tiden, om inte annat så skulle de sticka vantar och sockar. Ordet utbränd var inte uppfunnet på den tiden.

En annan sak var ju, att de var duktiga på samarbete, när det var allför krångligt rådgjorde de med varandra och klurade ut saker och ting tillsammans, med tanke på de krångliga vävmönstren.

I Bellvikboken har jag skrivit ett avsnitt som har rubiken, "Kvinnors vardagsslit", där jag beskrivit kvinnornas ansvar och arbete på den tiden, som var mer slitsamt än vad vi kan föreställa oss i dagens läge.

Naturligtvis har jag själv inte upplevt ett uns av hur det var, utan det är mina nära och kära kvinnor som berättat och jag har uppsnappat och velat berätta och föra vidare till dagens och framtida barn. De bör få veta, tycker jag!

Inte fick vi läsa i historieböckerna om de kvinnor som slet och byggde upp vårt land tillsammans med sina makar, de var minsann inte omnämnda i något sammanhang.

Nej, det var bara kungarna och deras många krig som de såg till att starta gång på gång, det var viktigt!

 

Dagens namn är: Sigurs och Sigbritt, grattis till er som bär de namnen!

 

Det har funnits en med namnet Sigurd Wiklund, född 1901, i Bellvik. Han åkte hemifrån tidigt i sitt liv. Han mönstrade på en båt och var sjöman fram till sin pension, han bodde sedan i Malmö efter det.

 

Ha en bra söndagkväll, vi ses!


Av Elsa Mårtenzon - 9 januari 2021 16:54

En dag med lågt i tak och med moln över hela himlen, men inget snöfall.

Det var drygt 9 grader kallt i morse och lika grå himmel då.

Just nu är det 9,5 -----  Hoppsan! Nu spökar datorn igen, fortsättningen följer nedanför bilden och bildtexten.

 

I ett litet hus vid skogens slut, där tittar ingen bagerska ut.

Där är nog kallt i dag, jag minns när jag bakade och sålde tunnbröd att det var jobbigt att gå dit klockan fem eller halv sex på morron för att göra eld. Fy så kallt jag tyckte att det var, "frôsenfrans", det är jag det.

Och elda det fick jag göra minst tre timmar innan hällen var varm nog för att börja grädda brödet. Och dessutom elda kvällen före en rejäl brasa, för på vintern var bakugnen kall som en stenklump med is i.

 

Obs! Här följer texten från utrymmet ovanför bilden!

 

--grader kallt och när jag går ut på bron så känns det kallare än vad termometern visar. Det beror nog på att jag varit ute för lite i dag.

 

I mars 1940 införde de svenska myndigheterna den första ransoneringen, som kanske blev det som det mest pratades om av ransoneringarna under hela andra världskriget. 

Men kaffeförsäljningen skulle begränsas!

Ja, kaffe var det ju ingen konst att vara utan kan tyckas, men det var ju runt den heta rykande drycken  man samlades kring i alla sociala sammanhang och det blev väl en stor saknad när den stunden upphörde.

Vad skulle de då göra när de träffades?

Svaret på det blev surrogatkaffe, ett annan varm dryck som inte liknade kaffe det minsta.

Jag minns att här nere på Näset rostades korn som sedan maldes och kokades som kaffe.

Jag var ju bara barn och inte nån som saknade kaffe. Men jag minns deras prat om kaffet och ersättningarna som de prövade och var missbelåtna med.

Jag minns inte hur det luktade det korn som de rostade och gjorde sitt kaffe på men jag fick uppfattningen av deras prat om det, att gott var det inte.

Det fanns nånting att köpa som kallades surrogat eller surr, som gjordes av roten på den på den viltväxande cikorian, det ansågs att den hade en smak som påminde om kaffe. 

Jag minns när farmors syster, som kom med jämna mellanrum och hälsade på och ställde frågan till farmor: "Ha du nå surr Lovisa?"

Det var nog när "kaffetarmen" skrek efter den "ädla" drycken - som inte fanns.

 

Jag minns också när mormor rostade kornet i en långpanna i vedspisen som skulle ersätta deras längtan efter kaffe.

Ja, men det måste väl ändå ha varit det minsta problemet de ställdes inför under kriget- kaffe kan man ju mer än väl klara sig utan, det tycker jag än idag. Därför dricker jag endast en kopp kaffe per dag och det är klockan elva. Det är nog mest för att hålla fast vid traditionen, som mormor, farmor och mamma körde med. 

Men de drack kaffe flera gånger på dagen och den drycken började de dagen med och den övriga familjen också så klart.

Jag börjar dagen med te, ett par stora muggar.

 

Dagens namn är: Gunnar och Gunder, grattis till er som bär dessa namn!

 

Och grattis på namnsdagen till min bror Gunnar!

 

Ha en riktigt bra lördagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 8 januari 2021 17:30

 

Grenarna är tjocka och lurviga nu på grund av all rimfrost, det är så vackert!

 

Hela dagen har det singlat stora men lätta snöflingor i luften, men det har varit glest mellan dem så jag kan inte märka att det ökat på snötäcket. Och det gör då absolut inte mig något för jag klarar mig nu med den snö som finns.

I morse pendlade det mellan 8-9 minusgrader och där omkring har det varit under dagen också.

Just nu är det 8,6 grader kallt och det faller samma sorts flingor nu som i dag.

 

Nyss var jag tvungen att ringa och be Laila komma hit för jag kom inte ut på bloggen, jag fick beskedet att den inte svarade och jag skulle kolla bland annat ruotorn (stavning?). Jag gjorde som jag blev hänvisad att göra men fick inte till det, efter att Laila gjort olika manövrar så helt plötsligt så fanns den där.

Hon sa, fråga inte vad jag gjorde, för det vet jag inte.

Nu tycker jag att det är så mycket krångel med min dator, det hoppar hit och dit när jag skriver och texten kan helt plötsligt försvinna. Jag tror att det är dags att köpa en ny, det krånglar också jättemycket med bilderna. Och jag är då inte direkt nån dataexpert och det retar mig att jag måste be om hjälp, jag vill ju helst klara mig själv, men tyvärr.

 

Talet som Trump höll på onsdag till sin anhängare, där han avslutade talet till dem med att förklara, att han älskade dem, det tror jag var Trumps rätta jag och kärleksförklaringen kom från hans hjärta.

Nu har han hållit ett tal till på twitter, där han säger att han tar avstånd ifrån dem och att de ska ställas inför rätta säger han.

Det sista, det tror jag är ett spel för gallerian, han är tvingad av några och det kommer inte från hjärtat, det ska lindra hans eftermäle antagligen.

Nu i dag har han meddelat att han inte ska närvara vid Bidens installation till  presidentämbetet.

Han skäms väl för sina "magplask" och sitt skamliga beteende.

Men knappast, han har nog inte den förmågan och tycker nog inte att han gjort något fel. 

 

Dagens namn är: Erland, grattis till er som bär det namnet!

 

Det har funnits en Erland Edin i Bellvik, som har bott och haft sin familj i Stockholm. Hans dotter var hit för tre år sedan och gjorde ett besök i museet. Hon ville besöka Bellvik en gång till, där hon varit i så många somrar förut med sin pappa. Nu har hon inga nära släktingar kvar här, men ville återse Bellvik en gång till, Erland lever inte längre.

 

Ha en riktigt fin fredagkväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 7 januari 2021 17:29

 

Vackert i träden idag!

 

Det kom ett mycket lätt snöfall i dag på förmiddan. Det var verkligen lätt, ungefär 3-4 cm och den är så flygig och lätt att jag skulle kunna sopa hela gården ren med piasavasopen. Sån snö gruvar jag mig inte för att ta bort, den ligger kvar till i morron, då tar jag den. I dag har jag inte hunnit, har varit upptagen hela dagen.

Just nu är det drygt 14 grader kallt och moln över hela himlavalvet.

Men det är otroligt vackert vinterlanskap just nu, en massa rimfrost på buskar och träd och allt är bländvitt av den nysnö som ligger här och glittrar som av miljarder diamanter på grund av skenet från gårdslyktan.

 

Flera timmar har jag ägnat åt det som hände i USA igårkväll, från klockan sex i morse och från klockan tre på eftermiddan och nu.

Om möjligt ännu mera övertygad att Trump inte är normalt funtad. Nog för att jag väntade att han och hans anhängare skulle kunna komma med vad som helst när det gick upp för dem att de två som valdes i senaten igår skulle båda gå till Biden.

Men jag trodde inte att de skulle storma parlamentet i Wachington och att fyra personer människor skulle få sätta livet till.

Men å andra sidan har han ju hetsat folket till detta i flera månader och igår när han höll sitt tal till sina anhängare uppmanade han dem att ta sig parlamentet.

Och de uppfattade vinken från honom och gjorde som han sa och drog sig dit och stormade parlamentet. Men att de så lätt tog sig in, förvånade många, var det också förberett?

Halv tolv i gårkväll när jag skulle stänga TV:n fick jag höra att det skulle bli  extra nyheter, då satte jag mig för att höra vad det handlade om.

Nyhetsuppläsaren var så upprörd så han kunde nästan inte prata. Det förstår jag, själv reagerade jag med att bli tårögd och ryste. Det är så fruktansvärt när man tänker på hur det kan gå när en maktlysten galning får en hel hjord hatiska människor i sin hand som han manipulerat i fyra år. Man får väl hoppas på att han inte får för sig att han i sin blinda vrede ska ta till den berömda röda knappen. 

Det hela påminde mig hur Hitler med sina tal till massorna vred om i skallen på dem så att det slutade i ett världskrig.

Jag tycker också att det är skrämmande att vi i Sveriges Riksdag har ett parti som håller på Trump och blir påverkade och beundrar hans framfart. Fruktansvärt!

Trump är nu avstängd från Twitter, Facebook,Yuo tube och jag tror att det var flera som gjort samma sak. Han borde dessutom buras in.

Han blev ju uppmanad igårkväll att gå ut lugna ner situationen. Han höll då ett tal till sina huliganer och så åt dem att gå hem lungt och stilla, men fortsatte säga till dem att han och de hade blivit bestulen på sin valseger. 

Och att vi ska aldrig tillstå att vi förlorat valet, han avslutade sitt tal med att säga till dem: I love you!

Vilken galning han är!

Härligt att se i alla fall att hans vice president äntligen hade fått upp sina ögon om vem han hållit stenhårt på hela tiden och varit honom trogen in i det sista. 

 

Dagens namn är: August och Augusta, grattis till er som bär de namnen!

 

I Bellvik fanns en med namnet August Karlsson och i Nybäcken fanns en med namnet Augusta Rönnberg.

Båda två med familjer har jag berättat om i Bellviksboken och i Nybäcksboken.

 

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards