oskmar

Alla inlägg under augusti 2020

Av Elsa Mårtenzon - 7 augusti 2020 18:48

 

Käringholmen speglar sig igen och den spegelbilden tröttnar jag aldrig på...

 

 

Vi har just nu högsommarvärme igen, det har vi inte haft så mycket av den här sommaren.

Jag har inte varit hemma i dag och när jag åkte i morse var det tät dimma, men efter vägen mot Dorotea lättade den och det blev strålande solsken.

Malin och jag har tillbringat stor del av dagen i Strömsund och vi hade det riktigt mysigt. Tack för i dag Malin!

Det var växelvis moln och solsken och fläktade så skönt i Strömsund, vi satte oss på en bänk i solen men det blev för varmt efter en stund och vi blev tvungen att röra på oss.

Det var omkring 28 grader där och har nog varit däromkring i Bellvik också skulle jag tro.

 

Just nu när klockan är 19.30 är det drygt 21 grader varmt och sjön tjänstgör som spegel för holmarna och Käringholmen är vackrast på spegelbilden, som vanligt.

Nu har det dragit ihop sig en hel del moln på himlen, jag hoppas de försvinner till i morron.

 

Medan jag varit i Strömsund har det kommit en tavla till museet, som fått namnet

"Min barndomshage" målad av Inga Greta Förare, född Hedberg i Bellvik.

Hon har berättat, som följer med tavlan, att hon målat av ett minne från en dag den  sommaren hon fyllde 5 år. Det ska jag berätta vidare en annan kväll. Det är en tavla som andas nostalgi med minnen från hennes barndom.

Jag har fått låna tavlan av Anders Förare hennes son, för att ha i museet så länge jag kan ha visningar där. Det är bara att hoppas att det kommer besökare som får se den och att jag får berätta om den.

Jag tycker den är jättebra och den återger den tidens anda.

Inga Greta var född 1928, detta är alltså hennes minnesbild från en dag sommaren 1933.

Tack till Förares för förtroendet, för att ni lånar ut er mors tavla till museet!

 

Dagens namn är: Dennis och Denise, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en fin och mysig fredagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 6 augusti 2020 17:54

 

En fin dag men i avsaknad av sol, den har varit bra ändå.

 

 

Hej igen!

Och jämt är det kväll och jämt är det torsdag och fort går det.

 

Det har varit moln hela dagen tills ikväll.

Mellan 18-19 grader varmt och för det mesta ingen vind.

Just nu är det 20,5 grader varmt och en stilla vacker sjö, samt solsken av och till. 

En del fantasifulla moln därovan.

 

Jag har som vanligt gjort mitt torsdagsjobbb i dag, veckostädningen.

Efter det har jag suttit på gräsklipparen, men hann inte klart i dag heller. Men det lovas ju vackert väder i helgen så det går ju köra vidare då.

 

Det verkar skrämmande hur covid-19 ökar nu igen och bland unga. Men inte i Sverige, nu i alla fall.

Visst kan de unga tåla sjukdomen bättre och de tror ju som regel att de är odödliga. Men det har ju visat sig att en del unga också kan bli allvarligt sjuka av viruset, så det är ju litegrann att leka med elden, en del unga har ju även dött av viruset.

En annan sak, när det drog i gång som värst i mars var det unga som spred smittan som en löpeld bland befolkningarna, det kan ju bli så den här gången också.

Det vore ju en klar fördel om även unga kunde tänka på vilka faror som finns när det gäller coronan, både hälsorisker och ekonomiska risker. Idag fattar man inte hur det ska gå att komma på rätt köl igen, en historisk arbetslöshet och en ekonomi som störtdyker, världen över.

Och det är inte bara i Sverige som det gäller, vi drabbas av det som sker i vår omvärld också, på många sätt och vis. Vi lever på exporter och får vi inte exportera så blir det inga pengar och inga jobb.

Nog tycker då jag när jag ser på nyheterna och de visar på folksamlingar, att det verkar för det mesta som att de tror faran är över, avstånden har krymt oroväckande och det ser trångt ut.

Vi har inte på långa vägar sett slutet på det här och de som utger sig för att veta och ska veta, vet inte allt än och det säger de också.

Håll i och håll ut och håll avstånden! Det är nog bästa botemedlet än så länge.

 

Dagens namn är: Alfons och Inez, grattis till er som bär dessa namn!

 

Ha en fin torsdagkväll, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 5 augusti 2020 17:39

 

Mycket blommor har tagit skada av regn och blåst men det finns de som överlevt också. Ja, flera än de här stackarna förstås, men de fick bli en liten färgklick i kväll.

 

 

Bra väder i dag, med mycket solsken och rätt varmt. Inget regn under dagen, lugn sjö i morse, sedan under dagen mera blåsväder och det var bra så gräset torkade.

Just nu är det 17,5 grader varmt och sydostlig frisk vind. Och, nu kommer det regn, det lyckades inte vara regnfritt fullt ut i dag heller.

 

Jag har i alla fall hunnit klippa en hel del i dag, trots att jag var tvungen vänta tills efter elvakaffet. Det var för blött i gräset på morron, det är typiskt den här tiden då är det först vid elva, tolvtiden som det torkat upp.

Det var riktigt skönt att sitta på gräsklipparen i dag, lagom temperatur och sol, ibland moln.

Innan jag kunde börja med gräset så plockade jag hallon, mängder,  bakom vedboden. Jag tog med mig ett halvlitersmått och trodde att åtmistone det skulle bli fullt. Men det fattades en cm upp till kanten när hallonen var slut.

De största ramlade till marken och de fick ligga för där kan det ha "kutat" råttor, så de bären äter jag inte.

De flesta var små på grund att det varit för torrt här.

På försommaren var det massor av lingonblommor på tallbacken bredvid

bagarstugan, men de blommorna torkade inne och det finns inte ett bär där nu.

Regnet kom, men för sent.

Den sommaren vi flyttat hit plockade Götes morsa som var här den sommaren, massor med hallon inne i åkern här, men nu är det tji. För några år sedan plockade Göte hur mycket som helst uppefter vägen här.

Ooch jag plockade minst 30-40 liter hjortron på myren bakom bagarstugan, som ingår i den här fastigheten, den sommaren vi byggde ny bagarstuga.

Inget är sig likt längre...

Men, vilken skillnad på hallon jag köper på ICA i frysdisken och dem jag plockat i dag, som har bestämt sin växtplats själva, de smakar ljuvligt gott.

Dem jag plockar i frysdiken på ICA är så sura att, om jag stoppar ett sånt i munnen flyttar öronen på sig fem cm på grund av smaken.

 

I dag har vi fått rapport om BNP och det visade att Sverige klarat sig bra om vi ser utifrån den. 

Den svenska strategin var nog inte den sämsta ändå. 

Att det varit många döda, det beror på andra saker, som det talas lite tyst om, men jag jag hoppas att det utreds och att det kommer fram i dagens ljus.

Sedan att det ser så olika ut bland de nordiska länderna, det har nog orsaker som också bör utredas. Det visar sig på flera ställen i världen att det är stora skillnader i antalet smittade och döda och de lärde tror att viruset uppträder i kluster, som ingen kan påverka. 

Ja, vi får se till slut orsaker och verkan, det finns så många "förståsigpåare" att det borde ju inte finnas virus över huvud taget. Mest verkar de kunna de som inte har studerat virus och epidemier, tror de tydligen.

 

Dagens namn är: Ulrik och Alrik, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en bra onsdagkväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 4 augusti 2020 17:10

 

Vägen upp till Näsudden, det var där förste nybyggaren i Bellvik började sitt nybygge.

Nu är det andra invånare där...

 

 

Regn på morron och tidig förmiddag, sedan gråa moln resten av dagen.

Just nu är det lite luckor i molntäcket men sol mitt emot i Fågelberget i alla fall.

Det är 14,5 grader varmt, ungefär som under dagen. Svag vind som kommer från nordväst.

 

I morron hoppas jag på torrt väder så att jag kan klippa gräs, idag har det inte torkat upp där det är tjockt gräs.

 

Jag såg i gårkväll att den tolvåriga flickan som blev skjuten i helgen hade varit ute för att rasta deras hund. Så synd, om hon lät hunden vänta tills det blev normaltid och morron då hade hon levt. Tänk vad hennes anhöriga ska gräma sig över det.

Att man ska behöva riskera sitt liv när man går ut och rastar hunden. Oj oj oj!

 

I morse hörde jag på nyheterna att det över 18 miljoner människor som har covid-19 i världen nu. Och då tror man att det finns länder där de inte alls har någon ordning på hur många som är smittade.

I Iran till exempel har de uppgett många mindre smittade än vad de egentligen har och så kan det nog vara på många ställen.

Bolsonaro han sa, att det har alltid dött människor, han var inte särskilt förvånad.

Hur har de kunnat välja honom som ledare för sitt land?

Brasilien ligger ju tvåa efter USA i antalet covid-19 sjuka.

 

I dag ringde det en kvinna hit som hade sin härstamning från Nybäcken, hon hade varit sex år när deras familj flyttat därifrån. Föräldrarna var Einar och Maja Rönnberg. Maja som så välvilligt berättade för mig när jag skrev Nybäcksboken, värdefulla minnen som hon hade och som hon tyckte det var viktigt att hon fick dela med sig av.

Så´na minnen som gör boken värdefull för de efterlevande att läsa.

Mina böcker är inte som en "telefonkatalog" med bara namn och födelsedata. Jag ville fylla dem med människornas liv och vardag och gjorde vad jag kunde för att få de äldre som fanns kvar att berätta för mig.

Hon som ringde i dag ville beställa en av mina böcker som jag ska skicka till Kramfors där hon bor. Det blev ett riktigt långsamtal, det finns alltid mycket att prata om med dem som härstammar härifrån, det blir både frågor och svar och många gamla minnen. Hon och jag har inte träffats men vi har ju gemensamma bekanta, som vi minns båda två.

Hon och hennes familj hade varit hit på en Bellviksdag, men det hade jag ju ingen aning om. Det fanns så mycket jag skulle göra då och det var så många här så jag kan inte säga att jag träffade dem som var här.

 

Dagens namn är: Arne och Arnhold, grattis till er som heter så!

 

Ha en fortsatt bra onsdagskväll, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 3 augusti 2020 16:54

 

Jag väljer en bild från i helgen när solen sken, det är roligare då, solen vederkvicker själen.

 

 

En riktigt blöt dag och natten också! Nu skulle vi kunna klara oss ett bra tag, men det lär väl komma mera.

Just nu är det drygt 15 grader varmt och riktigt grå himmel, samt regnsjukt bland bergen. Här är det uppehåll för tillfället, på sjön är det så små rörelser att jag knappt ser från vilket håll det blåser, tror att det kommer från sydost.

Nu har vinden hunnit vända medan jag skriver och kommer från norr nu och är kraftigare.

 

I dag kom jag att tänka på, att det här är första året i mitt liv som jag inte kan gå till ett potatisland och plocka in färsk potatis. Som är den bästa delikatess man kan äta den här tiden på året.

Bedrövligt tycker jag, det har gått bakåt minsann.

Till syvende och sist är det "transpökena" det beror på. Jag kan tala om att, jag älskar inte tranor!

Jag skulle inte ens kunna sätta tio potatisar i en pallkrage och få ha dem i fred. Man kan ju inte lägga lock på pallkragen de behöver ju både ljus, sol och vatten. Jag skulle ju bli tvungen att sitta där och vakta. De började redan när snön farit i vår att göra besök där potatislandet varit i hopp om att det skulle komma potatisar i jorden.

Men tji fick de, inte en potatis till kommer de att få från mig!

 

Just nu pratar de på P1 om den tolvåriga flickan som skjutits ihjäl i helgen av gängkriminella på grund av deras narkotika handel och hämndaktioner, som bara ökar och ökar i samhället i dag och snart på alla småorter också.

Min första tanke när jag hörde om det hemska som skett var: Hur kan en tolvårig flicka vara ute den tiden på natten och där kriminella uppehåller sig och gör upp med varandra? Det är för mig obegripligt, vid tre-fyra tiden på natten då borde de sova tryggt i sin säng.

Tänk om allt vad droger heter kunde försvinna från jordens yta, vilken lycka det skulle vara för mänskligheten. Precis som om alla krigen kunde upphöra från i morgondag!

 

Dagens namn är: Tage, grattis till er som heter Tage!

 

Ha en bra måndagkväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 2 augusti 2020 17:35

 

Det börjar lysa rött i vinbärsbuskarna nu...

 

Inte mycket solsken den här dagen, lite, litegrann på morron. Sedan i stort sett bara moln men varmt ändå. På eftermiddan kom regnet.

Just nu är det 17 grader varmt, molnig himmel med någon ynka liten öppning i molntäcket i nordväst. På sjön ganska lugnt med en vind som kommer från sydost.

 

I dag fick jag sällskap till elvakaffet av Ann Cathrine och Laila. När vi gick ut och satte oss då sken solen, men efter ett par minuter uppenbarade sig molnen och ingen mera sol efter det. Det var allt!

 

Det var i dag jag skulle tvätta bilen och klippa gräs. Men det blev bara biltvätten, när jag gjort det klart kom regnet.

Det går så klart inte klippa gräs i regn, det blir inget bra resultat. Så det är ogjort, och regna ska det tydligen göra både måndag och tisdag. En dag sol och fem dagar regn, som verkar vara det som gäller den här sommaren.

 

 Jag har den här veckan längtat efter hemrökt fjällfisk och idag fick jag äta det till middag, tack vare Michael. Tack Michael!

Han har varit iväg och fiskat den här veckan och det var jättefina fiskar.

På eftermiddan har han och Jan Peter varit här och rökt en del av dem.

Jag fick välja en av dem och valde den minsta och det var så tillräckligt för mig, jag blev övermätt ändå. Jag behöver inte stora portioner för att bli mätt, det är ingen större risk att jag äter för mycket numera och det är ju bara bra.

 

Från det ena till det andra.

Jag såg en så otäck dokumentär i veckan på TV-2 att jag ryser ännu.

Det handlade om en dyrkad och tydligen älskad biskop i England. En riktig otäcking, som alla inom kyrkan ändå försvarade.

Han fick ungdomar/barn att bo hemma hos sig för de var intresserade som kandidater inom prästyrket.

Han var en riktigt lismande "fuling" som fick alla på sin sida och skröt med att han var vän med de högsta i samhällstoppen, som t ex prins Charles och alla trodde honom om gott. 

Men de pojkar som var hans elever upptäckte ganska omgående hans fula sida, han utnyttjade dem sexuellt kombinerat med att han piskade dem som var en del av hans sexuella övergrepp, ett riktigt plågoris för dem på mer än ett vis.

Naturligtvis mådde de här pojkarna jättedåligt och en av dem vågade till sist polisanmäla biskopen.

Men hela kyrkans präster, biskopar och tjänstemän stod på otäckingens sida och han förnekade allt och påstod att pojkarna ljög.

Han klarade sig och är nu i kyrkorna och predikar och höjs till skyarna för sitt leverne som en av de riktigt fromma.

Hur kan detta vara möjligt och hur ska de ungdomar som blev utsatta kunna tro på kyrkans budskap, när det inom dess väggar finns så bedrövliga män?!!!

Och som undgår straff. Fy, fy och fy!

 

Dagens namn är: Karin och Kajsa, grattis till er som heter så!

 

Ha en fin söndagkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 1 augusti 2020 17:54

  

Det var en vacker kvällshimmel i gårkväll, men här kom den verkligen inte till sin rätt.

Den var djupröd och här syns det knappt...

 

Tiden går med reckordfart och nu är det augusti. Nu får vi se vad den månaden har att bjuda på i väderväg.

Juli blev ju inte den allra bästa, men det kunde varit värre, så inte klaga i onödan.

Den här dagen började med tät dimma, som försvann snabbt och det visades en klarblå himmel med solsken.

Det blev en del moln efter det och sen toppenbra väder igen, omväxlande alltså.

Det har varit riktigt varmt i dag, med 24-25 grader i skuggan.

Just nu är det 23 grader och sjön ligger stilla och grann framför mig, men nu är det en del moln igen.

 

I dag har jag knappt varit ensam någonting alls, först kom Ann Cathrine och vi satt ute ett par timmar och pratade.

Sedan kom vi på att vi skulle fara på loppis och titta. Ett loppis som är i Fridas hus på byn här som Maggan har ordnat.

Och där var sååå mycket grejjer så jag stod bara och gapade till att börja med och dessutom så behöver jag inte mera saker vid det här laget. Men jag köpte ett par hemvirkade grytlappar nytillverkade, som var smidiga och bra. Ann Cathrine handlade flera par, det finns ju bara de här stora och klumpiga på affärerna numera så vi passade på.

 

Jag hann bara komma hem så fick jag museibesökare, två bröder Förare som varit här i byn på somrarna från småbarnsåldern och med rötter i Bellvik.

De kollade allt i museet och det tog sin tid, roligt att de vill veta och har ett gediget intresse.

När de var klara och åkt hem var det dags för mig att fixa middan.

 

Nere vid sjöstranden är det ett 50-årskalas ikväll och de har verkligen tur med vädret.

De har satt upp ett partytält och om det varit som tidigare i veckan när det spöregnade och gick vita vågor på sjön, då hade tältet blåst ut i sjön. Så bra att de slapp det vädret!

 

Jag misstänker att Jan Peter har fixat gräsklipparen som gav upp igår. Han var där när jag hade besök och jag hörde att han startade den till slut, sen for han hem till sig.

Jag hoppas att han fick ordning på den, då vet jag vad jag ska göra i morron, plus tvätta bilen. 

På måndag blir det regn igen, då går det varken klippa gräs eller tvätta bilen, det gäller att ta vara på de soliga stunderna.

 

Dagens namn är: Per, grattis till alla som heter så!

 

Och Grattis till Per Andersnäs med rötter i Bellvik och som nyss varit och hälsat på mig!

 

Ha en fortsatt bra lördagkväll, vi ses!

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards